
Zupa ogórkowa z awokado
Autor: thiessa @ 6:47am, środa 24 Lipiec 2013.
Kiedy pierwszy raz zrobiłam tę zupę mój wówczas 2-letni syn pochłonął ją w mgnieniu oka. Do tej pory to jedna z jego ulubionych zup. Ja też ją bardzo lubię, w sezonie robię często, bo przygotowanie jej trwa zaledwie chwilę. Pomimo użycia ogórków i awokado zupa nie jest wcale mdła. Odpowiedni charakter nadaje jej koperek. Dodatek jogurtu nie jest obligatoryjny. Zupę robiłam wielokrotnie bez jego dodatku.
Kremowa zupa ogórkowa z awokado
Przepis z "Kuchnie świata. Kuchnia francuska" wydawnictwa O-press
2 ogórki, pokrojone w półplasterki,
1 por, pokrojony na plasterki,
1 awokado,
1 l bulionu warzywnego,
1/2 szklanki jogurtu do zabielenia (opcjonalnie),
1 pęczek koperku, posiekanego,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa.
Ogórki por na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach, kiedy zmiękną wlać połowę bulionu i gotować 10 min. Awokado przepołowić i wydrążyć, dodać do zupy i całość zmiksować, dolać resztę bulionu, zabielić jogurtem. Doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Każdą porcję udekorować koperkiem i kleksem jogurt. Można podawać z połówką jaja na twardo lub z groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Ciekawa zupa. Nie wpadłabym na to, że można zrobić zupę-krem z ogórka.
hania-kasia - 7:43am, środa 24 Lipiec 2013.http://hania-kasia.blogspot.com