
Kebaby z kurczaka, zielony chatney i ogórkowa raita
Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.
Zaraz po przeczytaniu książki Madhur Jaffrey " Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" postanowiłam jak najszybciej wypróbować jakiś przepis. Ponieważ na działce mam klęskę urodzaju, jeśli chodzi o kolendrę padło w pierwszej kolejności na chatney, który w swojej nazwie posiada przymiotnik zielony. Jak widać na załączonym obrazku zielony jest on tylko z nazwy, bo w praktyce po dodaniu pomidora, chatney przybiera szaroburej barwy.
Kebaby do chatneya pasowały idealnie, bo musiało być to danie, które samo w sobie nie posiada sosu, więc wszystkie curry odpadały. Dodatkowo te miały tą zaletę, że mogłam do nich wcisnąć kolejną porcję kolendry.
Już wielokrotnie pisałam, że kolendra sprzedawana w doniczkach nie się do tego nie nadaje. Trzeba użyć własnej, bądź zakupionej w azjatyckim sklepie.
Jedwabiste kebaby z kurczaka
Przepis z "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books
55g orzechów nerkowca,
2 łyżki śmietany,
1 jajko,
450g piersi z kurczaka, z grubsza pokrojonej,
1/2 łyżeczki soli lub do smaku,
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 zielone chilli, z grubsza posiekane,
1 łyżeczka garam masala,
olej do posmarowania kebabów,
25g stopioneg masła*
* jeśli pominiemy masło i zrezygnujemy ze smarowania kebabów olejem, bądź użyjemy symbolicznej ilości, danie idealnie będzie spełniało warunki I fazy South Beach
Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po czym zmiksować z jajkiem i śmietaną.
Wrzucić pozostałe składniki, poza olejem i masłem i ponownie zmiksować na idealnie gładką masę. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać grill, posmarować ruszt oraz namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków olejem. Przygotować miseczkę z wodą.
Masę mięsną podzielić na 8 części. Zanurzać ręce w misce z wodą, nabierać masę i formować wokół patyczka kebaby o długości ok. 15 cm. Grillować ze wszystkich stron. Posmarować kebaby połową roztopionego masła, grillować jeszcze minutę, obrócić i grillować 3 minuty. Posmarować pozostałym masłem i grillować jeszcze 2 minuty.
Zdjąć kebaby z grilla o odstawić, żeby odpoczęły przez 5 minut.
Zdjąć z patyków szaszłykowych.
Podawać z czatneyem.
Raita ogórkowa
Przepis z "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books
Można wykorzystać również raitę z tego przepisu.
1 mały ogórek, obrany, przekrojony na pół i z wybranymi nasionami i pokrojony na kawałki,
175g jogurtu naturalnego,
1/4 łyżeczki cukru (ksylitol – I faza SB),
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka nasion kuminu,
10 ziaren czarnego pieprzu,
1/4 łyżeczki mielonej papryki.
Jogurt wymieszać w misce z cukrem i solą.
Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca wrzucić nasiona pieprzu i kuminu. P5rażyć mieszając przez 40-50 sek. Aż zacznie się z nich wydobywać aromat Zdjąć z patelni i pozostawić na 5 minut do ostygnięcia, po czym rozgnieść w moździerzu.
Wsypać przyprawy do jogurtu zostawiając odrobinkę do posypania. Dodać ogórki, wymieszać i przełożyć do naczynia, w którym raita będzie podawana. Posypać odłożonymi przyprawami i papryką.
Zielony chatney
Przepis pochodzi z książki "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey
Można je dodawać do wszystkich indyjskich potraw. Do kebabów, pakor i różnego rodzaju przekąsek nadaje się w szczególności.
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
1 średni pomidor, drobno posiekany (można sparzyć i zdjąć skórkę),
8 łyżek grubo posiekanej świeżej mięty,
8 łyżek grubo posiekanej świeżej kolendry (nie z doniczki, z ogrodu!),
2-3 zielone chilli odmiany bird's eye lub cayenne, oryginalnie posiekane razem z pestkami, można oczywiście usunąć,
1/4 łyżeczki cukru (ksylitol – I faza SB),
1/8 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki oprócz soli włożyć do miski robota kuchennego w kolejności podanej w przepisie. Stopniowo dodawać sól, do uzyskania zadowalającego smaku.
W razie potrzeby można zwiększyć każdą z przypraw.
Komentarze
U Ciebie now pysznosci. Uwielbiam kuchnie indyjska :) Mam jedna ksiazke Madhur Jaffrey ale jeszcze nic z niej nie robilam niestety :(
Pozdrowienia.
majka - 9:30am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Super kebaby! Mogę sobie z łatwością wyobrazić ten smak. Coś jak Malai kofta.
A zielony kolendrowy sosik - klasyka!
Pozdrawiam
kimek - fan kuchni indyjskiej - 10:42am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://smak-indii.pl
Im wiecej kolendry, tym lepiej :)
A ksiazki, o ktorej wspominasz, jeszcze nie czytalam. Chyba trace, co? Musze wyszperac i przeczytac w koncu.
Maggie - 2:04pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Majka a ja nie mam. Dopiero czytajac "Wsrod mangowych drzew" dowiedzialam sie, ze jest autorka paru ksiazek. Jak sie domyslasz zamierzam to niedopatrzenie naprawic.
Kimek wszystko pyszne, tylko szkoda, ze ten sos taki malo zielony:-)
Maggie ksiazka bardzo mi sie podobala, zwlaszcza, ze niemal ciagle pisze sie w niej o jedzeniu:-) Zdaje sie Shinju miala ja czytac, pewnie jest juz po lekturze, wiec mozesz tez zapytac.
thiessa - 5:36pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.
Tak, tak - czytałam ją :) Bardzo mi się podobała i jak najbardziej ją polecam.
OdnoÅ›nie przepisów to bardzo, ale to bardzo lubiÄ™ tego typu ogórkowe raity. A zielony chutney muszÄ™ wypróbować.
Shinju - 10:33pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
A lot of thanks for your whole efforts on this web page. Betty really loves going through investigation and it is simple to grasp why. All of us notice all regarding the powerful form you deliver good techniques by means of this web site and as well as increase contribution from people on this idea and my princess is actually learning so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You're conducting a useful job.
paul george shoes - 2:57pm, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.paulgeorge.us.com