<<Strona główna

Kebaby z kurczaka, zielony chatney i ogórkowa raita

Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.

Kebaby z kurczaka, zielony chatney i ogórkowa raita, Silky chicken kebabs, green chatney and cucumber raita


Zaraz po przeczytaniu książki Madhur Jaffrey " Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" postanowiłam jak najszybciej wypróbować jakiś przepis. Ponieważ na działce mam klęskę urodzaju, jeśli chodzi o kolendrę padło w pierwszej kolejności na chatney, który w swojej nazwie posiada przymiotnik zielony. Jak widać na załączonym obrazku zielony jest on tylko z nazwy, bo w praktyce po dodaniu pomidora, chatney przybiera szaroburej barwy.
Kebaby do chatneya pasowały idealnie, bo musiało być to danie, które samo w sobie nie posiada sosu, więc wszystkie curry odpadały. Dodatkowo te miały tą zaletę, że mogłam do nich wcisnąć kolejną porcję kolendry.
Już wielokrotnie pisałam, że kolendra sprzedawana w doniczkach nie się do tego nie nadaje. Trzeba użyć własnej, bądź zakupionej w azjatyckim sklepie.

Jedwabiste kebaby z kurczaka
Przepis z "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books

55g orzechów nerkowca,
2 łyżki śmietany,
1 jajko,
450g piersi z kurczaka, z grubsza pokrojonej,
1/2 łyżeczki soli lub do smaku,
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 zielone chilli, z grubsza posiekane,
1 łyżeczka garam masala,
olej do posmarowania kebabów,
25g stopioneg masła*

* jeśli pominiemy masło i zrezygnujemy ze smarowania kebabów olejem, bądź użyjemy symbolicznej ilości, danie idealnie będzie spełniało warunki I fazy South Beach

Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po czym zmiksować z jajkiem i śmietaną.
Wrzucić pozostałe składniki, poza olejem i masłem i ponownie zmiksować na idealnie gładką masę. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać grill, posmarować ruszt oraz namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków olejem. Przygotować miseczkę z wodą.
Masę mięsną podzielić na 8 części. Zanurzać ręce w misce z wodą, nabierać masę i formować wokół patyczka kebaby o długości ok. 15 cm. Grillować ze wszystkich stron. Posmarować kebaby połową roztopionego masła, grillować jeszcze minutę, obrócić i grillować 3 minuty. Posmarować pozostałym masłem i grillować jeszcze 2 minuty.
Zdjąć kebaby z grilla o odstawić, żeby odpoczęły przez 5 minut.
Zdjąć z patyków szaszłykowych.
Podawać z czatneyem.

Raita ogórkowa
Przepis z "Indian a collection of over 100 essential recipes" Parragon Books

Można wykorzystać również raitę z tego przepisu.

1 mały ogórek, obrany, przekrojony na pół i z wybranymi nasionami i pokrojony na kawałki,
175g jogurtu naturalnego,
1/4 łyżeczki cukru (ksylitol – I faza SB),
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka nasion kuminu,
10 ziaren czarnego pieprzu,
1/4 łyżeczki mielonej papryki.

Jogurt wymieszać w misce z cukrem i solą.
Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca wrzucić nasiona pieprzu i kuminu. P5rażyć mieszając przez 40-50 sek. Aż zacznie się z nich wydobywać aromat Zdjąć z patelni i pozostawić na 5 minut do ostygnięcia, po czym rozgnieść w moździerzu.
Wsypać przyprawy do jogurtu zostawiając odrobinkę do posypania. Dodać ogórki, wymieszać i przełożyć do naczynia, w którym raita będzie podawana. Posypać odłożonymi przyprawami i papryką.

Zielony chatney
Przepis pochodzi z książki "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey

Można je dodawać do wszystkich indyjskich potraw. Do kebabów, pakor i różnego rodzaju przekąsek nadaje się w szczególności.

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
1 średni pomidor, drobno posiekany (można sparzyć i zdjąć skórkę),
8 łyżek grubo posiekanej świeżej mięty,
8 łyżek grubo posiekanej świeżej kolendry (nie z doniczki, z ogrodu!),
2-3 zielone chilli odmiany bird's eye lub cayenne, oryginalnie posiekane razem z pestkami, można oczywiście usunąć,
1/4 łyżeczki cukru (ksylitol – I faza SB),
1/8 łyżeczki soli.

Wszystkie składniki oprócz soli włożyć do miski robota kuchennego w kolejności podanej w przepisie. Stopniowo dodawać sól, do uzyskania zadowalającego smaku.
W razie potrzeby można zwiększyć każdą z przypraw.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

U Ciebie now pysznosci. Uwielbiam kuchnie indyjska :) Mam jedna ksiazke Madhur Jaffrey ale jeszcze nic z niej nie robilam niestety :(

Pozdrowienia.

majka - 9:30am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Super kebaby! Mogę sobie z łatwością wyobrazić ten smak. Coś jak Malai kofta.
A zielony kolendrowy sosik - klasyka!
Pozdrawiam

kimek - fan kuchni indyjskiej - 10:42am, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://smak-indii.pl

Im wiecej kolendry, tym lepiej :)
A ksiazki, o ktorej wspominasz, jeszcze nie czytalam. Chyba trace, co? Musze wyszperac i przeczytac w koncu.

Maggie - 2:04pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Majka a ja nie mam. Dopiero czytajac "Wsrod mangowych drzew" dowiedzialam sie, ze jest autorka paru ksiazek. Jak sie domyslasz zamierzam to niedopatrzenie naprawic.

Kimek wszystko pyszne, tylko szkoda, ze ten sos taki malo zielony:-)

Maggie ksiazka bardzo mi sie podobala, zwlaszcza, ze niemal ciagle pisze sie w niej o jedzeniu:-) Zdaje sie Shinju miala ja czytac, pewnie jest juz po lekturze, wiec mozesz tez zapytac.

thiessa - 5:36pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.

Tak, tak - czytałam ją :) Bardzo mi się podobała i jak najbardziej ją polecam.

OdnoÅ›nie przepisów to bardzo, ale to bardzo lubiÄ™ tego typu ogórkowe raity. A zielony chutney muszÄ™ wypróbować.

Shinju - 10:33pm, Poniedziałek 22 Lipiec 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

A lot of thanks for your whole efforts on this web page. Betty really loves going through investigation and it is simple to grasp why. All of us notice all regarding the powerful form you deliver good techniques by means of this web site and as well as increase contribution from people on this idea and my princess is actually learning so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You're conducting a useful job.

paul george shoes - 2:57pm, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.paulgeorge.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów