<<Strona główna

Dal z grochu i pomidorów

Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 28 Czerwiec 2013.

Dal z grochu i pomidorów, Pea and tomato soup


Moja przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się 13 lat temu od książki, z której pochodzi przepis na tę zupę i o ile dobrze sobie przypominam to właśnie przepis na tę zupę był pierwszym, jaki wypróbowałam. Do dnia dzisiejszego polecam tę książkę koleżankom chcącym rozpocząć gotować po indyjsku, zwłaszcza, że z jej zakupem nie ma zupełnie problemu. Możną kupić przez internet używany egzemplarz za grosze lub, jeśli ktoś ma ochotę, nową książkę, która również dostępna jest w sprzedaży.
Zupę robiłam wielokrotnie i wciąż z sentymentem do niej wracam. Częściej zdarzało mi się używać zamiast grochu fasolki mung, bo gotuje się nieco szybciej i obie wersje bardzo polecam.
W tym miejscu muszę jeszcze dodać, że jest to chyba jedyne danie w przypadku, którego użycie natki pietruszki zamiast kolendry nie będzie profanacją, bo zarówno z kolendrą jak i natką zupa smakuje świetnie.

Na podstawie "Kuchnia Kryszny" Adiraja dasa

200g grochu w połówkach lub fasolki mung,
2 l wody,
2 łyżeczki soli, lub do smaku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
ghee (klarowane masło) lub olej do smażenia,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka startego imbiru,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki asafoetidy lub 1/2 cebuli i ząbek czosnku,
3 pomidory, drobno pokrojone
kolendra lub natka do posypania,
1 pokrojona w plasterki cytryna.

Groch lub fasolkę mung umyć pod bieżącą wodą, żeby zmyć tłuszcz z ich powierzchni. Odsączyć.
Zagotować wodę z solą i kurkumą, dodać groch lub fasolkę mung i gotować ok. 30-50 min. W zależności od użytego rodzaju strączków.
Kiedy groch będzie już zupełnie miękki na małej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić nasiona kuminu. Po kilku sekundach dodać starty imbir, mieloną kolendrę i asafoetidę, a następnie pomidory.
Jeśli nie mamy asafoetidy należy rozgrzać na patelni tłuszcz, wrzucić kumin, po paru sekundach bardzo drobno posiekana cebulę z czosnkiem, chwilę smażyć i dodać imbir i kolendrę. Na końcu dodać pomidory, smażyć 2-3 min. ciągle mieszając, po czym dodać grochu.
Gotować, aż groch lub fasolka mung będą całkiem miękkie i zaczną się lekko rozłazić.
Zupę nałożyć na talerze, do każdej porcji włożyć plasterek lub plasterki cytryny i posypać kolendrą lub natką.
Przed rozpoczęciem jedzenia trzeba wycisnąć łyżką trochę soku z cytryny z plasterka podanego do zupy i można zajadać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów