<<Strona główna

Malajskie curry z kurczaka w stylu nonya

Autor: thiessa @ 9:10pm, Niedziela 6 Czerwiec 2010.


Źródło: "Dania w misce" Wega Delbana Polska


Wróciłam z krótkiego, tygodniowego urlopu po Małopolsce i od razu zabrałam się za przyrządzanie tego, czego tak bardzo mi brakowało na wyjeździe. Mówcie co chcecie, ale ja na takich wyjazdach nie mam po prostu co jeść. W każdym lokalu gastronomicznym standard: bigos, pierogi, schabowy, albo inne panierowane mięsa, czyli wszystko, czego nie jadam. Dlaczego? Bo to skrajnie niezdrowe. Po takim obiedzie czuję się ociężała i mam nienajlepsze samopoczucie. Oczywiście, od czasu do czasu można sobie pozwolić na jakieś szaleństwo, ale przez 8 dni z rzędu? Zaczęłam się nawet zastanawiać, co w takich wypadkach zamawiają wegetarianie, bo nie można przecież codziennie jeść makaronów i naleśników, albo żywić się tylko i wyłącznie sałatami. Weganie, to się chyba z domu nie ruszają, albo zabierają ze sobą zestaw biwakowy. Wszystkie rozważania dotyczą oczywiście nie dużych miast, ale małych miasteczek i wiosek z przydrożnymi barami.
Moje ulubione wschodnie smaki i ogromna ilość warzyw z pewnością będą mi towarzyszyć przez najbliższe dni.

Pasta curry

2 czerwone cebule, posiekane,
4 małe czerwone chilli, posiekane,
4 ząbki czosnku, posiekane,
2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane.
3 cm kawałek galangala, posiekany,
8 liści limonki kaffir, posiekanych,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka pasty krewetkowej, uprażonej na suchej patelni.

2 łyżki oleju,
750g filetów z ud kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa,
400 ml mleka kokosowego,
3 łyżki pasty tamaryndowej,
1 łyżka sosu rybnego,
3 liście limonki kaffir do ozdoby, albo kolendra.

W celu przygotowania pasty curry należy wszystkie potrzebne składniki rozdrobnić w blenderze na gęstą pastę. Można również pastę zrobić w moździerzu. Ja przeważnie stosuję metodę mieszaną. Najpierw używam blendera, ale ten nie jest w stanie całkowicie rozdrobnić składników. Przekładam, zatem to, co rozpoczął blender do moździerza i chwilę ucieram.
Rozgrzać wok lub duży garnek, ustawione na dużym ogniu, wlać olej i obracać tak, aby pokrył wszystkie ścianki woka. Pastę curry smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 8-10 minut aż zacznie wydzielać intensywny aromat. Dodać kurczaka i smażyć wraz z pastą, szybko mieszając 2-3 minuty.
Wlać mleko kokosowe, pastę tamaryndową, sos rybny i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki. Ozdobić liśćmi limonki lub posypać kolendrą. Podawać z ryżem. 
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów