
Kaurma z wieprzowiny
Autor: thiessa @ 6:51am, Wtorek 25 Czerwiec 2013.
To jedno z tych dań, dla których warto raz na kilka miesięcy zjeść wieprzowinę. Dotychczas robiłam taki wyjątek dla chińszczyzny. Kaurma była częścią składową urodzinowego obiadu Małżonka. Dziecko stwierdziło, że w tym dniu bez mięsa się nie obejdzie. W przeciwnym wypadku Tatuś nie będzie zadowolony. Dodatkiem do tego dania było pchali z ryżu i porów po guryjsku.
Na podstawie "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze
3 porcje
500g chudej, miękkiej wieprzowiny (polecam polędwiczkę), pokrojonej w drobną kostkę,
2 cebule, pokrojone w krążki,
3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki klarowanego masła
garść kolendry, posiekasnej,
5-6 gałązek pietruszki,
1-2 zÄ…bki czosnku, rozgniecione,
1 mały strączek czerwonej papryczki chilli.
W głębokiej patelni rozgrzać klarowane masło, smażyć na nim cebulę, aż lekko zmięknie a następnie dodawać stopniowo wieprzowinę. Nie wrzucać całego mięsa na raz, bo za bardzo obniży to temperaturę oleju i mięso zamiast się przyrumieniać zacznie się dusić we własnym sosie. Smażyć na sporym ogniu. Kiedy mięso będzie już przyrumienione dodać posiekane pomidory lub koncentrat. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować kolejno 5 minut. Dodać do mięsa posiekaną zieleninę, drobno posiekane chilli, wymieszać i podawać.
Komentarze
Wieprzowine jadam rzadko, ale taka kaurme chetnie bym zjadla! Zapisze i wyprobuje, kiedy najdzie mnie ochota :)
Maggie - 3:20pm, środa 26 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk