<<Strona główna

Krem anyżowy z rabarbarem

Autor: thiessa @ 9:30am, Sobota 22 Czerwiec 2013.

Krem anyżowy z rabarbarem, Star anise creme with rhubarb

Na początku Syn zażyczył sobie, żeby kupić rabarbar. Na nic zdały się tłumaczenia, że w tamtym roku również sobie życzył a po spróbowaniu stwierdził, że rabarbaru nie lubi. Ja również za nim nie przepadam, więc nie kupuję, wystarczy mi jeden krzaczek, który mam na działce.
Tak było i w tym roku, kiedy dziecko spróbowało uznało, że jednak nie lubi. Jako, że nigdy nie marnuję jedzenia musiałam znaleźć sposób na wykorzystanie tego nieszczęsnego rabarbaru. Stanęło na pomyśle oryginalnym. Połączenie kremu anyżowego z rabarbarem takim właśni mi się wydało. W tym wydaniu całość smakuje przyzwoicie, ale prawdę powiedziawszy zadowoliłabym się nawet samym kremem, bo to on przypadł mi najbardziej do gustu. Pierwszy kęs nieco rozczarowuje, ale każdy kolejny szalenie wciąga.
Nie jest to deser dla każdego, przeciwników anyżowych smaków nie brakuje, ale zwolennicy będą zadowoleni.

Przepis z "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes z moimi modyfikacjami dotyczącymi wykonania

Krem anyżowy

300 ml śmietanki 18%,
200ml mleka,
kawałek kory cynamonowej,
3 gwiazdki anyżu,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
3 jajka,
5 łyżek cukru pudru,
cukier muscovado do posypania

Rabarbar imbirowy

400g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki wielkości kęsa,
6 łyżek cukru pudru lub według gustu,
1-2 łyżeczki mielonego imbiru.

Śmietankę i mleko wlać do rondla, dodać anyż i cynamon, podgrzewać niemal do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotnaciągnięcia, na co najmniej 30 minut.
Raować 3 minuty. Zdając z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i odstawić do ostygnięcia i barbar włożyć na patelnię, posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody, przykryć pokrywką, zagotować i pozwolić rabarbarowi zmięknąć, ale nie należy go rozgotować. Pokrywka jest potrzeba, żeby rabarbar gotował się równomiernie w tak małej ilości wody. W przeciwnym wypadku od spodu byłby niemal rozgotowany a z wierzchu twardy.
Wystudzone mleko ze śmietaną wlać do blendera uprzednio wyciągnąwszy korę cynamonu oraz anyż. Dodać jajka i całość zmiksować, żeby się dokładnie połączyła.
Wlać do 6 kokilek o pojemności 185 ml każda (ja użyłam 4 większych). Kokilki wstawić do dużego garnka do gotowania na parze, przykryć i gotować około 20 minut lub dłużej, jeśli jest taka potrzeba. Krem i tak będzie dosyć rzadki, ale po wstawieniu do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, stężeje.
Przed podaniem posypać cukrem muscovado i podawać z rabarbarem.

A o tym co lubię czytać możecie dzisiaj poczytać na Czytelniczym


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów