
Pchali z ryżu i porów po guryjsku
Autor: thiessa @ 6:56am, Piątek 21 Czerwiec 2013.
Zupełnie nie wiem, dlaczego to danie nazywa się pchali, dlatego, że w kuchni gruzińskiej ta nazwa odnosi się do zupełnie innego rodzaju potraw, ale o tym, co to dokładnie jest napisze przy okazji klasycznego pchali. Tymczasem tutaj mamy do czynienia z całkiem smaczną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
W przepisie pojawia się przyprawa zwana szafranem imertyjskim. Są to płatki zmielonego krokosza barwierskiego (kviteli kvavili).
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że fałszywy szafran, który można kupić podczas wycieczki do Egiptu to właśnie to, o co chodzi w tym przepisie. Warto, zatem przywieźć sobie trochę tego składnika, lub poprosić znajomych, którzy akurat się tam wybierają. Zbliża się okres wakacyjny i często w naszym otoczeniu będzie można znaleźć kogoś, kogo można poprosić o taką przysługę.
W kuchni gruzińskiej przyprawa ta występuje stosunkowo często i jest składnikiem słynnej mieszanki przypraw khmeli-suneli.
Jeśli nie ma możliwości zdobycia tej mieszanki, wystarczy do gotowania ryżu dodać prawdziwy szafran.
Na podstawie "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze
1 szklanka długoziarnistego ryżu,
2 pory, białe części pokrojone w cienkie plasterki,
2 zÄ…bki czosnku,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka zmielonego szafranu imertyjskiego (krokosza barwierskiego),
3-4 gałązki kolendry, posiekanej,
czarny pieprz i sól do smaku.
Ryż ugotować na sypko. Jeśli ktoś nie potrafi tego zrobić poprzez wlanie odpowiedniej ilości wody powinien wlać dużą jej ilość a po ugotowaniu ryż odcedzić i ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim pory na złoty kolor. Dodać ryż, przyprawić solą, pieprzem, kolendrą, szafranem imertyjskim, dodać zieloną kolendrę i całość dokładnie wymieszać.
Podawać jako przekąskę, albo dodatek do potraw mięsnych.
Komentarze