<<Strona główna

Tagliatelle z cukinią i szparagami

Autor: thiessa @ 6:52am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.

Tagliatelle z cukinią i szparagami, Asparagus and zucchini tagliatelle

Przepis na ten makaron dołącza do grona pięciogwiazdkowych potraw zarówno z udziałem szparagów jak i makaronu. Pozostaje mi tylko żałować, że sezon szparagowy trwa tak krótko. Nie powtórzę go tylko, dlatego, że chciałam wypróbować jeszcze inne szparagowe przepisy zanim sezon się skończy. Na pewno jednak zrobię go w przyszłym roku. Zawsze przygotowując dania ze szparagów wypróbowuję część nowych przepisów a resztę zostawiam na dania, które się już sprawdziły. Jednym z dań, które powtarzam co roku jest np. zapiekanka szparagowo-jajeczna ukryta pod chrupiącą skórką.

Przepis z "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes z moimi modyfikacjami

Makaron

375g suchego makaronu tagliatelle,
275g zielonych szparagów (waga po odkrojeniu zdrewniałych końcówek i ewentualnym obraniu dolnych części), pokrojonych na kawałki wielkości kęsa,
2 cukinie pokrojone najpierw na cienkie plastry a następnie pocięte na 2-3 kawałki,
4 dymki, pokrojone na kawałki, biała młoda cześć na cienkie plasterki,
sok z 1/2 cytryny,
100g sera typu feta,
sól i świeżo zmielony pieprz,
listki bazylii do posypania.

Kruszonka czosnkowa:

5 łyżek oliwy,
2 szklanki pokruszonej świeżej bułki (użyłam 3 kromek chleba tostowego),
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane,
skórka starta z małej cytryny,
1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion i pokrojona w paski.

Zacząć od przygotowania kruszonki. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy, wsypać bułkę, smażyć około 2 minut, aż będzie chrupiąca, następnie dodać czosnek, skórkę z cytryny oraz chilli. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż bułka zrumieni się na złoto.
Szparagi i cukinię ugotować na parze do momentu, aż zmiękną.
W tym czasie gotować makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czyn odcedzić zostawiając 5 łyżek wody z gotowania.
Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić białą część dymki i smażyć przez minutę, następnie dołożyć zieloną cześć dymki i smażyć kolejną minutę, dodać cukinię i szparagi, wlać wodę z gotowania makaronu i smażyć przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny, połowę kruszonki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tagliatelle rozłożyć na cztery talerze, posypać pozostałą częścią kruszonki, pokruszonym serem typu feta oraz listami bazylii.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawa ta kruszonka czosnkowa - pierwszy raz coś takiego widzę. Miałabym chęć wypróbować to danie, ale nie wiem, czy zdążę w tym sezonie. U mnie coraz więcej wypróbowanych i lubianych dań ze szparagami i brakuje czasu, aby wszystkie zjeść w sezonie.

hania-kasia - 7:54am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Mowisz, ze taki dobry? Moze jeszcze uda mi sie dorwac szparagi i przyrzadzic taki makaron...

Maggie - 9:37am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Zrobiłem w uproszczonej wersji i jest bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie łączyłem wcześniej szparagów, cukinii i fety, a to świetne połączenie, jak się okazało. :) Następnym razem, jak będę miał nieco więcej czasu, zrobię w pełnej wersji (tzn. z kruszonką).

bartek - 11:10pm, Piątek 21 Czerwiec 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów