
Tagliatelle z cukiniÄ… i szparagami
Autor: thiessa @ 6:52am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.
Przepis na ten makaron dołącza do grona pięciogwiazdkowych potraw zarówno z udziałem szparagów jak i makaronu. Pozostaje mi tylko żałować, że sezon szparagowy trwa tak krótko. Nie powtórzę go tylko, dlatego, że chciałam wypróbować jeszcze inne szparagowe przepisy zanim sezon się skończy. Na pewno jednak zrobię go w przyszłym roku. Zawsze przygotowując dania ze szparagów wypróbowuję część nowych przepisów a resztę zostawiam na dania, które się już sprawdziły. Jednym z dań, które powtarzam co roku jest np. zapiekanka szparagowo-jajeczna ukryta pod chrupiącą skórką.
Przepis z "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes z moimi modyfikacjami
Makaron
375g suchego makaronu tagliatelle,
275g zielonych szparagów (waga po odkrojeniu zdrewniałych końcówek i ewentualnym obraniu dolnych części), pokrojonych na kawałki wielkości kęsa,
2 cukinie pokrojone najpierw na cienkie plastry a następnie pocięte na 2-3 kawałki,
4 dymki, pokrojone na kawałki, biała młoda cześć na cienkie plasterki,
sok z 1/2 cytryny,
100g sera typu feta,
sól i świeżo zmielony pieprz,
listki bazylii do posypania.
Kruszonka czosnkowa:
5 łyżek oliwy,
2 szklanki pokruszonej świeżej bułki (użyłam 3 kromek chleba tostowego),
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane,
skórka starta z małej cytryny,
1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion i pokrojona w paski.
Zacząć od przygotowania kruszonki. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy, wsypać bułkę, smażyć około 2 minut, aż będzie chrupiąca, następnie dodać czosnek, skórkę z cytryny oraz chilli. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż bułka zrumieni się na złoto.
Szparagi i cukinię ugotować na parze do momentu, aż zmiękną.
W tym czasie gotować makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czyn odcedzić zostawiając 5 łyżek wody z gotowania.
Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić białą część dymki i smażyć przez minutę, następnie dołożyć zieloną cześć dymki i smażyć kolejną minutę, dodać cukinię i szparagi, wlać wodę z gotowania makaronu i smażyć przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny, połowę kruszonki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tagliatelle rozłożyć na cztery talerze, posypać pozostałą częścią kruszonki, pokruszonym serem typu feta oraz listami bazylii.
Komentarze
Bardzo ciekawa ta kruszonka czosnkowa - pierwszy raz coÅ› takiego widzÄ™. MiaÅ‚abym chęć wypróbować to danie, ale nie wiem, czy zdążę w tym sezonie. U mnie coraz wiÄ™cej wypróbowanych i lubianych daÅ„ ze szparagami i brakuje czasu, aby wszystkie zjeść w sezonie.
hania-kasia - 7:54am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Mowisz, ze taki dobry? Moze jeszcze uda mi sie dorwac szparagi i przyrzadzic taki makaron...
Maggie - 9:37am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
ZrobiÅ‚em w uproszczonej wersji i jest bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie łączyÅ‚em wczeÅ›niej szparagów, cukinii i fety, a to Å›wietne połączenie, jak siÄ™ okazaÅ‚o. :) NastÄ™pnym razem, jak bÄ™dÄ™ miaÅ‚ nieco wiÄ™cej czasu, zrobiÄ™ w peÅ‚nej wersji (tzn. z kruszonkÄ…).
bartek - 11:10pm, Piątek 21 Czerwiec 2013.