<<Strona główna

Zupa szparagowa po gruzińsku

Autor: thiessa @ 6:59am, Czwartek 13 Czerwiec 2013.

Zupa szparagowa po gruzińsku, Georgian style asparagus soup

Zupa szparagowa po gruzińsku

Uwielbiam dania, które posiadają nazwę własną w danym języku. Dla mnie oznacza to, że nie mam do czynienia z daniem typu fusion, ale z autentycznym daniem z tradycjami. W kuchni gruzińskiej mamy mnóstwo takich dań, których obca i jednowyrazowa nazwa nie wskazuje nawet na to czy mamy do czynienia z zupą, daniem głównym czy deserem. Podobnie jak w kuchni polskiej pierogi, gołąbki, bigos, czy krupnik a przecież każde z tych dań mogłoby mieć nazwę opisową
Ta zupa po gruzińsku zwana jest satatsuri i tradycyjnie robi się ją z pierwszych szparagów, jakie pojawią się wiosną. Jest lekka jak wiosenna bryza i delikatna w smaku. U nas, co prawda sezon już się kończy, ale starsze szparagi też dają radę.
Do innej gruzińskiej zupy chikhirtmy również dodaje się jajko, żeby ją zagęścić i sprawić, żeby była bardziej kremowa. W tym przypadku jajka dodaje się w ostatniej chwili, aby nadać jej odpowiednią teksturę. Chodzi o to, żeby białko się ścięło i utworzyły się nitki.
Tutaj można zobaczyć taką zupę z jajkiem w wydaniu chińskim, a na zdjęciu inne gruzińskie dania. Po lewej u góry adzhapsandali a po prawej chirbuli (mają nazwy własne!).

Na podstawie " The Georgian feast" Darry Goldstein

1 pęczek zielonych szparagów, pociętych na 1,5 cm kawałki,
5 szklanek gorącej wody,
2 małe cebule, posiekane,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka soli lub do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 duże jajka, dobrze ubite widelcem,
1/4 szklanki mieszanki ziół: natki pietruszki, kolendry i koperku).

Włożyć pokrojone szparagi do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 5-8 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę na maśle. Kiedy się zezłoci dodać zawartość patelni do ugotowanych szparagów. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wlać małą ilość gorącego wywaru do ubitych jajek, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą cały czas mieszając. Białko jajka zetnie się w gorącym wywarze tworząc kudełki.
Wrzucić do zupy zioła i gotować jeszcze przez chwilę.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Kuchnie gruzinska znam slabo, ale to, czego probowalam, bardzo mi smakowalo. Chetnie skosztowalabym takiej lekkiej, wiosennej zupy!

Maggie - 8:40am, Czwartek 13 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com

A ja właśnie konsumuję tę zupę. Smaczna, taki lekki bulion szparagowy... Zdecydowanie brakuje kolendry, ale niestety nie udało mi się kupić, więc mam tylko pietruszkę i koperek - kolendra wzbogaciłaby smak

bartek - 6:50pm, Niedziela 16 Czerwiec 2013.

Bartek jak zwykle jestes niezawodny. Masz racje. jest to wlasnie taki lekki bulion i ma to swoj urok. Kolendra zdecydowanie poprawia smak, ale w tym przypadku kluczowa role pelni chyba koperek.

thiessa - 12:30am, Poniedziałek 17 Czerwiec 2013.

Ja jednak muszę raz jeszcze ugotować kiedyś tę zupę z dodatkiem kolendry. Koperek i pietruszka są okej, ale ja kolendrę bardzo lubię i mi jej tu brakuje. Za koperkiem przepadam w raczej umiarkowanych ilościach... ;-)

A swoją drogą, czy możecie mi wyjaśnić, czemu tak trudno u nas dostać kolendrę? Z kolei domowa uprawa mi nie wychodzi, bo każda kolendra pada ofiarą mszyc. :-( Jak ktoś zna niezawodny sposób na posiadanie kolendry, to bardzo proszę o porady. ;-)

bartek - 12:44am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów