Zupa szparagowa po gruzińsku
Autor: thiessa @ 6:59am, Czwartek 13 Czerwiec 2013.
Zupa szparagowa po gruzińsku
Uwielbiam dania, które posiadają nazwę własną w danym języku. Dla mnie oznacza to, że nie mam do czynienia z daniem typu fusion, ale z autentycznym daniem z tradycjami. W kuchni gruzińskiej mamy mnóstwo takich dań, których obca i jednowyrazowa nazwa nie wskazuje nawet na to czy mamy do czynienia z zupą, daniem głównym czy deserem. Podobnie jak w kuchni polskiej pierogi, gołąbki, bigos, czy krupnik a przecież każde z tych dań mogłoby mieć nazwę opisową
Ta zupa po gruzińsku zwana jest satatsuri i tradycyjnie robi się ją z pierwszych szparagów, jakie pojawią się wiosną. Jest lekka jak wiosenna bryza i delikatna w smaku. U nas, co prawda sezon już się kończy, ale starsze szparagi też dają radę.
Do innej gruzińskiej zupy chikhirtmy również dodaje się jajko, żeby ją zagęścić i sprawić, żeby była bardziej kremowa. W tym przypadku jajka dodaje się w ostatniej chwili, aby nadać jej odpowiednią teksturę. Chodzi o to, żeby białko się ścięło i utworzyły się nitki.
Tutaj można zobaczyć taką zupę z jajkiem w wydaniu chińskim, a na zdjęciu inne gruzińskie dania. Po lewej u góry adzhapsandali a po prawej chirbuli (mają nazwy własne!).
Na podstawie " The Georgian feast" Darry Goldstein
1 pęczek zielonych szparagów, pociętych na 1,5 cm kawałki,
5 szklanek gorącej wody,
2 małe cebule, posiekane,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka soli lub do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 duże jajka, dobrze ubite widelcem,
1/4 szklanki mieszanki ziół: natki pietruszki, kolendry i koperku).
Włożyć pokrojone szparagi do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 5-8 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę na maśle. Kiedy się zezłoci dodać zawartość patelni do ugotowanych szparagów. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wlać małą ilość gorącego wywaru do ubitych jajek, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą cały czas mieszając. Białko jajka zetnie się w gorącym wywarze tworząc kudełki.
Wrzucić do zupy zioła i gotować jeszcze przez chwilę.
Komentarze
Kuchnie gruzinska znam slabo, ale to, czego probowalam, bardzo mi smakowalo. Chetnie skosztowalabym takiej lekkiej, wiosennej zupy!
Maggie - 8:40am, Czwartek 13 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com
A ja właśnie konsumuję tę zupę. Smaczna, taki lekki bulion szparagowy... Zdecydowanie brakuje kolendry, ale niestety nie udało mi się kupić, więc mam tylko pietruszkę i koperek - kolendra wzbogaciłaby smak
bartek - 6:50pm, Niedziela 16 Czerwiec 2013.
Bartek jak zwykle jestes niezawodny. Masz racje. jest to wlasnie taki lekki bulion i ma to swoj urok. Kolendra zdecydowanie poprawia smak, ale w tym przypadku kluczowa role pelni chyba koperek.
thiessa - 12:30am, Poniedziałek 17 Czerwiec 2013.
Ja jednak muszę raz jeszcze ugotować kiedyś tę zupę z dodatkiem kolendry. Koperek i pietruszka są okej, ale ja kolendrę bardzo lubię i mi jej tu brakuje. Za koperkiem przepadam w raczej umiarkowanych ilościach... ;-)
A swoją drogą, czy możecie mi wyjaśnić, czemu tak trudno u nas dostać kolendrę? Z kolei domowa uprawa mi nie wychodzi, bo każda kolendra pada ofiarą mszyc. :-( Jak ktoś zna niezawodny sposób na posiadanie kolendry, to bardzo proszę o porady. ;-)
bartek - 12:44am, Wtorek 18 Czerwiec 2013.