
Kurczak z Pekalongan
Autor: thiessa @ 6:59am, Wtorek 4 Czerwiec 2013.
Oto kolejny przepis z jednaj z moich ulubionych książek o kuchni indonezyjskiej. Jak zwykle szybki, niezbyt skomplikowany i smaczny.
To ulubione danie mieszkańców centralnej Jawy. Jego nazwa pochodzi od sennego, pylistego miasteczka Pekalongan leżącego na północnym wybrzeżu centralnej Jawy.
Czekając na piękną pogodę i słońce przenieśmy się zatem na gorącą wyspę.
Składniki
Przepis z "Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman, Cathay Brackman
1 kurczak ok. 1,15 kg (ja użyłam ok. 0,5 kg podudzi, generalnie piersi są zbyt suche,
2 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka mielonego galangalu,
1 czerwone chilli, posiekane,
kawałek wielkości ziarna groszku terasi (indonezyjska pasta krewetkowa), można użyć tajskiej lub wietnamskiej,
sól do smaku,
3 łyżki soku z tamaryndowego (namoczone i przetarte przez sito nasiona tamaryndu),
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego.
Kurczaka włożyć do garnka, zalać wystarczającą ilością wody, żeby zakryła mięso i gotować do miękkości. Otrzymany wywar zachować do innych celów, natomiast kurczaka pozbawić kości, skóry i pokroić na kawałki.
W przypadku użycia części z kurczaka przygotowanie dania będzie kilka razy szybsze.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie lekko brązowa. Wrzucić czosnek, chilli i galangal, smażyć przez chwilę. Dodać kurczaka, terasi i przyprawić do smaku solą. Smażyć kurczaka stale mieszając, aż będzie w miarę suchy. Dodać sok z tamaryndu, wlać mleko kokosowe i gotować do momentu, aż płyn niemal całkowicie się wchłonie.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Musialo byc pyszne! Nasiona tamaryndu mam jeszcze, tylko pasty krewetkowej mi brakuje. Ale zrobie na pewno :)
Maggie - 4:04pm, Wtorek 4 Czerwiec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk