<<Strona główna

Rosół z wypiekaną kaszą krakowską

Autor: thiessa @ 6:58am, środa 29 Maj 2013.

Rosół z wypiekaną kaszą krakowską, Chicken broth with baked Cracow kasha


To jeden z tych przepisów, które darzę sentymentem, bo jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. To dziwne, ale za komuny kasza krakowska była ogólnodostępna a ludzie nie doceniali tego, że po prostu jest. Woleli wystawać w kolejce za kawałkiem mięsa, podczas kiedy mieli do dyspozycji coś, z czego mogli przyrządzić wiele smacznych dań i coś, co równocześnie może być dodatkiem do wielu dań. Propozycja podania takiej kaszki z rosołem (może być mocny warzywny) to tylko ukłon w kierunku tego, co znane natomiast zdarzało mi się jadać taką kaszkę z podsmażonymi warzywami, czy smażonymi pieczarkami z natką pietruszki. Proste, ale na prawdę genialne. Być może któregoś dnia przepis pojawi się na blogu. Ostatnio nie udało mi się zrobić zdjęcia z powodu braku dziennego światła.
A tutaj, trochę więcej o kaszy krakowskiej i przepis na deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki.
Przepis na kaszkę pochodzi z nieocenionej książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Pozwólcie, że przytoczę go w całości.

Kasza krakowska wypiekana

Kaszkę krakowską należy przed wypiekaniem "zatrzeć" jajem. A robi się to tak: 2 szklanki kaszki dokładnie wymieszać z 1 surowym jajem, następnie rozsypać na stolnicy i wysuszyć, uważając, by ziarenka się nie zlepiły (zlepione rozetrzeć w ręku).
Zagotować 3 szklanki osolonej wody z 8-10 dkg masła, do wrzątku wsypać 2 szklanki "zatartej" i dobrze przesuszonej kaszki, raz tylko zamieszać, wypiec w piekarniku w przykrytym garnku (ja robię to w żaroodpornej formie), przez 45 minut.
Gdy do wrzątku, bezpośrednio przed wsypaniem kaszki, dodamy 2 łyżki drobniutko posiekanego kopru, kaszka nabierze delikatnego koperkowego aromatu.
Kaszkę można też zalać lekkim wywarem z suszonych grzybów, dodając równocześnie ugotowane grzyby (2-3) jak najdrobniej posiekane.
W tych trzech wersjach kaszka krakowska znakomicie i – jak twierdzą smakosze – z większym powodzeniem zastępuje ryż, podana np. do kury w sosie potrawkowym, potrawki cielęcej, grzybów w śmietanie itp.

Po ostygnięciu kaszę kroimy na dowolne kształty. Do rosołu w kostkę do innych dań kroję w rąby lub trójkąty. Na następny dzień pokrojoną kaszę możemy podsmażyć na patelni.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A ja o takiej kaszce nawet nie slyszalam. Dobrze dowiedziec sie czegos nowego!

Maggie - 8:30am, środa 29 Maj 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com

tak, kasza krakowska jesy świetna. A taką wypiekaną też robiłam;)

anonim - 11:19am, środa 29 Maj 2013.

Tylko trąby kroją w rąby :)

borysa - 11:22am, środa 29 Maj 2013.

nie bardzo rozumiem, jak mam przygotować tę kaszkę: od momentu zagotowania wody tekst jest bardzo zagmatwany. Czy mam kaszkę zapiekać razem z płynem? Czy ją odcedzać? Kiedy formować? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyjaśnienie.

anonim - 11:29am, Poniedziałek 24 Czerwiec 2013.

Anonimie tekst to dokladny cytat z ksiazki "W staropolskiej kuchni" Jak wsypiesz kaszke do wody i zamieszasz to niewiele bedzie plynu. Wiekszosc wchlonie kaszka. Zatem wsypujesz kaszke do gotujacej sie wody, mieszasz i wlewasz zawartosc garnka razem z plynem jesli chcesz to tak nazwac do zaroodpornej formy, ktora przykrywasz folia do pieczenia. Wkladasz do piekarnika i pieczesz. Kiedy jest juz upieczona i wystygnieta kroisz w kostke.

thiessa - 7:41pm, Sobota 20 Lipiec 2013.

Pokrojona w plastry , smażona na masełku, podana z kwaśnym mlekiem lub maślanką jest boska.

Hanna - 12:18am, Sobota 5 Styczeń 2019.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów