
Chleb, który odmienia życie
Autor: thiessa @ 6:47am, Czwartek 23 Maj 2013.
Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu My new roots wiedziałam, że muszę go zrobić jak najprędzej. Błyskawicznie się zebrałam i upiekłam jeszcze w tym samym tygodniu, ale moja opieszałość z publikacją wpisów spowodowała, że kilka bloggerek zdążyło mnie ubiec. Chleb tym różni się od innych, że nie zawiera mąki. Składa się z samych ziaren, z czego trzy z nich wytwarzają otoczkę śluzową, dzięki której całość trzyma formę. Najważniejsze są nasiona babki płesznik. Jeśli nasiona chia będą trudnodostępne można je pominąć, ale babka płesznik spełnia w tym chlebie zasadniczą rolę, więc należy jej użyć. Ja swoje nasiona chia przywiozłam z zagranicy, ale można je kupić w sklepach internetowych i na allegro, natomiast babkę płesznik kupiłam w zdrowej żywności, nieopodal swojego domu (6 zł). Na pewno jest też do dostania w sklepach zielarskich i zapewne można ją również zamówić w aptece. Chleb smakuje wspaniale nawet bez żadnych dodatków. Jest bardzo syty, już po jednej kromce można poczuć się najedzonym.
Chleb znalazł uznanie w oczach mojej Chrzestnej, która przez wiele lat pracowała w laboratorium badającym żywność, zwłaszcza pieczywo. Jest bardzo wyczulona na wszelkie zbędne dodatki i polepszacze. Zanim opuściła moje domostwo pobiegła kupić babkę płesznik:-)
Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika,
1 szklanka nasion lnu,
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów,
1 1/2 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska), lub dodatkowo 2 łyżki nasion lnu lub babki płesznik,
4 łyżki nasion babki płesznik, lub 3 łyżki zielonych nasion,
1 łyżeczka drobnej soli morskiej, lub 1/2 łyżeczki grubej soli,
1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy, płynnego miodu, lub szczypta stewii,
3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego,
1 1/2 szklanki wody (350 ml)
Wymieszać w misce suche składniki: słonecznik, len, orzechy lub migdały, płatki owsiane, nasiona chia, nasiona babki płesznik oraz sól. W innym naczyniu, np. słoiku wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem. Wlać płyn do miski z suchymi składnikami i mieszać, aż cała masa będzie równomiernie wilgotna. Jeśli będzie za bardzo sucha można dodać łyżeczkę lub dwie wody.
Masę przełożyć do silikonowej keksówki (można też do blaszanej, ale trzeba ją uprzednio wysmarować tłuszczem), wierzch wyrównać spodnią stroną łyżki i zostawić przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc, żeby składniki rozmiękły i dobrze się związały.
Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Piec chleb przez 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wyłożyć chleb bezpośrednio na kratkę i piec jeszcze 30-40 minut.
Chleb będzie dobry, kiedy obstukiwany będzie wydawał głuchy dźwięk.
Wystudzić całkowicie. To bardzo ważne, bo kiedy tego nie zrobimy chleb będzie się kruszył.
Dobrze się przechowuje do 5 dni. Można go również zamrozić, wcześniej krojąc go na kromki.
Komentarze
Na pewno taki upiekÄ™!
Adam - 12:31pm, Czwartek 23 Maj 2013.http://www.ksztaltosfera.pl/
Bardzo ciekawy chleb. Opis i wygląd zachęcają do upieczenia.
anonim - 8:55am, Niedziela 26 Maj 2013.
WidziaÅ‚am przepisy na ten chleb na innych stronach i u źródÅ‚a -na my new roots. Nawet mnie kusiÅ‚, ale nie spróbowaÅ‚am jeszcze gÅ‚ównie z obawy, że poza samodzielnym zjedzeniem kromki chleba nie bÄ™dzie siÄ™ nadawaÅ‚ do typowych kanapek. NIe chcÄ™ brzmieć banalnie, z takim Å›niadaniowym pomysÅ‚em - jak klapsznita z wkÅ‚adkÄ…, ale mój mąż nie zje niczego innego w pracy. PróbujÄ™ przynajmniej te wkÅ‚adki zmieniać z tradycyjnej szynki i żóÅ‚tego sera, na rozmaite pasty i wÄ™dlinÄ™ sojowÄ…, nawet udaÅ‚o mi siÄ™ znaleźć jeden chleb ekologiczny peÅ‚noziarnisty, który mu odpowiada (choć i tak z prawdziwym zadowoleniem wzdycha, gdy dostaje biaÅ‚a pulchnÄ… bułę). NO i stÄ…d zaduma przy tym chlebie, bo nie chcÄ™ ostatecznie zjeść caÅ‚ego sama, jeÅ›li okaże siÄ™, że na kanapki siÄ™ nie nadaje.
Kinga - 11:43pm, Niedziela 26 Maj 2013.
Kinga fekt do kanapek srednio sie nadaje a sama nie zjesz takiej ilosci chleba, bo jest bardzo syty i 2 kromki to duzo. Chyba, ze zamrozisz?
Moj Malzonek tez na jedno kopyto, tylko chleb z serem zoltym i ochlapem, czasem da sie namowic na cos innego, ale z bolem serca. Przynajmniej chleb do tego dobry, bo sam piecze i za kazdym razem inny, rozne wersje z mak z pelnego przemialu z otrebami i roznymi ziarnami. Chleba od dawna nie kupujemy.
thiessa - 11:50am, Poniedziałek 27 Maj 2013.
rzeczywiście chleb ten pojawił się na wielu blogach
Twój post byÅ‚ kropkÄ… nad i - dzisiaj piekÄ™, zobaczymy czy posmakuje, na razie byÅ‚a to okazja do pozbycia siÄ™ zapasów z szafek
Nina - 12:16pm, Piątek 31 Maj 2013.
Nina i jak? Upieczony?
thiessa - 3:51pm, Niedziela 2 Czerwiec 2013.
I wish to show my love for your generosity in support of persons who absolutely need help with this one theme. Your very own dedication to passing the message all over had been exceptionally productive and have regularly made regular people much like me to get to their targets. Your amazing helpful instruction signifies much to me and even further to my office workers. Regards; from everyone of us.
bape hoodie - 1:56am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.bapehoodie.us
Thanks for your own labor on this site. Gloria take interest in going through investigation and it's easy to understand why. All of us hear all of the dynamic medium you present both interesting and useful things on the web site and therefore encourage participation from other ones on that concept plus our girl is without question studying a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You're conducting a brilliant job.
hermes outlet online - 9:26am, środa 31 Maj 2023.http://www.hermesoutletsonline.com
Thank you so much for giving everyone remarkably remarkable opportunity to read critical reviews from this site. It really is so ideal and also jam-packed with a good time for me personally and my office mates to visit the blog at least thrice a week to see the newest guidance you have. And of course, I am certainly amazed with your beautiful secrets served by you. Certain 1 ideas on this page are indeed the most efficient I've had.
jordan shoes - 2:01pm, Sobota 3 Czerwiec 2023.http://www.shoesjordan.us.com