<<Strona główna

Chleb, który odmienia życie

Autor: thiessa @ 6:47am, Czwartek 23 Maj 2013.

Chleb, który odmienia życie, The life-changing loaf of bread


Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu My new roots wiedziałam, że muszę go zrobić jak najprędzej. Błyskawicznie się zebrałam i upiekłam jeszcze w tym samym tygodniu, ale moja opieszałość z publikacją wpisów spowodowała, że kilka bloggerek zdążyło mnie ubiec. Chleb tym różni się od innych, że nie zawiera mąki. Składa się z samych ziaren, z czego trzy z nich wytwarzają otoczkę śluzową, dzięki której całość trzyma formę. Najważniejsze są nasiona babki płesznik. Jeśli nasiona chia będą trudnodostępne można je pominąć, ale babka płesznik spełnia w tym chlebie zasadniczą rolę, więc należy jej użyć. Ja swoje nasiona chia przywiozłam z zagranicy, ale można je kupić w sklepach internetowych i na allegro, natomiast babkę płesznik kupiłam w zdrowej żywności, nieopodal swojego domu (6 zł). Na pewno jest też do dostania w sklepach zielarskich i zapewne można ją również zamówić w aptece. Chleb smakuje wspaniale nawet bez żadnych dodatków. Jest bardzo syty, już po jednej kromce można poczuć się najedzonym.
Chleb znalazł uznanie w oczach mojej Chrzestnej, która przez wiele lat pracowała w laboratorium badającym żywność, zwłaszcza pieczywo. Jest bardzo wyczulona na wszelkie zbędne dodatki i polepszacze. Zanim opuściła moje domostwo pobiegła kupić babkę płesznik:-)

Babka płesznik

SkÅ‚adniki: 

1 szklanka nasion słonecznika,
1 szklanka nasion lnu,
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów,
1 1/2 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska), lub dodatkowo 2 łyżki nasion lnu lub babki płesznik,
4 łyżki nasion babki płesznik, lub 3 łyżki zielonych nasion,
1 łyżeczka drobnej soli morskiej, lub 1/2 łyżeczki grubej soli,
1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy, płynnego miodu, lub szczypta stewii,
3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego,
1 1/2 szklanki wody (350 ml)

Wymieszać w misce suche składniki: słonecznik, len, orzechy lub migdały, płatki owsiane, nasiona chia, nasiona babki płesznik oraz sól. W innym naczyniu, np. słoiku wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem. Wlać płyn do miski z suchymi składnikami i mieszać, aż cała masa będzie równomiernie wilgotna. Jeśli będzie za bardzo sucha można dodać łyżeczkę lub dwie wody.
Masę przełożyć do silikonowej keksówki (można też do blaszanej, ale trzeba ją uprzednio wysmarować tłuszczem), wierzch wyrównać spodnią stroną łyżki i zostawić przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc, żeby składniki rozmiękły i dobrze się związały.
Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Piec chleb przez 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wyłożyć chleb bezpośrednio na kratkę i piec jeszcze 30-40 minut.
Chleb będzie dobry, kiedy obstukiwany będzie wydawał głuchy dźwięk.
Wystudzić całkowicie. To bardzo ważne, bo kiedy tego nie zrobimy chleb będzie się kruszył.
Dobrze się przechowuje do 5 dni. Można go również zamrozić, wcześniej krojąc go na kromki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Na pewno taki upiekÄ™!

Adam - 12:31pm, Czwartek 23 Maj 2013.http://www.ksztaltosfera.pl/

Bardzo ciekawy chleb. Opis i wygląd zachęcają do upieczenia.

anonim - 8:55am, Niedziela 26 Maj 2013.

WidziaÅ‚am przepisy na ten chleb na innych stronach i u źródÅ‚a -na my new roots. Nawet mnie kusiÅ‚, ale nie spróbowaÅ‚am jeszcze gÅ‚ównie z obawy, że poza samodzielnym zjedzeniem kromki chleba nie bÄ™dzie siÄ™ nadawaÅ‚ do typowych kanapek. NIe chcÄ™ brzmieć banalnie, z takim Å›niadaniowym pomysÅ‚em - jak klapsznita z wkÅ‚adkÄ…, ale mój mąż nie zje niczego innego w pracy. PróbujÄ™ przynajmniej te wkÅ‚adki zmieniać z tradycyjnej szynki i żóÅ‚tego sera, na rozmaite pasty i wÄ™dlinÄ™ sojowÄ…, nawet udaÅ‚o mi siÄ™ znaleźć jeden chleb ekologiczny peÅ‚noziarnisty, który mu odpowiada (choć i tak z prawdziwym zadowoleniem wzdycha, gdy dostaje biaÅ‚a pulchnÄ… bułę). NO i stÄ…d zaduma przy tym chlebie, bo nie chcÄ™ ostatecznie zjeść caÅ‚ego sama, jeÅ›li okaże siÄ™, że na kanapki siÄ™ nie nadaje.

Kinga - 11:43pm, Niedziela 26 Maj 2013.

Kinga fekt do kanapek srednio sie nadaje a sama nie zjesz takiej ilosci chleba, bo jest bardzo syty i 2 kromki to duzo. Chyba, ze zamrozisz?
Moj Malzonek tez na jedno kopyto, tylko chleb z serem zoltym i ochlapem, czasem da sie namowic na cos innego, ale z bolem serca. Przynajmniej chleb do tego dobry, bo sam piecze i za kazdym razem inny, rozne wersje z mak z pelnego przemialu z otrebami i roznymi ziarnami. Chleba od dawna nie kupujemy.

thiessa - 11:50am, Poniedziałek 27 Maj 2013.

rzeczywiście chleb ten pojawił się na wielu blogach

Twój post byÅ‚ kropkÄ… nad i - dzisiaj piekÄ™, zobaczymy czy posmakuje, na razie byÅ‚a to okazja do pozbycia siÄ™ zapasów z szafek

Nina - 12:16pm, Piątek 31 Maj 2013.

Nina i jak? Upieczony?

thiessa - 3:51pm, Niedziela 2 Czerwiec 2013.

I wish to show my love for your generosity in support of persons who absolutely need help with this one theme. Your very own dedication to passing the message all over had been exceptionally productive and have regularly made regular people much like me to get to their targets. Your amazing helpful instruction signifies much to me and even further to my office workers. Regards; from everyone of us.

bape hoodie - 1:56am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.bapehoodie.us

Thanks for your own labor on this site. Gloria take interest in going through investigation and it's easy to understand why. All of us hear all of the dynamic medium you present both interesting and useful things on the web site and therefore encourage participation from other ones on that concept plus our girl is without question studying a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You're conducting a brilliant job.

hermes outlet online - 9:26am, środa 31 Maj 2023.http://www.hermesoutletsonline.com

Thank you so much for giving everyone remarkably remarkable opportunity to read critical reviews from this site. It really is so ideal and also jam-packed with a good time for me personally and my office mates to visit the blog at least thrice a week to see the newest guidance you have. And of course, I am certainly amazed with your beautiful secrets served by you. Certain 1 ideas on this page are indeed the most efficient I've had.

jordan shoes - 2:01pm, Sobota 3 Czerwiec 2023.http://www.shoesjordan.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów