<<Strona główna

Ser z orzechów nerkowca

Autor: thiessa @ 7:00am, Poniedziałek 20 Maj 2013.

Ser z orzechów nerkowca, Raw cashew nut cheese


Co powiecie na ser, który jest zrobiony bez udziału nabiału pochodzenia zwierzęcego, a wygląda jak prawdziwy i pachnie jak prawdziwy? Dla mnie ta receptura była prawdziwym odkryciem. W polskojęzycznym Internecie spotkałam się tylko z serami wegańskimi typu twarożek, które powstają poprzez zmielenie namoczonych wcześniej orzechów, ewentualnie później są dodatkowo pieczone.
W przypadku tego sera jest zupełnie inaczej. Wpisuje się on w modny, zwłaszcza w Stanach, trend na kuchnię surową (raw), dodatkowo jest o niebo zdrowszy od zwyczajnych serów przyrządzonych z orzechów. Wszystko dzięki procesowi fermentacji, któremu jest poddawany. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników, to dzięki dodatkowi rejuvelacu, który jest sprawcą tej fermentacji, pachnie nawet jak zwyczajny ser.
Czym jest rejuvelac? To płyn, który powstaje w procesie fermentacji skiełkowanego zboża. Jest bogaty w białka, węglowodany, enzymy trawienne, dobroczynne bakterie ze szczepu lactobacillus i spergillis, które wspomagają proces trawienia. Jeśli chodzi o witaminy, zawiera kompleks 8 witamin z grupy B, oraz witaminy: C, E i K. Rejuvelac można pić jak „cudowny napój”. Ja nie mogę się przemóc, bo przypomina mi wodę spod kwiatków, ale moja Mama nie ma z tym problemu i bardzo jej smakuje. Regularne picie rejuvelacu chroni przed przeziębieniami i grypą, więc warto o tym pamiętać, bo lato szybko się kończy i jak to w naszym kraju przez większą część roku jest jednak zimno.
Kiełkować możemy pszenicę, żyto, jęczmień, owies, proso, grykę, ryż, czy quinoa (komosę ryżową). Kiełki długości nie dłuższej niż długość ziarna zalewamy przefiltrowana wodą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po paru godzinach płyn zaczyna mętnieć i przybiera mleczną barwę, pojawiają się bąbelki, które są oznaką procesu fermentacji. Płyn powinien mieć przyjemny zapach serwatki.
Po dwóch dniach gotowy rejuvelac odcedzamy. Używamy tylko płynu. Kiełki możemy ponownie zalać wodą. Tym razem wystarczy 12 godzin i płyn jest gotowy. Możemy tak zrobić parokrotnie, ale za 4 razem smak nie będzie już taki dobry. Jeśli przedobrzymy z fermentacją i płyn będzie stał za długo, może zmienić zapach i nie nadawać się już do użytku.
Inną metodą spowodowania fermentacji jest dodanie do zmielonych orzechów miso, które również zawiera dobroczynne bakterie, ale o tym będzie innym razem, pewnie przy okazji innego sera.
Aby zrobić taki ser, nie trzeba wielkiej filozofii. Zasada jest prosta na 2 szklanki namoczonych orzechów należy użyć 1/2 szklanki rejuvelacu, zmiksować na bardzo gładko i pozostawić w temperaturze pokojowej do odcieknięcia i fermentacji. Czas fermentacji może być różny. Ja nie lubię fermentowanych długo migdałów, ale już orzechy nerkowca owszem.
Kiedy ser osiągnie odpowiedni stopień fermentacji, możemy dodać do niego sól (niejodowaną), sok z cytryny, płatki drożdżowe i inne dodatki, po czym uformować w preferowany kształt, posypać wybranymi dodatkami, zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce, aby stężał na 2-3 doby. Taki ser można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, być może i dłużej, ale tego nie sprawdziłam. Nic nie traci na smaku, jedynie lekko obsycha.

Ser z orzechów nerkowca
inspiracja: rawmazing

2 szklanki orzechów nerkowca,
1/2 szklanki rejuvelacu,
sól (opcjonalnie),
sok z cytryny (opcjonalnie),
płatki drożdżowe (opcjonalnie),
tłuczony kolorowy pieprz, zioła prowansalskie, mielona papryka lub inne dodatki wg. uznania.

Orzechy nerkowca zalać wodą i moczyć przez parę godzin, a najlepiej zostawić do namoczenia na noc. Wodę, w której się moczyły, odlać, orzechy włożyć do blendera, wlać rejuvelac i miksować na bardzo gładko. Może być potrzeba, żeby zrobić to w kilku seriach, żeby nie przegrzać blendera. Gotową miksturę wyłożyć na podwójnie złożona gazę i powiesić, żeby odciekła na 24 godziny. Ja wieszam na górnych szafkach kuchennych, a pod spód podstawiam garnek do odciekania. Po tym czasie ser powinien już przyjemnie pachnieć. Może lekko obeschnąć, ale nie ma się czym przejmować. Wystarczy ponownie całość wymieszać i po obeschnięciu nie będzie śladu.
Teraz jest czas na to, żeby dodać do środka wszystko, co nam podpowiada fantazja. Ja ten akurat ser wole saute. Nie dodaje nawet soli za to pieprzu na obtoczenie tyle, że stopień ostrości mógłby niektórych zabić. Po uformowaniu w wybrany kształt zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce, aby stężał na 2-3 doby.

Rejuvelac


Rejuvelac

1/4 szklanki żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa, gryki, prosa lub innego zboża z pewnego źródła, bez chemii i GMO,
1 1/2 szklanki wody

UmieÅ›cić zboże w sÅ‚oiku, zalać wodÄ… i pozostawić do namoczenia, najlepiej na caÅ‚Ä… noc. Rano wodÄ™ odlać, wypÅ‚ukać ziarno i odstawić do skieÅ‚kowania w miejsce nie narażone bezpoÅ›rednio na promienie sÅ‚oneczne. SÅ‚oik przykryć gazÄ…, aby uchronić pÅ‚yn przed owadami i kurzem. PÅ‚ukać 2-3 razy dziennie. Kiedy kieÅ‚ki bÄ™dÄ… mieć wielkość nasiona (po 2-3 dniach) wlać 1 1/2 szklanki wody i pozostawić do fermentacji na 2 dni. Woda powinna mieć mleczny kolor, bÄ…belki gazu (może pojawić siÄ™ piana) oraz przyjemny zapach sfermentowanego nabiaÅ‚u. Do produkcji sera używamy tylko odcedzonego pÅ‚ynu. KieÅ‚ki można zalać ponownie wodÄ… na 12 godzin i otrzymać kolejnÄ… porcjÄ™ pÅ‚ynu. KieÅ‚ki, które zostaÅ‚y po odcedzeniu pÅ‚ynu, możemy przeznaczyć na kompost, albo nakarmić nimi maÅ‚e zwierzÄ™ta.  
Odcedzony rejuvelac przechowujemy w lodówce.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

JesteÅ› niesamowita! :)
Wydaje siÄ™ na poczÄ…tek dość czasochÅ‚onne, ale z pewnoÅ›ciÄ… spróbujÄ™.
Pozdrawiam!

Hania - 9:01am, Poniedziałek 20 Maj 2013.http://www.zdrowemotywacje.pl

Haniu jak zrobisz to daj znac jak wyszedl.

thiessa - 9:30pm, Poniedziałek 20 Maj 2013.

Droga Thiesso, ja jestem totalnym ignorantem jesli chodzi o hodowanie kielkow. Prosze o rade, gdyz ten ser snil mi sie dzis i chce go zrobic. ;) Mam w domu ziarna orkiszu i zyta kupione z przeznaczeniem na pieczenie chleba (zyto) lub do jedzenia zamiast kasz (orkisz) - moge sobie od tak je wykielkowac?

Karolina - 10:11am, Wtorek 21 Maj 2013.http://zmyslywkuchni.blogspot.co.uk/

Znalazlam cos takiego:
http://www.addictedtoveggies.com/2011/05/sprouting-rye-berries-and-give-yourself.html

Karolina - 10:15am, Wtorek 21 Maj 2013.

Jesli ziarna sa nieuszkodzone i nie sa zbytnio stare to mozesz je ot tak sobie wykielkowac. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby sprobowac. W tym linku, ktory podalas wszystko jest opisane jak trzeba. Ja nie odwracam sloika podczas kielkowania, dobrze odsaczam i stoi sobie normalnie w pionie. Nie lubie tez kielkow zbozowych na surowo, chociaz wiem, ze niektorzy lubia, bo sa slodkie.

thiessa - 4:02pm, Wtorek 21 Maj 2013.

Dziekuje! Postaram sie w weekend nastawic. :)

Karolina - 10:10am, Czwartek 23 Maj 2013.

Znów siÄ™ pojawiam, tym razem z pytaniem. Jak to czÄ™sto ze mnÄ… bywa, robiÄ™ coÅ› na szybko, a później okazuje siÄ™, że to mie do koÅ„ca tak miaÅ‚o być. A wiÄ™c zalaÅ‚am nasiona pszenicy wodÄ… i odstawiÅ‚am na noc. NastÄ™pnie wylaÅ‚am wodÄ™ i nalaÅ‚am Å›wieżej. Niestety popeÅ‚niÅ‚am caÅ‚Ä… masÄ™ bÅ‚Ä™dów! :-) Nie wypÅ‚ukaÅ‚am ziaren i trzymaÅ‚am je w zamkniÄ™tym sÅ‚oiku. Co za tym idzie - nie wykieÅ‚kowaÅ‚y, za to po 3 dniach pÅ‚yn zrobiÅ‚ siÄ™ lekko gazowany, mÄ™tny i pachnie (Å›mierdzi) dziwnie. CoÅ› pomiÄ™dzy ogórkami kiszonymi i serem pleÅ›niowym :-) MyÅ›lisz, że ma sens dodawanie go do orzechów?

Hania - 7:23pm, Sobota 25 Maj 2013.http://www.zdrowemotywacje.pl

Sloik musi byc otwarty i nasiona podczas kielkowania nalezy plukac swieza woda a nastepnie wode odlewac. Nie mam pojecia, czy to co otrzymalas sfermentowalo, czy sie zepsulo po prostu, trudno mi ocenic po samym opisie. Rejuvelac ma przyjemny zapach przypominajacy serwatke. Moze zacznij od poczatku.

thiessa - 9:23pm, Niedziela 26 Maj 2013.

Thiesso, w weekend robie ten ser, bo mam juz w lodowce rejuvelac. :) Wiem, ze dlugo sie za to zabieralam, ale sie zabralam. Dam znac w przyszlym tygodniu co mi wyszlo. ;)

Karolina - 3:18pm, Piątek 2 Sierpień 2013.

wstawiłam
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/11/ser-z-orzechow-nerkowca-i-rolada-z-sera.html

margot - 9:27pm, Niedziela 10 Listopad 2013.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Witam, chciaÅ‚am zrobić taki serek, wiÄ™c nastawiÅ‚am rejuvelac z orkiszu, po ok. 2 dniach wraz z kieÅ‚kami czubki ziaren zrobiÅ‚y siÄ™ atramentowo fioletowe i kolor ten przeszedÅ‚ do wody, którÄ… później zalaÅ‚am skieÅ‚kowane zboże. Czy ktoÅ› wie co to za reakcja? grzyb? ja już wszÄ™dzie szukaÅ‚am i nic... I teraz nie wiem czy to wylać czy używać? Pachnie Å‚adnie, woda robi siÄ™ mleczna, ale skÄ…d ten fiolet..? Z góry dziÄ™kuje za podpowiedzi, pozdrawiam!

Kamila - 4:02pm, Poniedziałek 25 Listopad 2013.

Kamila juz pewnie po ptakach, ale prawde powiedziawszy nie mam pojecia skad ten kolor, czy to dobrze, czy zle. Nigdy nie probowalam robic rejuvelacu z orkiszu:-(

thiessa - 5:12pm, Niedziela 1 Grudzień 2013.

lancaster sc gay dating
gay dwarf dating
<a href=gayonlinedating.net?>book series gay dating agency</a>

MichaelDof - 7:09pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów