<<Strona główna

Loco moco

Autor: thiessa @ 6:56am, Piątek 17 Maj 2013.

Loco moco


Aloha! Dzisiaj loco moco - tradycyjne danie kuchni hawajskiej. Powstało w 1940r a więc nie tak znowu dawno. Prawdopodobnie nazwa wzięła się stad, że do słowa loco, które oznacza lokalny dodano słowo moco, ponieważ... się rymowało.
Podstawowa wersja loco moco składa się z ryżu, hamburgera, brązowego sosu oraz sadzonego jajka. Ponieważ danie to można znaleźć na wielu wyspach Pacyfiku od Samoa po Guam i Saipan a nawet w Japonii może przybierać ono różne formy i warianty. Można zrobić loco moco z kurczaka, rybne, krewetkowe, ostrygowe z szynką, bekonem i na azjatycką nutę z sosem teriyaki.
U mnie wersja podstawowa. Ponieważ niemal wszystkie przepisy w sieci zawierały gotowy sos a ja takowego nie jadam postanowiłam wykorzystać poniższy przepis. Jako bazy użyłam wywaru z wołowiny gotowanej w wolnowarze, która była mi potrzebana do innego dania.

Żródło: http://www.foodnetwork.com

Ryż:

1 szklanka ryżu,
2 1/4 szklanki wody.

Burgery:

1/2 kg samodzielnie zmielonej wołowiny,
1/4 cebuli, drobno posiekanej,
sól i pieprz do smaku.
olej do smażenia.

Sos:

1 łyżka masła,
3 pieczarki, obrane i posiekane,
1/4 cebuli, drobno posiekanej,
1 1/2 szklanki mocnego rosołu wołowego lub płyn z gotowania mięsa na gulasz,
2 łyżeczki sosu Worcestershire,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Jajka:

olej do smażenia,
4 jajka,
2-3 łyżki natki, posiekanej (opcjonalnie),

Na ryż: Przepłukać ryż parę razy , aż woda w czasie płukania stanie się czysta.
W garnku zagotować wodę, dodać ryż, przykryć i gotować około 15 minut na małym ogniu. Zdjąć z gazu i odstawić na 5 minut
Na burgery: Wymieszać wołowinę z cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podlać odrobiną lodowatej wody, będą wówczas bardziej soczyste. Uformować 4 burgery i odstawić. Kiedy sos będzie gotowy rozgrzać na patelni olej i smażyć burgery pod przykryciem, żeby zachować soczystość, przez 3-4 minuty na każdej ze stron. Następnie odkryć patelnię i smsażyć jeszcze 2-3 minuty, aby uzyskać stopień przysmażenia medium-rare. Po usmażeniu przetrzymywać w cieple.

Na sos: Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę i smażyć aż lekko zmięknie, dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Wlać bulion, zagotować i przyprawić sosem Worcestershiure. W małym kubku wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Stopniowo wlewać do sosu, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na jajka: Na patelni rozgrzać olej, wbić jajko i smażyć, aż się zetnie. Można patelnię przykryć pokrywką, żeby jajko szybciej się usmażyło. Tak samo postąpić z pozostałymi jajkami.

Na talerz wyłożyć ryż, na wierzchu położyć burgera, następnie jajko i na koniec polać całość sosem. Posypać natką i gotowe.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I in addition to my guys came checking out the nice guidelines located on your site and then developed a horrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. My young boys happened to be totally very interested to see all of them and have in effect pretty much been making the most of them. I appreciate you for getting simply kind and then for making a decision on varieties of fantastic topics millions of individuals are really desirous to be aware of. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

off white hoodie - 11:04am, środa 17 Maj 2023.http://www.off--whiteclothing.com

Thanks so much for giving everyone remarkably nice chance to read critical reviews from here. It is often very nice and as well , full of fun for me personally and my office mates to search your website particularly thrice in 7 days to read the newest issues you have got. And of course, I am also certainly contented with the exceptional creative concepts you serve. Certain two areas in this posting are undeniably the most impressive I've ever had.

golden goose purestar - 5:56am, Sobota 20 Maj 2023.http://www.golden-goosesoutlet.com/purestar-c-1_4

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów