
Loco moco
Autor: thiessa @ 6:56am, Piątek 17 Maj 2013.
Aloha! Dzisiaj loco moco - tradycyjne danie kuchni hawajskiej. Powstało w 1940r a więc nie tak znowu dawno. Prawdopodobnie nazwa wzięła się stad, że do słowa loco, które oznacza lokalny dodano słowo moco, ponieważ... się rymowało.
Podstawowa wersja loco moco składa się z ryżu, hamburgera, brązowego sosu oraz sadzonego jajka. Ponieważ danie to można znaleźć na wielu wyspach Pacyfiku od Samoa po Guam i Saipan a nawet w Japonii może przybierać ono różne formy i warianty. Można zrobić loco moco z kurczaka, rybne, krewetkowe, ostrygowe z szynką, bekonem i na azjatycką nutę z sosem teriyaki.
U mnie wersja podstawowa. Ponieważ niemal wszystkie przepisy w sieci zawierały gotowy sos a ja takowego nie jadam postanowiłam wykorzystać poniższy przepis. Jako bazy użyłam wywaru z wołowiny gotowanej w wolnowarze, która była mi potrzebana do innego dania.
Żródło: http://www.foodnetwork.com
Ryż:
1 szklanka ryżu,
2 1/4 szklanki wody.
Burgery:
1/2 kg samodzielnie zmielonej wołowiny,
1/4 cebuli, drobno posiekanej,
sól i pieprz do smaku.
olej do smażenia.
Sos:
1 łyżka masła,
3 pieczarki, obrane i posiekane,
1/4 cebuli, drobno posiekanej,
1 1/2 szklanki mocnego rosołu wołowego lub płyn z gotowania mięsa na gulasz,
2 łyżeczki sosu Worcestershire,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jajka:
olej do smażenia,
4 jajka,
2-3 łyżki natki, posiekanej (opcjonalnie),
Na ryż: Przepłukać ryż parę razy , aż woda w czasie płukania stanie się czysta.
W garnku zagotować wodę, dodać ryż, przykryć i gotować około 15 minut na małym ogniu. Zdjąć z gazu i odstawić na 5 minut
Na burgery: Wymieszać wołowinę z cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podlać odrobiną lodowatej wody, będą wówczas bardziej soczyste. Uformować 4 burgery i odstawić. Kiedy sos będzie gotowy rozgrzać na patelni olej i smażyć burgery pod przykryciem, żeby zachować soczystość, przez 3-4 minuty na każdej ze stron. Następnie odkryć patelnię i smsażyć jeszcze 2-3 minuty, aby uzyskać stopień przysmażenia medium-rare. Po usmażeniu przetrzymywać w cieple.
Na sos: Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę i smażyć aż lekko zmięknie, dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Wlać bulion, zagotować i przyprawić sosem Worcestershiure. W małym kubku wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Stopniowo wlewać do sosu, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na jajka: Na patelni rozgrzać olej, wbić jajko i smażyć, aż się zetnie. Można patelnię przykryć pokrywką, żeby jajko szybciej się usmażyło. Tak samo postąpić z pozostałymi jajkami.
Na talerz wyłożyć ryż, na wierzchu położyć burgera, następnie jajko i na koniec polać całość sosem. Posypać natką i gotowe.
Komentarze
I in addition to my guys came checking out the nice guidelines located on your site and then developed a horrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. My young boys happened to be totally very interested to see all of them and have in effect pretty much been making the most of them. I appreciate you for getting simply kind and then for making a decision on varieties of fantastic topics millions of individuals are really desirous to be aware of. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.
off white hoodie - 11:04am, środa 17 Maj 2023.http://www.off--whiteclothing.com
Thanks so much for giving everyone remarkably nice chance to read critical reviews from here. It is often very nice and as well , full of fun for me personally and my office mates to search your website particularly thrice in 7 days to read the newest issues you have got. And of course, I am also certainly contented with the exceptional creative concepts you serve. Certain two areas in this posting are undeniably the most impressive I've ever had.
golden goose purestar - 5:56am, Sobota 20 Maj 2023.http://www.golden-goosesoutlet.com/purestar-c-1_4