
Zupa szczawiowa
Autor: thiessa @ 6:54am, środa 15 Maj 2013.
Ze szczawiem jest jak z dynią i rabarbarem. Chociaż dostępne przez kilka miesięcy ludzie używają ich tylko na początku sezonu. Dynię mam jeszcze w piwnicy i ciągle używam zanim nie zacznie się kolejny sezon, więc w zasadzie przez cały rok. Szczaw i rabarbar rosną zaś do późnej jesieni, z czego jedno możemy zamrozić a drugie zawekować i cieszyć się nimi również przez cały rok.
Sporo osób nie przepada za zupą szczawiową w formie, którą znam z mojego regionu, tj. szaroburej breji, w której zdarza się znaleźć szczątki źle rozmiksowanych ogonków a ja, chociaż nie miałam nigdy nic przeciwko tej formie to jednak wolę ją w wersji, którą podaję.
Składniki:
2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce,
1 pietruszka, pokrojona w kostkÄ™ lub starta na grubej tarce,
kawałek selera, pokrojony w kostkę lub starty na grubej tarce,
4 większe ziemniaki, pokrojone w kostkę,
10 cm kawałek pora, posiekany,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
ok. 1,5 -2 l wody,
1/2 szklanki śmietany,
ok. 300g szczawiu z odciętymi ogonkami i posiekanego,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku,
koperek do posypania,
jajka ugotowane na twardo do podania.
Pokrojone warzywa umieścić w garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą i gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. W czasie, kiedy zupa się gotuje rozpuścić na patelni masło i podsmażyć szczaw.
W misce umieścić śmietanę i wlewać stopniowo gorącą zupę z garnka, stale mieszając. Zawartość miski wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Dodać podsmażony szczaw i doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać z połówkami lub ćwiartkami jajek, posypaną koperkiem.
Komentarze
Ja chetnie uzywalabym np. dyni przez caly rok; problem w tym, ze nie mam gdzie jej przechowywac. A szczawiowej nie jadlam cale lata, tesknie za jej smakiem.
Maggie - 2:13pm, środa 15 Maj 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk