<<Strona główna

Zupa szczawiowa

Autor: thiessa @ 6:54am, środa 15 Maj 2013.

Zupa szczawiowa, Sorrel soup


Ze szczawiem jest jak z dynią i rabarbarem. Chociaż dostępne przez kilka miesięcy ludzie używają ich tylko na początku sezonu. Dynię mam jeszcze w piwnicy i ciągle używam zanim nie zacznie się kolejny sezon, więc w zasadzie przez cały rok. Szczaw i rabarbar rosną zaś do późnej jesieni, z czego jedno możemy zamrozić a drugie zawekować i cieszyć się nimi również przez cały rok.
Sporo osób nie przepada za zupą szczawiową w formie, którą znam z mojego regionu, tj. szaroburej breji, w której zdarza się znaleźć szczątki źle rozmiksowanych ogonków a ja, chociaż nie miałam nigdy nic przeciwko tej formie to jednak wolę ją w wersji, którą podaję.

Składniki:

2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce,
1 pietruszka, pokrojona w kostkę lub starta na grubej tarce,
kawałek selera, pokrojony w kostkę lub starty na grubej tarce,
4 większe ziemniaki, pokrojone w kostkę,
10 cm kawałek pora, posiekany,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
ok. 1,5 -2 l wody,
1/2 szklanki śmietany,
ok. 300g szczawiu z odciętymi ogonkami i posiekanego,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku,
koperek do posypania,
jajka ugotowane na twardo do podania.

Pokrojone warzywa umieścić w garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą i gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. W czasie, kiedy zupa się gotuje rozpuścić na patelni masło i podsmażyć szczaw.
W misce umieścić śmietanę i wlewać stopniowo gorącą zupę z garnka, stale mieszając. Zawartość miski wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Dodać podsmażony szczaw i doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać z połówkami lub ćwiartkami jajek, posypaną koperkiem.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja chetnie uzywalabym np. dyni przez caly rok; problem w tym, ze nie mam gdzie jej przechowywac. A szczawiowej nie jadlam cale lata, tesknie za jej smakiem.

Maggie - 2:13pm, środa 15 Maj 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów