
Pikantny kalafior
Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziałek 6 Maj 2013.
Przez cały długi weekend potwornie się obijałam, chociaż wiązałam z nim duże plany, spaliły na panewce. W ostatni dzień długiego weekendu chyba pogoda tak mnie ożywiła, że postanowiłam przynajmniej posprzątać gruntownie kuchnię. Zajęło mi to pół dnia, ale za to teraz wchodzę do niej z przyjemnością, bo czystość jednak tak jak wiosnę, czuć w powietrzu.
Lubię sprzątać w szafkach, wyjmować wszystkie skarby, segregować, znajdować rzeczy, o których istnieniu trochę zapomniałam, z kolei najbardziej nie lubię szorować górnych szafek z tej mieszanki kurzu z tłuszczem. Po tej czarnej robocie ogarnęło mnie takie lenistwo, że nawet nie było już mnie stać na dłuższy wpis. Zatem dzisiaj danie błyskawiczne. Wykonanie równie krótkie jak opis procesu jego przygotowania. Podajemy z ryżem jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek warzywny do innych dań.
Składniki:
"Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman, Cathay Brackman
1 łyżka oleju,
1 mała cebula, pokrojona na plasterki,
1 średnia główka kalafiora, podzielona na różyczki,
kawałek terasi wielkości grochu (indonezyjska pasta krewetkowa), wegetaianie mogą pominąć,
1 posiekane czerwone chilli,
1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka mielonego galangalu, lub 2 cm kawałek świeżego wrzucony do gotowania,
1 łyżeczka soli,
250 ml mleka kokosowego.
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Dodać różyczki kalafiora i smażyć 2-3 minuty. Wrzucić galangal, chilli, terasi, cukier i sól. Smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Wlać mleko kokosowe, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.
Komentarze