<<Strona główna

Francuska zupa cebulowa (soupe a l'oignon les halles)

Autor: thiessa @ 6:52am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.

Francuska zupa cebulowa, soupe a l'oignon les halles, French onion soup


Ten tradycyjny przepis narodził się w czasach, kiedy paryska dzielnica Les Halles była nazywana "brzuchem Paryża. W całonocnych barach spotykali się robotnicy z hal oraz Paryżanie wracający o świecie do domu. Zupa swoją sławę, jako potrawy stawiającej na nogi, zawdzięcza zapewne dodatkowi brandy dolewanej przed podaniem do każdego talerza.
Tej zupy nie można gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza ona zawartemu w cebuli cukrowi, który karmelizuje się w procesie długiego i powolnego smażenia.
Dodatkowego czasu potrzebuje ugotowanie odpowiednio esencjonalnego rosołu wołowego, który ja przygotowuję z dodatkiem tymianku. Można oczywiście z powodzeniem użyć bulionu warzywnego i zupa też wyjdzie dobra. Tym razem zależało mi jednak na autentycznym smaku.

Składniki:
"Zupy "Carole Clements" z moimi zmianami

2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1 kg cebuli, obranej, pokrojonej w cienkie półplasterki,
3 duże ząbki czosnku, posiekane,
2 łyżki mąki,
200 ml białego, wytrawnego wina,
2 l rosołu wołowego lub warzywnego,
2 łyżki koniaku lub brandy,
6 kromek bagietki,
125g sera gruyère,
sól i pieprz.

Na patelni rozpuścić masło z dodatkiem oliwy. Dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę smażyć bez przykrycia 30-35 minut. W miarę jak cebula będzie nabierać coraz bardziej brązowej barwy, częściej mieszać. Pod koniec duszenia dodać czosnek, smażyć chwilę i całość posypać mąką. Dokładnie wymieszać, wlać wino i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać koniak oraz bulion. Całość gotować 45 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kromki bagietki przyrumienić w piekarniku z jednej strony, następnie odwrócić, posypać serem zrumienioną stronę i piec, aż ser się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami.
Można oczywiście nalać zupę do kokilek, położyć na niej grzanki posypać serem i całość zapiec. Jako, że nie wpływa to jakoś zasadniczo na smak zupy wolę uproszczoną wersję.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wyglada wspaniale. I przypomina mi o tym, ze dawno nie bylam w Paryzu...

Maggie - 9:36am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Uwielbiam prawdziwÄ… francuskÄ… zupÄ™ cebulÄ…. Niby nic, gÅ‚ównie cebula, a taka smakowa rewelacja. Tylko nie lubiÄ™ krojenia cebuli do tej zupy :D

Shinju - 3:44pm, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

Maggie a ja nie bylam nigdy w Paryzu, bo lotniska 2 razy to raczej nie moge liczyc:-)

Shinju o tak minimim skladnikow, maksimum smaku. A krojenie takiej ilosci cebuli do przyjemnosci nie nalezy.

thiessa - 5:44pm, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.

Od lat wegetariankÄ… bÄ™dÄ…c, gotujÄ™ tÄ™ zupÄ™ na esencjonalnym bulionie warzywnym (a w nagÅ‚ej potrzebie to i rosoÅ‚ek warzywny z kostki mi siÄ™ zdarzaÅ‚...) i nikt nie zauważa, że ona taka \"niedorobiona\" i \"nieautentyczna\" w smaku:-))) Bo caÅ‚y smak tkwi w dÅ‚ugo karmelizowanej cebuli oraz cierpliwoÅ›ci, bez której tak pysznej zupy ugotować siÄ™ nie da. Trzeba mieć czas, ale nie jest to równoznaczne ze staniem \"nad garami\", bo zupa prawie robi siÄ™ sama. I zawsze rzuca na kolana moich goÅ›ci! GotujÄ™ jÄ… wiÄ™c w najwiÄ™kszym stalowym garnku z grubym dnem i nie zaczynam nawet bez dwóch kilogramów cebuli, którÄ… szatkujÄ™ w plasterki w malakserze. Nie pÅ‚aczÄ™ zwykle podczas siekania cebuli, ale taka ilość i mnie by powalila... A dalej robiÄ™ wszystko wÅ‚aÅ›ciwie tak, jak Ty, dodajÄ™ tymianek do zupy (a nie do bulionu) i caÅ‚ość wzbogacam jeszcze dodatkiem kilku caÅ‚ych goździków. No i oczywiÅ›cie winem i brandy. I też podajÄ™ z grzankami zapieczonymi osobno, a do miseczek dajÄ™ tylko trochÄ™ startego sera, który posypujÄ™ pieprzem i zalewam zupÄ…. Nikt nie oprze siÄ™ takiej harmonii smaków!

hajduczek - 1:06am, Wtorek 30 Kwiecień 2013.

a wiesz, ze planuje zrobić zupę cebulową? chyba skorzystam z towjego przepisu :)

aga-aa - 9:43am, Czwartek 2 Maj 2013.http://eksperymentalnie.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów