<<Strona główna

Francuska zupa cebulowa (soupe a l'oignon les halles)

Autor: thiessa @ 6:52am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.

Francuska zupa cebulowa, soupe a l'oignon les halles, French onion soup


Ten tradycyjny przepis narodził się w czasach, kiedy paryska dzielnica Les Halles była nazywana "brzuchem Paryża. W całonocnych barach spotykali się robotnicy z hal oraz Paryżanie wracający o świecie do domu. Zupa swoją sławę, jako potrawy stawiającej na nogi, zawdzięcza zapewne dodatkowi brandy dolewanej przed podaniem do każdego talerza.
Tej zupy nie można gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza ona zawartemu w cebuli cukrowi, który karmelizuje się w procesie długiego i powolnego smażenia.
Dodatkowego czasu potrzebuje ugotowanie odpowiednio esencjonalnego rosołu wołowego, który ja przygotowuję z dodatkiem tymianku. Można oczywiście z powodzeniem użyć bulionu warzywnego i zupa też wyjdzie dobra. Tym razem zależało mi jednak na autentycznym smaku.

Składniki:
"Zupy "Carole Clements" z moimi zmianami

2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
1 kg cebuli, obranej, pokrojonej w cienkie półplasterki,
3 duże ząbki czosnku, posiekane,
2 łyżki mąki,
200 ml białego, wytrawnego wina,
2 l rosołu wołowego lub warzywnego,
2 łyżki koniaku lub brandy,
6 kromek bagietki,
125g sera gruyère,
sól i pieprz.

Na patelni rozpuścić masło z dodatkiem oliwy. Dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę smażyć bez przykrycia 30-35 minut. W miarę jak cebula będzie nabierać coraz bardziej brązowej barwy, częściej mieszać. Pod koniec duszenia dodać czosnek, smażyć chwilę i całość posypać mąką. Dokładnie wymieszać, wlać wino i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać koniak oraz bulion. Całość gotować 45 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kromki bagietki przyrumienić w piekarniku z jednej strony, następnie odwrócić, posypać serem zrumienioną stronę i piec, aż ser się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami.
Można oczywiście nalać zupę do kokilek, położyć na niej grzanki posypać serem i całość zapiec. Jako, że nie wpływa to jakoś zasadniczo na smak zupy wolę uproszczoną wersję.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wyglada wspaniale. I przypomina mi o tym, ze dawno nie bylam w Paryzu...

Maggie - 9:36am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Uwielbiam prawdziwą francuską zupę cebulą. Niby nic, głównie cebula, a taka smakowa rewelacja. Tylko nie lubię krojenia cebuli do tej zupy :D

Shinju - 3:44pm, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

Maggie a ja nie bylam nigdy w Paryzu, bo lotniska 2 razy to raczej nie moge liczyc:-)

Shinju o tak minimim skladnikow, maksimum smaku. A krojenie takiej ilosci cebuli do przyjemnosci nie nalezy.

thiessa - 5:44pm, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.

Od lat wegetarianką będąc, gotuję tę zupę na esencjonalnym bulionie warzywnym (a w nagłej potrzebie to i rosołek warzywny z kostki mi się zdarzał...) i nikt nie zauważa, że ona taka \"niedorobiona\" i \"nieautentyczna\" w smaku:-))) Bo cały smak tkwi w długo karmelizowanej cebuli oraz cierpliwości, bez której tak pysznej zupy ugotować się nie da. Trzeba mieć czas, ale nie jest to równoznaczne ze staniem \"nad garami\", bo zupa prawie robi się sama. I zawsze rzuca na kolana moich gości! Gotuję ją więc w największym stalowym garnku z grubym dnem i nie zaczynam nawet bez dwóch kilogramów cebuli, którą szatkuję w plasterki w malakserze. Nie płaczę zwykle podczas siekania cebuli, ale taka ilość i mnie by powalila... A dalej robię wszystko właściwie tak, jak Ty, dodaję tymianek do zupy (a nie do bulionu) i całość wzbogacam jeszcze dodatkiem kilku całych goździków. No i oczywiście winem i brandy. I też podaję z grzankami zapieczonymi osobno, a do miseczek daję tylko trochę startego sera, który posypuję pieprzem i zalewam zupą. Nikt nie oprze się takiej harmonii smaków!

hajduczek - 1:06am, Wtorek 30 Kwiecień 2013.

a wiesz, ze planuje zrobić zupę cebulową? chyba skorzystam z towjego przepisu :)

aga-aa - 9:43am, Czwartek 2 Maj 2013.http://eksperymentalnie.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów