
Zupa z dyni ze słodkimi ziemniakami oraz czosnkiem
Autor: thiessa @ 6:53am, Poniedziałek 22 Kwiecień 2013.
Pora powoli wyjadać piwniczne zapasy. Niemal, co drugi dzień zjadam owsiankę z dżemem truskawkowym a ogórki kiszone jem pasjami. Pora, zatem na dynię, bo w piwnicy czeka kolejne sześć sztuk. Zapewne większość zużyję na przepisy już wcześniej wypróbowane, które pojawiły się na blogu a dzisiaj zupa, którą robiłam nie raz a na blogu z niewiadomych względów się nie znalazła.
Wiem, że teraz nie sezon, ale dla mnie trwa on cały rok. Uważam, że powinniśmy dać sobie spokój z kupowaniem o tej porze roku pomidorów i ogórków, ale dynia jest jak najbardziej na miejscu. Wiosna wiosną a ja czekam na prawdziwe warzywa, takie z gruntu a nie ze szklarni.
Składniki:
"Zupy" Carole Clements
1 mała dynia,
1 słodki ziemniak ok. 350 g,
4 szalotki,
oliwa,
5-6 ząbków czosnku,
1-1 1/2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka,,
125 ml słodkiej śmietanki,
sól, pieprz.
Szalotki obrać z łupin. Dynię, ziemniaka i czosnek pozostawić nieobrane. Ziemniaka, dynię oraz szalotki przekroić na pół i posmarować przekrojoną część oliwą. Rozłożyć na blaszce posmarowana stroną do dołu, ułożyć czosnek. Piec ok. 40 min. w temp 200C. Gdyby dynia i ziemniak nie były wystarczająco miękkie zostawić jeszcze w piekarniku, żeby zmiękły. Czosnek pieczemy w łupinkach i wyjmujemy go wcześniej a po upieczeniu obieramy.
Z dyni oraz ziemniaka wybrać miąższ. Przełożyć wraz z czosnkiem i szalotkami do garnka, zalać bulionem,
doprawić solą i gotować 10 minut. Ilość bulionu będzie zależeć od tego jak duża byłą dynia, oraz od tego jak gęste zupy preferujecie.
Zupę zmiksować, podgrzać dodając śmietankę. Doprawić pieprzem, posypać szczypiorkiem, albo kolend.rą
Komentarze
Ech, co ja bym dala za takiego wygrzanego w sloncu pomidora...
A zupa wyglada pysznie. Az mi sie teskno zrobilo do jesieni, choc lato sie nawet nie zaczelo...
Maggie - 8:16am, Poniedziałek 22 Kwiecień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk