
Sałatka z soczewicy i roszponki z wędzonym łososiem
Autor: thiessa @ 6:50am, Czwartek 18 Kwiecień 2013.
Tą sałatką niemal debiutowałam ponad 8 lat temu w Galerii Potraw. Był to drugi przepis, który tam zamieściłam. Galeria powoli przechodzi do historii, już nie ma tam takiego ruchu, ani tych ludzi, którzy tworzyli jego atmosferę, ale za to przepis na sałatkę jest jednym z tych, do których się wraca.
Uwielbiam to połączenie łagodnej soczewicy i roszponki z wyrazistym sosem i słonym łososiem. Sałatka ta idealnie nadaje się na lunch, można zabrać ją do pracy, albo podać na kolację.
Składniki:
"Sól i pieprz" X/2004
150 g czerwonej soczewicy
500 ml bulionu warzywnego
roszponka
2 szalotki
ok. 200 g wędzonego łososia
sos chrzanowo-limonkowy:
1 limonka
2 łyżeczki chrzanu (ze słoika)
4 łyżki oleju o łagodnym smaku,
łyżeczka płynnego miodu,
sól, pieprz.
Soczewicę gotować bulionie przez 5 min, odcedzić i wystudzić.
Szalotki pokroić w kosteczkę, limonke sparzyć, skórkę obrać w cienkie wiórki, przekroić na pól, wycisnąć sok.
Sok i skórkę z limonki (odrobinę odłożyć do łososia), wymieszać z chrzanem, olejem, miodem, solą, pieprzem.
Soczewice i szalotkę polać sosem chrzanowym, wymieszać. Dodać roszponkę, ponownie wymieszać. Porcje wyłożyć na talerz i na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Lekko skropić je sokiem z limonki.
Komentarze
Salatka musi byc pyszna, ale najbardziej intryguje mnie ten chrzanowy sos. Skusze sie!
A do Galerii Potraw nigdy nie zagladalam...
Maggie - 2:39pm, Czwartek 18 Kwiecień 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
nawet ten sam talerzyk i widelec na fotografii :)
a na sałatkę się skuszę
magen - 3:56pm, Piątek 19 Kwiecień 2013.
Maggie sos jest faktycznie niezwykle ciekawy i wart polecenia nie tylko w tym zestaswie. A co do Galerii Potraw to w obecnym stanie nic sie tam nie dzieje, ale pare lat temu bylo szalowo. Zaluj, ze Cie to ominelo.
Magen talerze to chyba najpopularniejsze duraleksy a sztucce musialy tez byc swego czasu bardzo popularne, bo nawet u mnie w pracy kolezanka ma tak samo zdekompletowane jak ja:-)
thiessa - 7:07pm, Piątek 19 Kwiecień 2013.
Sałatka z wędzonym łososiem pierwszy raz probowalam jakies pare miesiecy temu. Do tej pory w zasadzie jadlam tylko wedzona makrele. Ku mojemu zdziwieniu wędzony łosoś jest delikatny i bardzo aromatyczny. Do sałatki w sam raz, polecam w cieple dni kiedy nie chce sie jesc juz jedzenia zimowego ;]
Kuchnie Å›wiata - 2:21pm, środa 24 Kwiecień 2013.http://www.suppersam.pl