Chow mein ze szparagami i papryką
Autor: thiessa @ 8:12pm, Piątek 28 Maj 2010.
Nie byłabym sobą gdybym nie przyrządziła szparagów na sposób azjatycki. To bardzo szybkie i proste danie.
Składniki:1 łyżka ziaren prażonego sezamu,
2 porcje chińskiego makaronu jajecznego (u mnie chow mein),
1/2 papryki, pokrojonej na kawałki,
4-5 szparagów, pokrojonych na kawałki,
1 czerwona chilli, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 cm kawałek imbiru, posiekany,
2 dymki, pocięte na kawałki,
parę kropel oleju sezamowego,
1/2 łyżeczki jasnego brązowego cukru,
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżeczki sosu sojowego,
ew. sól do smaku,
olej do smażenia.
Ziarna sezamu uprażyć w rozgrzanym woku i odłożyć.
Makaron ugotować, albo namoczyć, zgodnie z instrukcją, po odcedzeniu skropić olejem sezamowym.
Na rozgrzanym w woku oleju podsmażyć imbir oraz czosnek (parę sekund). Dodać paprykę oraz szparagi i smażyć ok. 2 min. albo do momentu kiedy warzywa będą odpowiednio jędrne, ale nie surowe.
Dodać cebulę dymkę, przyprawę pięć smaków, cukier oraz sos sojowy z 4 łyżkami wody.
Na koniec wrzucić makaron i ziarna sezamu, podgrzać.
Spożywać natychmiast po przyrządzeniu.
Komentarze