<<Strona główna

Wierzbowy kurczak w sosie z czarnej fasoli

Autor: thiessa @ 4:23pm, Piątek 12 Kwiecień 2013.

Wierzbowy kurczak w sosie z czarnej fasoli, Willow chicken in black bean sauce


Nazwa tego dania pochodzi od kształtu, w jaki kroi się kurczaka i paprykę przygotowując to danie. Dziwne, bo przecież większość chińskich dań kroi się dokładnie w takie same paski no, ale nie będę polemizować. Bo Chińczycy chyba wiedzą, co robią.
Przepis jest o tyle ciekawy, że pokazuje typowy sposób obróbki mięsa w taki sposób, że staje się ono idealnie delikatne i soczyste. Wszystko to jest możliwe dzięki marynacie, która zawiera białko jajka i skrobię kurydzianą. Pewnie mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że właśnie w tym tkwi cały sekret tego dania i nie tylko tego. Jeśli kiedykolwiek było Wam dane zachwycać się prawdziwą kuchnią chińską jedząc aksamitnego, rozpływającego się w ustach kurczaka, kto wie, czy nie mieliście do czynienia z tą techniką.

Składniki:
"Yan-kit's classic Chinese cookbook" Yan-kit So

ok. 800g podudzi z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych w paski o grubości 5 mm,
2 małe zielone papryki, pokrojone w długie, wąskie paski,
1-2 zielone chilli, pokrojone w paski,
6 łyżek oleju arachidowego,
5-6 ząbków czosnku, posiekane,
4 cebulki dymki, pokrojone na 4 cm kawałki, białe i zielone części oddzielone,
3 łyżki fermentowanej czarnej fasoli,
1 łyżeczka wina Shaoxing lub półwytrawnego sherry,
parę kropel prażonego oleju sezamowego,

Na marynatÄ™:

1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżka sosu sojowego,
8 obrotów młynka pieprzu,
2 łyżeczki wina Shaoxing lub półwytrawnego cherry,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
2 łyżki białka, lekko ubitego,
1 1/2 łyżki oleju arachidowego.

Na sos:

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
4 łyżki rosołu z kurczaka lub wody,
2 łyżeczki sosu ostrygowego lub 1 łyżeczka sosu sojowego.

Przygotować marynatę. W tym celu dodać sól, pieprz, cukier, sos sojowy i wino do kurczaka, posypać skrobią, dodać białko i połączyć składniki mieszając w tym samym kierunku. Odstawić kurczaka, żeby się zamarynował na 15-30 minut. Wymieszać z olejem.
Przygotować sos łącząc ze sobą wszystkie jego składniki.
Rozgrzać wok, wlać 1 łyżkę oleju i zakręcić nim, tak, żeby pokrył wszystkie ścianki. Wrzucić paprykę i smażyć stale mieszając przez około 2 minuty. Kiedy papryka będzie chrupiąca a równocześnie miękka wyjąć ją na talerz i trzymać w cieple.
Do woka wlać pozostały olej, ponownie zakręcić nim, tak, żeby pokrył wszystkie ścianki. Wrzucić czosnek a kiedy zacznie skwierczeć i nabierać koloru dodać chilli, białą część dymki oraz czarną, fermentowaną fasolę. Wymieszać z czosnkiem, dodać kurczaka i smażyć około 2 minut, albo do momentu, kiedy mięso się zetnie i całe zbieleje. Dodać wino Shaoxing wlewając go po ściankach woka. Kiedy skwierczenie ucichnie, zmniejszyć ogień i dodać dobrze wymieszany sos. Gotować mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać odłożoną wcześniej paprykę oraz zielone części dymki. Można skropić olejem sezamowym.
Ci, którzy lubią na pikantnie mogą podać danie z sosem chilli serwowanym w oddzielnej miseczce.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

My wife and i ended up being very ecstatic John could deal with his basic research through the entire ideas he discovered through the web site. It's not at all simplistic to just choose to be releasing key points that others may have been selling. So we see we've got the writer to be grateful to for that. The specific explanations you made, the easy website navigation, the relationships you will assist to foster - it's got everything superb, and it is helping our son and our family do think this issue is amusing, and that is tremendously indispensable. Thank you for all the pieces!

kevin durant shoes - 7:44am, Sobota 20 Maj 2023.http://www.kd-shoes.us

I must express my affection for your kind-heartedness for folks who must have guidance on the concern. Your personal commitment to passing the solution all over had become quite informative and have frequently made guys and women much like me to attain their endeavors. Your invaluable information signifies so much a person like me and somewhat more to my fellow workers. Regards; from each one of us.

supreme hoodie - 11:52pm, środa 31 Maj 2023.http://www.supremeclothings.us.com

I really wanted to develop a small remark to appreciate you for those remarkable information you are giving on this site. My considerable internet search has at the end of the day been rewarded with good facts to go over with my close friends. I 'd mention that most of us visitors actually are truly lucky to exist in a fine site with so many marvellous people with good solutions. I feel somewhat privileged to have seen your entire site and look forward to plenty of more amazing moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

yeezy 500 - 4:07pm, Piątek 16 Czerwiec 2023.http://www.yeezy-shoes.us.org

I wanted to make a quick note so as to say thanks to you for all the awesome strategies you are placing at this site. My time intensive internet lookup has finally been paid with excellent know-how to go over with my pals. I would express that most of us visitors are definitely lucky to exist in a magnificent site with many lovely people with very helpful suggestions. I feel very much fortunate to have discovered the web page and look forward to some more exciting minutes reading here. Thanks again for everything.

kyrie irving shoes - 1:32am, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.kyrieirving-shoes.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów