<<Strona główna

Zupa z tofu i groszku

Autor: thiessa @ 6:37am, środa 10 Kwiecień 2013.

Zupa z tofu i groszku, Tofu and peas Chinese soup


Ta zupa może wydawać się wyjątkowo lekka i mało treściwa. Pamiętajmy jednak, że nie podaje się jej samodzielnie, ale jest integralną częścią tradycyjnego chińskiego posiłku. Składa się on z kilka dań podawanych na stół równocześnie i zjadanych bez zachowania reguł dotyczących kolejności, tak więc zupą generalnie nie rozpoczynamy posiłku. Przy formalnych okazjach w pierwszej kolejności serwuje się jedno lub dwa dania będące sezonowymi przysmakami, następnie dania mięsne i drób z zupą na środku stołu. W dalszej kolejności podaje się rybę, która sygnalizuje, że główny posiłek dobiega końca. Potem będzie podany już tylko smażony ryż i danie z makaronu.
Zupa jest doskonałą propozycją dla wegetarian. Zamiast klasycznego chińskiego bulionu z kurczaka można ugotować esencjonalny bulion warzywny z dodatkiem dymki oraz kawałkiem korzenia imbiru.
Podawajcie z miseczką ryżu i taką ilością innych dań, na które pozwoli Wam czas i fantazja.
W kolejnym wpisie zaproponuję danie, które może towarzyszyć zupie, a całą resztę można znaleźć w zakładce kuchnia chińska.

Składniki:
"Yan-kit's classic Chinese cookbook" Yan-kit So

2 opakowania tofu po 180g,
100g mrożonego groszku,
sól,
900 ml rosołu warzywnego lub klasycznego bulionu z kurczaka,
sos sojowy do smaku,
1-2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego.

Pokroić każdy blok tofu na 64 kawałki. Najpierw pokroić go w poprzek, żeby otrzymać po 2 cieńsze plastry. Następnie pozostawiając je złożone przekroić wzdłuż na 4 części a następnie w poprzek na 8 części.
Tofu wrzucić do osolonej gorącej wody i gotować 10-15 minut. Nie gotować gwałtownie, żeby kawałki tofu się nie rozpadły. Odcedzić, również ostrożnie.
Groszek wsypać do gorącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić.
Włożyć tofu oraz groszek do gorącego rosołu i zagotować. Doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie solą. Jeśli używamy bulionu warzywnego, dodać 1-2 łyżki oleju arachidowego.
Nalać zupę do miseczek i podawać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Chciałbym spróbować takich smakołyków, z pewnością wyśmienita zupa ;]

Michał - 3:53pm, środa 10 Kwiecień 2013.http://darmowe-gry-online.net/

Fajny oryginalny przepis. Trzeba będzie spróbować.

wypoczynek na mazurach - 11:20pm, środa 10 Kwiecień 2013.http://wypoczynek-namazurach.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów