Picadillo z chayote i kukurydzy
Autor: thiessa @ 6:44am, Czwartek 4 Kwiecień 2013.
Picadillo to tradycyjne danie w wielu krajach Ameryki Åacińskiej. W jego skład wchodzi mielona wołowina, pomidory i inne składniki zależne od regionu, z którego pochodzi. Picadillo podaje się najczęściej z ryżem, bądź używa się go w charakterze nadzienia do tacos, czy np. papryki.
Picadillo jada się również w każdym kostarykańskim domu a jego wariant związany jest z warzywem, które stanowi główny składnik dania i tak będziemy mieli potato picadillo (picadillo ziemniaczane), ayote picadillo (picadillo dyniowe), chayote picadillo (picadillo z kolczocha jadalnego) itp. To nam wskazuje na pierwsze dwa składniki dania (pierwszym jest wołowina), pozostałe dodatki to pomidory, papryka, kolendra, cebula oraz wszystko to, co zdaniem kucharza poprawi jego smak. Podawane w sodach picadillo często ma warzywny charakter, bo służy jako dodatek do casado. Resztki picadillo odsmażone z ryżem podaje się na śniadanie, przeważnie z gorącymi tortillas.
Składniki:
2 chayote (kolczochy jadalne), obrane i pokrojone w kostkę,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę,
250g kukurydzy najlepiej świeżej, albo mrożonej, w ostateczności z puszki,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 kg mielonej wołowiny,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku.
2 łyżki posiekanej kolendry.
Na wysokiej patelni, albo garnku z nieprzywieralną powłoką rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy lekko się zrumieni, dodać czosnek oraz paprykę i chayote, smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Wtedy dodać wołowinę i przyprawy. Smażyć mieszając, tak, aby mielone mięso nie zbijało się w bryłki. Dodać kukurydzę wymieszać, przykryć i dusić pod przykryciem 20-25 minut.
Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną kolendrą.
Komentarze