
Ciasto kukurydziane (Pan de elote)
Autor: thiessa @ 6:44am, Piątek 29 Marzec 2013.
Ciasto, czy właściwie tłumacząc dosłownie chlebek kukurydziany piecze się w Kostaryce, Nikaragui, Meksyku, Salwadorze, Hondurasie i pewnie jeszcze paru innych krajach Ameryki Środkowej.
Długo szukałam stosownego przepisu i ostatecznie upiekłam według tej receptury. Kobieta na filmie jest wkurzająca i za dużo gada, ale to najlepszy przepis, jaki znalazłam. W niektórych ilość kukurydzy podawana była w kolbach, co nie w sezonie jest kłopotliwe, bo skąd mam wiedzieć ile to będzie na gramy, albo na szklanki? W innych w składnikach pojawiała się mąka a później o dziwo na filmie jej nie było. W jeszcze innych ilość mleka skondensowanego podawana była w puszkach, później zaś się okazywało, że miała ona zupełnie inna pojemność jak dostępne u nas.
Najważniejszy składnik tego ciasta, czyli kukurydza powinna być świeża w sezonie, lub mrożona poza sezonem. Kukurydza z puszki się nie nadaje. Chlebek ma bardzo zwartą strukturę, przypominającą brownie i nie należy się w nim doszukiwać zakalca. Taki po prostu być powinien. Smak szalenie wciągający.
Składniki:
2 szklanki ziaren świeżej kukurydzy, skrojonej z kolb a poza sezonem mrożonej,
4 jajka,
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
130g masła, stopionego,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mÄ…ki,
cukier puder do posypania.
Do blendera wbić jajka, dodać ziarna kukurydzy, jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić, masło oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dalszy krok będzie zależeć od tego, jakim blenderem dysponujecie. Jeśli daje radę to można dosypać do masy mąkę i wszystko ponownie zmiksować. Jeśli nie, przełożyć masę do miksera z mieszadłem i dokładnie połączyć masę z mąką, żeby nie było grudek.
Otrzymane ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu.
Komentarze
Bardzo ciekawe ciasto - ciekawe dlatego, że nie ma w nim mąki. Patrząc na zdjęcie, nie domyśliłabym się, że jej w nim nie ma.
hania-kasia - 8:48am, Piątek 29 Marzec 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Przeciez jest 2 szklanki:-)
thiessa - 4:41pm, Piątek 29 Marzec 2013.
Wygląda wspaniale, ale z pewnością smakuje jeszcze lepiej ;) Dzięki za przepis, z pewnością skorzystam!
MichaÅ‚ - 1:54pm, środa 3 Kwiecień 2013.http://darmowe-gry-online.net/
Robiłam już chlebek bananowy, cukiniowy, latem na pewno zrobię ten!
mopswkuchni - 7:07pm, środa 17 Kwiecień 2013.http://mopswkuchni.net/
ppppppppppyyyyyyyyyyyyyyyyyyyssssssssssssssszzzzzzzzzzzzzzzzzznnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!
kakatuka - 3:27pm, Sobota 14 Kwiecień 2018.