<<Strona główna

Olla de carne

Autor: thiessa @ 6:54am, środa 27 Marzec 2013.

Olla de carne


W ostatni dzień pobytu w Kostaryce zauważyliśmy na targu pewne warzywo, którego nigdy wcześniej nie widzieliśmy. Sprzedawca zapytany o nazwę dodał, że używa się go do przyrządzania zupy. Niewiele się zastanawiając kupiliśmy parę sztuk popychani chęcią spróbowania tego, co nieznane, i licząc na to, że na pewno uda się ustalić poprzez internet recepturę tajemniczej zupy. Parę stoisk dalej żona zegarmistrza powiedziała, że gotuje taką zupę, i wymieniła parę innych składników, które ona zawiera. Bogatsi o tą wiedzę byliśmy przekonani, że teraz już na pewno znajdziemy masę przepisów w internecie. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po podaniu nazwy warzywa i wpisaniu słowa "sopa" nie natrafiłam na nic, co przypominałoby wspomniana wyżej zupę. W końcu trafiłam na stronę internetową Uniwersytetu w Kostaryce i dopiero wówczas stało się jasne, że zupa nie zawiera w nazwie słowa "zupa", a danie nazywa się olla de carne, czyli garnek z wołowiną i jest czymś w rodzaju pożywnego gulaszu z niewielką ilością wołowiny i mnóstwem lokalnych warzyw typowych dla danego regionu. Mogą to być ziemniaki, marchewka, kukurydza i kapusta, ale również brzmiące dla nas egzotycznie: maniok, malanga, chayote, ñampi, tiquisque, czy tacaco, czyli warzywo, od którego wszystko się zaczęło. W smaku okazało się niespecjalne, takie mączne, włókniste i mało soczyste. Aby je zjeść należy je ugotować w całości, zdjąć grubą skórkę i pozbyć się wewnętrznej, płaskiej pestki. Kolejne doświadczenie kulinarne za mną.
Zupę przyrządziłam, korzystając z przywiezionych warzyw. Pominęłam kukurydzę w kolbach z uwagi na brak sezonu oraz malangę, ñampi i tiquisque, które owszem widziałam na straganach, ale jeszcze wtedy nie wiedziałam, że będę ich potrzebować, a wiezienie do Polski "ziemniaków" wydało mi się wtedy trochę pozbawione sensu. Cóż, szkoda, że jednak nie skusiłam się na te egzotyczne warzywa.

tacaco

Składniki:

900 g kości wołowych oraz inne składniki na rosół ugotowany tym sposobem
1/2 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę,
1 łyżeczka tymianku,
1 chayote (kolczoch jadalny),
800g kasawy (yucca, maniok), pokrojonej w kostkę,
środek z selera naciowego, posiekany,
1 duża marchewka, albo 2 małe, pokrojone w kostkę,
3 małe ziemniaki, pokrojone w kostkę,
250g dyni (cukini, kabaczka, patisona), zależy od sezonu, pokrojone w kostkę,
250g tacaco (8 szt.),
1 zielony plantan (banan warzywny), pokrojony na plasterki,
1 łyżeczka pasty achiote (annato),
garść posiekanej kolendry,
sól do smaku.

Wołowinę zalać rosołem i gotować z dodatkiem tymianku do momentu, kiedy będzie zupełnie miękka. Wrzucić warzywa i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Dodać pastę achiote i przyprawić solą do smaku.
Zupę podawać posypaną kolendrą. Dodatkiem do zupy może być ryż, bądź gallo pinto.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Takiego warzywa chyba nigdzie indziej spotkac nie mozna :)

Maggie - 11:34am, środa 27 Marzec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów