
Sopa negra, czyli czarna polewka po kostarykańsku
Autor: thiessa @ 6:49am, środa 20 Marzec 2013.
Przepisów na tą zupę jest tyle ile gospodyń w Kostaryce, zatem i ja po obejrzeniu wielu przepisów, głównie w języku hiszpańskim tak, żeby dotrzeć do źródeł, stworzyłam swoją wersje, która jest wypadkową tego, co udało mi się zobaczyć. O ile, zatem poszczególne dodatki mogą się różnić cechą charakterystyczną tej zupy jest to, że zwykle podaje się ją z jajkiem na twardo.
Aby ugotować tą zupę potrzeba namoczyć ok. 250g suchej fasoli. Po ugotowaniu uzyskamy ilości przybliżone do tych, które podaję w przepisie poniżej. Ja nie bawię się w gotowanie tak małej ilości, dlatego namoczyłam i ugotowałam podwójną porcję, z czego połowę przeznaczyłam na zupę a połowę do przygotowania gallo pinto oraz zasmażanej fasoli.
Składniki:
800g ugotowanej czarnej fasoli,
1/2 l płynu z gotowania fasoli,
1/2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
1 duża cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 mała czerwona papryka, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1/2 łyżeczki soli,
1 gałązka tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego,
1 liść laurowy,
pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy,
garść posiekanej kolendry,
4 ugotowane na twardo jajka.
Do garnka z ugotowaną fasolą włożyć połowę cebuli i czosnku, liść laurowy oraz tymianek. Gotować około 20 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, seler oraz paprykę. Smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Pod koniec smażenia wrzucić pozostały czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
Połowę fasoli wybrać chochlą z garnka i zmiksować. Ponownie wlać do garnka. Dodać zawartość patelni i gotować jeszcze przez 20 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać z posiekaną kolendrę.
Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz miską ryżu.
Komentarze