
Casado
Autor: thiessa @ 6:51am, Poniedziałek 18 Marzec 2013.
W całej Kostaryce w porze lanchu (almuerzo) zarówno studenci, jak i biznesmeni i rolnicy jadają zazwyczaj casado, czyli "żonkosia". Nazwa casado jest przykładem lokalnego humoru w stylu macho. Nawiązuje do typowego codziennego pożywienia, jakie mężczyzna otrzymuje, kiedy się ożeni. Zestaw taki zawiera: ryż, zasmażaną fasolę, surówkę, najczęściej z kapusty z dodatkiem pomidorów, smażone plantany (warzywne banany) bądź plantanowe placki - patacones oraz wymiennie wołowinę, kurczaka lub rybę. Czasem zamiast surówki z kapusty na talerzu można znaleźć np. pomidory oraz ogórki a czasem picadillo, czyli coś w rodzaju warzyw na ciepło.
Istnieje nawet wersja podróżna casado. Można ją kupić na dworcach autobusowych zapakowaną w styropianowe pojemniki.
Przedstawiam casado najbardziej typowe, czyli z dodatkiem gulaszu wołowego, zwanego w Kostaryce carne en salsa, czyli dosłownie mięso w sosie. W tym przypadku nie używa się określenia, z jakiego zwierzęcia jest to mięso. Użycie wyrazu carne w domyśle oznacza wołowinę.
Carne en salsa
1 kg wołowiny na gulasz,
2 łyżki oliwy,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 czerwonej lub zielonej papryki, posiekanej,
1 puszka pomidorów, w sezonie 4 sparzone, obrane ze skorki i posiekane pomidory,
2,5 szklanki wody,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
salsa Lizano, lub sos Worcestershire,
sól i pieprz do smaku,
garść posiekanej kolendry.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zacznie mięknąć. Wrzucić czosnek, smażyć minutę i wrzucić na patelnię mięso. Smażyć mieszając, tak, aby mięso zbielało ze wszystkich stron. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać taką ilością wody, żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić. Wrzucić paprykę oraz pomidory. Gotować pół godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz salsą Lizano. Po wyłączeniu gazu wymieszać z posiekaną kolendrą.
Zasmażana fasola
2 łyżki oleju,
2 szklanki ugotowanej fasoli, wraz płynem, w którym się gotowała,
1/2 cebuli, posiekanej,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 czerwonej papryki, bardzo drobno posiekanej, lub 1 czerwone chilli, bardzo drobno posiekane,
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Wtedy dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać fasolę i smażyć lekko rozgniatając spodnią stroną łyżki.
Komentarze
Ależ to apetycznie wygląda mmmm :)
kaczodajania - 2:58pm, Poniedziałek 18 Marzec 2013.http://kaczodajnia.blogspot.com
Zrobiłam! Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało mimo iż nie przepadam za wołowiną.
beva - 12:55pm, Piątek 29 Marzec 2013.http://beva-handmade.blogspot.com
Beva ciesze sie, ze dalas znac jak smakowalo:-)
thiessa - 10:06pm, Wtorek 21 Maj 2013.