<<Strona główna

Gallo pinto

Autor: thiessa @ 11:37am, Czwartek 14 Marzec 2013.

Gallo pinto


Gallo pinto jest daniem narodowym zarówno Kostaryki jak i Nikaragui. Jak już pisałam przy okazji wpisu o kuchni kostarykańskiej gallo pinto znaczy dosłownie "malowany kogut" i składa się na niego ryż z czarną albo czerwoną fasolą gotowane osobno a po ugotowaniu podsmażone razem z dodatkiem cebuli, czosnku, czerwonej papryki, kolendry i przypraw. Co do rodzaju i ilości poszczególnych składników autentycznego gallo pinto toczy się intensywna debata pomiędzy oboma krajami.
Trwa spór z czyjej ziemi wywodzi siÄ™ oryginalnie gallo pinto. Kostarykanie twierdzÄ…, że danie, wraz ze swojÄ… nazwÄ…, zostaÅ‚o wymyÅ›lone w sÄ…siedztwie San Sebastián, poÅ‚ożonego na peryferiach San José. NikaraguaÅ„czycy tÅ‚umaczÄ… natomiast, że przywÄ™drowaÅ‚o na Wybrzeże Karaibskie wraz z ludnoÅ›ciÄ… Afro-LatynoskÄ… na dÅ‚ugo przed tym jak zaszczyciÅ‚o podniebienia Kostarykan. Pewne jest, że bitwa ta raczej siÄ™ nie zakoÅ„czy zwÅ‚aszcza, że kraje te nie zgadzajÄ… siÄ™ nawet w kwestii tego, jak wyglÄ…da standardowy przepis na gallo pinto. NikaraguaÅ„czycy używajÄ… do jego przyrzÄ…dzania maÅ‚ej czerwonej fasoli, podczas gdy KostarykaÅ„czycy używajÄ… czarnej. Nie mówiÄ…c już o subtelnych zawiÅ‚oÅ›ciach wyważenia iloÅ›ci soli, pieprzu i kolendry. 
Jedno jest pewne. W wersji kostarykańskiej gallo pinto będzie zawsze doprawione salsą Lizano i taką wersję dzisiaj pokazuję. Jeśli nie macie ochoty robić tego sosu spróbujcie dodać do smaku sos Worcestershire i pół łyżeczki mielonego kuminu, to powinno wystarczyć, żeby otrzymać smak w miarę zbliżony do oryginału.
Ponieważ nie ma jedynych i słusznych proporcji przy przyrządzaniu tego dania pozwoliłam sobie poeksperymentować i po trzech próbach wdaje mi się, że osiągnęłam to, o co mi chodziło.
Gallo pinto spożywane jest przede wszystkim na śniadanie z dodatkiem jajek, często również sera. Może być też dodatkiem do dań obiadowych, czy zup.
Z ciekawostek jeszcze dodam, że będąc w Kostaryce można usłyszeć jak dumni Ticos mówią o sobie “más Tico que'l gallo Pinto,” co oznacza w dosłownym tłumaczeniu "bardziej kostarykański niż gallo pinto", natomiast McDonalds i Burger King wprowadziły do swojego śniadaniowego menu dania zwane McPinto i BKPinto.

Składniki:

2 łyżki masła lub oleju,
1/2 cebuli, posiekanej,
1/2 czerwonej papryki, bardzo drobno posiekanej,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego (najlepiej poprzedniego dnia,
1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli czarnej, czerwonej lub pinto ( w Polsce sprzedawano jako kolorowa),
1/2 szklanki płynu z gotowania fasoli,
2-3 łyżki salsy Lizano (ilość odnosi się do domowej salsy, wg. załączonego przepisu) lub sos Worcestershire do smaku + 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
garść posiekanej kolendry,
sól do smaku.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Wtedy dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać ryż i smażyć mieszając, aby bardzo dobrze się zagrzał. Na koniec dodajemy fasolę wraz z płynem z gotowania i smażymy 3-4 minuty. Wszystko powinno się dobrze połączyć. Na koniec doprawiamy salsą Lizano, pieprzem i ewentualnie solą. Po wyłączeniu gazu mieszamy z posiekana kolendrą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy wpis! A McDonald wie, co robi, dostosowujac sie do lokalnego rynku :)

Maggie - 1:51pm, Czwartek 14 Marzec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

No to znam już calÄ… historiÄ™ dania i takie z historia to lubiÄ™ najbardziej. ZrobiÄ™ i zdam relacjÄ™, jak nam podeszÅ‚o, choć nie spodziewam sie zaskoczenia, bo nie pokusze siÄ™o robienie sosu, wiÄ™c pewenie radykalnej zmiany w stosunku do po prostu fasoli z ryżem nie bÄ™dzie. PiÄ™kny wpis zrobiÅ‚aÅ› o kuchni Kostaryki i zdjÄ™cia daÅ„ dajÄ… lepsze wyobrażenie, że nie wpsomne o zdjÄ™ciach owoców i innych... I znowu tylko pozazdroÅ›cić mogÄ™ piÄ™knej wyprawy w ciepÅ‚e i uroocze miejsce. A zastanawiaÅ‚am siÄ™, gdzie wybyliÅ›cie, kiedy nie pojawiaÅ‚y sie wpisy na Tw. blogu. Teraz wszystko jasne. Pozdr.

Kinga - 2:13pm, Czwartek 14 Marzec 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów