<<Strona główna

Salsa Lizano

Autor: thiessa @ 3:09pm, Wtorek 12 Marzec 2013.

Homemade Salsa Lizano


W żadnym kostarykańskim domu, ani w żadnej kostarykańskiej restauracji nie może zabraknąć salsy Lizano. Jest ona składnikiem wielu kostarykańskich potraw zawierających ryż, fasolę, jajka, ryby i sery a także stanowi marynatę do mięs. Poza tym zawsze stoi na stole, tak, żeby każdy mógł sobie doprawić swój posiłek.

Historia tego sosu sięga 1920r, został wówczas wyprodukowany przez spółkę Lizano. Obecnie jej producentem jest Unilever. Jest zupełnie nieznany poza Ameryką Środkową.
Ponieważ Kostaryka jest popularnym kierunkiem turystyki zorganizowanej dla obywateli USA - amerykańskie fora internetowe pełne są zachwytów nad smakiem salsy Lizano. Amerykanie są w o tyle dobrej sytuacji, że mogą ten produkt nabyć drogą wysyłkową, natomiast w Europie jest on zupełnie niedostępny. Ludzie nie byliby natomiast sobą, gdyby nie wymyślili własnej receptury, pozwalającej cieszyć się smakiem tego sosu daleko od kraju pochodzenia. Jeśli przyjrzymy się internetowym wpisom dowiemy się, że istnieją dwie receptury, tzw. stara i nowa. Ja przyrządziłam go wg. nowej receptury, bo nie miałam w domu kalafiora. Myślę jednak, że dla większości z Was, ze względu na brak chile guajillo, dogodniejsza będzie receptura stara. Oczywiście zamierzam również wykorzystać tą drugą recepturę, kiedy tylko skończą mi się zapasy salsy Lizano, sprawdzę wtedy ilość wody, która w przepisie wydaje mi się za mała.

Oryginal Salsa Lizano

Oryginalna Salsa Lizano (zdjęcie ze strony: www.costaricaproducts.com)

Salsa Lizano I (stara receptura)
źródło

1/2 cebuli, posiekanej,
1 małą marchewka, posiekana,
1 szklanka różyczek kalafiora,
1 łyżeczka bulionu warzywnego, 0ekologicznego, bez dodatku MSG,
1/2 zielonej chilli, posiekanej,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki ciemnej melasy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka białego octu winnego,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki nasion selera,
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy,
1/2 łyżeczki kurkumy

Cebulę, marchewkę i kalafior zalać gorącą wodą i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Odsączyć, zachować 1/4 szklanki wody z gotowania warzyw, którą wymieszać z bulionem.
Ugotowane warzywa razem w bulionem przełożyć do blender4a, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce

Salsa Lizano II (nowa receptura)
(około 2 szklanek)
źródło

1-2 suszone chiles guajillo,
1 1/2 szklanki wody,
1/2 małej cebuli, posiekanej,
6 cm kawałek marchewki, posiekany,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka mielonego kuminu,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki melasy,
2 łyżeczki bulionu warzywnego, ekologicznego, bez dodatku MSG.

Chile przepołowić, oczyścić z nasion, ogonków i wewnętrznych błon. Rozgrzać patelnię lub, jeśli ktoś dysponuje to comal i prażyć na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu, obracając na drugą stronę po 2 minutach. Uprażone chiles zalać wodą i gotować przez 5 minut. Odmierzyć szklankę wody, w której gotowały się chiles i wlać do blendera, razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładko.
Przechowywać w lodówce. Na pewno wytrzyma 3 tygodnie, co sprawdziÅ‚am. 
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów