
Pudding z kasawy z Belize
Autor: thiessa @ 1:30pm, Piątek 8 Marzec 2013.
Źródło: belizemomsknowbest.blogspot.com
Kiedy ostatnim razem dysponowałam kasawą zdecydowałam się oczywiście na danie wytrawne a dokładnie na lankijskie curry z kasawy. Tym razem udało mi się przyrządzić dwa dania wytrawne, które niebawem pojawią się na blogu i spróbować jej na słodko.
A skoro przez najbliższy czas skupię się na kuchni Ameryki ũrodkowej to deser też wywodzi się z tamtej części świata. Ten pudding to tradycyjny deser Kreolskiej ludności. Z tego, co udało mi się ustalić przyrządza się go w Belize, Gujanie, na Barbadosie, Trynidadzie i Tobago, Jamajce i Dominikanie. Przepis, który podaje pochodzi konkretnie z Belize, ale receptury z innych krajów skład mają niemal identyczny i różnią się jedynie proporcją składników.
Być może deser ten wygląda jak ciasto, ale strukturą znacznie od niego odbiega. Jest zdecydowanie ciężki i zwarty. Na wierzchu tworzy się przyjemna i chrupiąc skórka, środek jest kremowy.
Jeśli uda Wam się zdobyć kasawę bardzo polecam go Waszej uwadze.
Składniki:
2 szklanki startej kasawy (manioku, juki),
1 szklanka wiórków kokosowych,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
4 łyżki masła (rozpuszczonego),
1/2 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Przełożyć do natłuszczonej keksówki o wymiarach 24 x10 cm. Piec do momentu, kiedy wierzch się zbrązowi w piekarniku nagrzanym do 200C, bez termoobiegu. Mnie zajęło to ok. godziny.
Komentarze
smakowicie wygląda:)
magma - 10:11pm, Piątek 8 Marzec 2013.http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
Uwielbiam pewną edukacyjność Twoich wpisów, nie miałam pojęcia skąd pochodzi kasawa i co można z niej zrobić :)
Olka - 10:07am, Poniedziałek 11 Marzec 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/