<<Strona główna

Pudding z kasawy z Belize

Autor: thiessa @ 1:30pm, Piątek 8 Marzec 2013.

Pudding z kasawy z Belize, Belizean cassava pone

Źródło: belizemomsknowbest.blogspot.com

Kiedy ostatnim razem dysponowałam kasawą zdecydowałam się oczywiście na danie wytrawne a dokładnie na lankijskie curry z kasawy. Tym razem udało mi się przyrządzić dwa dania wytrawne, które niebawem pojawią się na blogu i spróbować jej na słodko. 
A skoro przez najbliższy czas skupię się na kuchni Ameryki ũrodkowej to deser też wywodzi się z tamtej części świata. Ten pudding to tradycyjny deser Kreolskiej ludności. Z tego, co udało mi się ustalić przyrządza się go w Belize, Gujanie, na Barbadosie, Trynidadzie i Tobago, Jamajce i Dominikanie. Przepis, który podaje pochodzi konkretnie z Belize, ale receptury z innych krajów skład mają niemal identyczny i różnią się jedynie proporcją składników.
Być może deser ten wygląda jak ciasto, ale strukturą znacznie od niego odbiega. Jest zdecydowanie ciężki i zwarty. Na wierzchu tworzy się przyjemna i chrupiąc skórka, środek jest kremowy.
Jeśli uda Wam się zdobyć kasawę bardzo polecam go Waszej uwadze.

Cassava, yuca, manioc

Składniki:

2 szklanki startej kasawy (manioku, juki),
1 szklanka wiórków kokosowych,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
4 łyżki masła (rozpuszczonego),
1/2 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Przełożyć do natłuszczonej keksówki o wymiarach 24 x10 cm. Piec do momentu, kiedy wierzch się zbrązowi w piekarniku nagrzanym do 200C, bez termoobiegu. Mnie zajęło to ok. godziny.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

smakowicie wygląda:)

magma - 10:11pm, Piątek 8 Marzec 2013.http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com

Uwielbiam pewną edukacyjność Twoich wpisów, nie miałam pojęcia skąd pochodzi kasawa i co można z niej zrobić :)

Olka - 10:07am, Poniedziałek 11 Marzec 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Get GRE® Certificatio...
With the right certifications, you can gain more ...
waybillshaheed010 @ 7:41pm, 13 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

https://originalcerts.org...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:07pm, 12 Lipiec 2025

greandgmatsolution.info |...
Pass any of these exams on first attempt with the ...
waybillshaheed010 @ 1:04pm, 12 Lipiec 2025

WhatsApp: +1 786 432 2385...
WhatsApp: +1 786 432 2385‬ Buy USMLE Transcript ...
waybillshaheed010 @ 1:03pm, 12 Lipiec 2025

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów