
Kremowa zupa dyniowo-kokosowa
Autor: thiessa @ 1:34pm, środa 6 Marzec 2013.
Sześć lat temu przed wyjazdem do Tajlandii mój Małżonek zapisał mnie przez internet na kurs tajskiego gotowania, na który uczęszczałam przez trzy kolejne wieczory. Sam, niestety nie mógł się do mnie przyłączyć, bo w tym czasie zajmował się naszym 2-letnim wówczas dzieckiem. Dwa lata wcześniej wybrzeże wyspy Kho Lanta, na której odbywał się kurs zostało dotknięte tsunami, jednak w tamtym czasie nie było już po nim śladu. Życie mieszkańców toczyło się spokojnie, wszystkie budynki odbudowano i nic nie wskazywało na tragedię, która się tu rozegrała. Z sentymentem wspominam tamte lekcje gotowania i sympatyczna Tajkę Sugar, która je prowadziła i chociaż już wtedy gotowałam po tajsku, wiedziałam gdzie zdobyć składniki do tej kuchni, co parę lat temu nie było wcale łatwe to kurs dał mi pewne obycie i pozwolił udoskonalić technikę.
Jedną z potraw, jaka wtedy przygotowaliśmy była zupa z dyni i na nią przepis dzisiaj prezentuję. A tak poza tym przednówek to idealna pora, żeby wykorzystać zgromadzone w piwnicy zapasy dyni. Zapewne jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu dyniowe potrawy, zanim rozpocznie się kolejny sezon.
Jeśli Wasza dynie będzie intensywnie pomarańczowa macie szansę uzyskać wspaniały, apetyczny kolor zupy. Moja niestety była z gatunku tych bladych.
Składniki:
3 zÄ…bki czosnku,
2 cebule pokrojone w plasterki,
1 łodyga trawy cytrynowej posiekana biała część,
1 - 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
4 listki limonki kaffir, przedarte na pół,
500 ml bulionu warzywnego, bądź, jak kto woli z kurczaka (u mnie warzywny),
500 g dyni pokrojonej na kawałki,
400 ml śmietanki kokosowej,
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki cukru palmowego lub brązowego,
sok z limonki do smaku,
liście kolendry.
Rozgrzać olej, dodać cebule, czosnek, trawę cytrynowa, smażyć, aż nie zmiękną, dodać pastę curry, bulion, dynie, liście limonki, gotować do momentu, aż dynia będzie miękka.
Całość zmiksować, ponownie zagotować ze śmietanką kokosowa ok. 4 min, wyłączyć ogień i przyprawić sosem rybnym, cukrem oraz sokiem z limonki. Podane ilości tych składników są orientacyjne. Chodzi o to, żeby osiągnąć balans pomiędzy słonym, słodkim i kwaśnym. Z biegiem czasu dochodzi się do wprawy i przychodzi to z łatwością.
Komentarze