
Tajskie ciasteczka z tofu
Autor: thiessa @ 8:18am, Poniedziałek 4 Marzec 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Z tofu jest ten problem, że w przeciwieństwie do mięsa bardzo się kruszy i trudno nie mieć obaw, że przygotowane z niego kotlety po prostu się rozpadną zanim z patelni trafią na talerz. W tym przypadku tak się nie dzieje, jeśli uprzednio dobrze wyrobimy masę i damy stężeć już uformowanym kotlecikom. Temperatura oleju, na którym będą smażone musi mieć oczywiście odpowiednią temperaturę, żeby zamiast nim nasiąkać szybko się zrumieniły i były chrupiące.
Podałam z dipem, ale myślę, że znacznie lepiej będą smakować ze słodkim sosem chilli.
Składniki:
500g ( u mnie 3 opakowania po 180g) twardego tofu, osuszonego i startego na grubej tarce,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 papryczka chilli, oczyszczona z pestek i drobno posiekana,
1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana (tylko białą część),
2 liście limonki kaffir, bardzo drobno posiekane,
1,5 cm kawałek imbiru, starty,
2 dymki, drobno posiekane,
4 łyżki posiekanych listków kolendry,
1 duże białko,
4 łyżki mąki,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Dłońmi odcisnąć starte tofu z ewentualnego nadmiaru wody, włożyć do miski. Dodać czosnek, trawę cytrynową listki limonki kaffir, chilli, listki kolendry, białko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować 16 kulek równej wielkości, lekko spłaszczyć, przykryć i chłodzić przez 30 minut, aby stężały.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ciasteczka z obu stron na złoto.
Komentarze