
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i chilli
Autor: thiessa @ 6:49am, Piątek 1 Marzec 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Mam nadzieję, że zima się już kończy a sam początek miesiąca marca już nastraja mnie optymistycznie. Sporo zapewne czasu jednak minie zanim naprawdę zacznie robić się ciepło. Zupa z soczewicy jest zaś dobra na wszelkie chłody. Nic tak dobrze nie rozgrzewa. Jeśli zaś wiosna przyjdzie szybko to powiew egzotyki w postaci mleka kokosowego powinien sprawić, że zupa nada się również na cieplejsze dni.
Zupa na drugi dzień smakuje znacznie lepiej, ale jest bardzo gęsta. Jeśli lubicie lżejsze zupy to wlejcie więcej bulionu, tak żeby jej konsystencja była dla Was odpowiednia.
Składniki:
2 łyżki oleju,
2 małe cebule, drobno posiekane,
2 łyżeczki nasion kolendry, rozgniecione,
1 czerwona papryczka chilli, rozcięta wzdłuż na pół,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 cm kawałek imbiru, starty,
1 łodyga trawy cytrynowej (tylko dolna część i bez zewnętrznych liści), bardzo drobno posiekana,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 l bulionu warzywnego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 puszka mleka kokosowego,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
4 łyżki posiekanej kolendry,
2 dymki, drobno posiekane (opcjonalnie),
.sok z limonki do smaku.
Olej rozgrzać w dużym garnku i na niedużym ogniu. Włożyć cebulę, smażyć do momentu, kiedy zmięknie. Dodać nasiona kolendry, chilli, czosnek, imbir i trawę cytrynową, smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Wsypać soczewicę, wymieszać z cebulą i przyprawami, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć i gotować 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać mleko kokosowe, wymieszać i gotować kolejne 15-20 minut. Soczewica powinna całkowicie się rozpaść. W razie konieczności wlać więcej bulionu lub wody.
Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki, oraz dodać 3 łyżki posiekanej kolendry. Rozlać do misek i posypać pozostałą kolendrą.
Komentarze
Ja wlasnie takie geste lubie najbardziej - nie wiadomo, czy to jeszcze zupa, czy juz... potrawka? Wyglada wspaniale, podejrzewam, ze smakuje jeszcze lepiej.
Maggie - 8:22am, Piątek 1 Marzec 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com
jaka gęsta!
Zuza - 12:27pm, Piątek 1 Marzec 2013.http://zielonakuchnia.blogspot.com
Bardzo lubię gdy zupa z soczewicy ma własnie taką gęstą konsystencję :D
Shinju - 12:46pm, Piątek 1 Marzec 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Ja akurat lubię gęstę zupy :) A zimy też już mam dość... czekam na słońce i wiosnę...
anonim - 9:21pm, Piątek 1 Marzec 2013.