
Zimowa sałatka z mandarynek
Autor: thiessa @ 6:52am, środa 27 Luty 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Niby nic nadzwyczajnego, ot zwykła sałata, którą robiłam niezliczoną ilość razy, ale dodatek mandarynek w miodzie to jest właśnie to "coś", co nadaje jej nowego wymiaru. Do tego nietypowo dodatek fenkułu, chrupiące pestki dyni i wierzcie mi, przepadłam.
Do tego grillowane tofu lub dla mięsożerców kurczak lub ryba i myślę, że po takim posiłku można osiągnąć pełnię szczęścia.
Składniki:
3 łyżki pestek dyni,
4 mandarynki, obrane i pokrojone w plastry,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka płynnego miodu,
100g mieszanych sałat,
1 bulwa fenkułu, pokrojona w cienkie plastry,
70g czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej.
Sos:
4 łyżki oliwy extra virgine,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Na suchej patelni na niewielkim ogniu uprażyć pestki dyni na złoty kolor. Od czasu do czasu mieszać. Pilnować, by się nie spaliły.
Plastry mandarynek posmarować oliwą i skropić miodem. Grillować 3-5 minut, aż staną się błyszczące i miejscami przypieczone, ale nie stracą kształtu.
Do słoika włożyć wszystkie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Zieleninę wymieszać w salaterce z fenkułem i czerwoną kapustą. Polać sosem, dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, na wierzchu położyć grillowane plastry mandarynek, posypać pestkami dyni i podawać.
Komentarze
Wyglada wspaniale. Wyrzucam fenkul i biore porcyjke :)
Pozdrowienia.
majka - 9:50am, środa 27 Luty 2013.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Jeszcze nie jadłam takiej mieszanki, bardzo ciekawa jestem smaku, bo wygląda świetnie :)
Kasia - 12:56pm, środa 27 Luty 2013.http://kasiaweganka.blogspot.com
Ja bardzo lubie fenkula z pomarancza, bardzo klasyczna, wloska kombinacja. Powiedz mi jak grilujesz tofu? Na patelni? Nie rozwala sie? Podajesz do tego jakas maczanke?
Malgoshka - 1:05pm, środa 27 Luty 2013.
Malgoshka na patelni grillowej. Nic sie nie rozwala, bo w Polsce tylko twarde tofu sprzedaja:-) A tofu najczesciej najpierw podsmazam samo a nastepnie dodaje slodki sos chilli i jeszcze chwile z nim smaze. Alternatywa jest tez nam prik pao, w ktorym jestem zakochana. Robie taka sama metoda.
Koniecznie sproboj tego tofu:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=92
dla mnie to jest mistrzostwo swiata.
thiessa - 4:45pm, środa 27 Luty 2013.
Bardzo zachecajaco wyglada. Moze wreszcie sprobuje syropu z agawy. Jest w moim zieleniaku i od dawna mialam ochote kupic. Teraz przeczytalam, ze mozna placki polewac i muesli, wiec na pewno sprobuje (z tego co pamietam to tanszy od syropu klonowego, ktorym moje dzieci niefrasobliwie polewaja jogurt). Dzieki.
Malgoshka - 11:19pm, środa 27 Luty 2013.
Piękna kompozycja kolorystyczna :) A te mandarynki w miodzie rzeczywiście muszą być fantastyczne.
Olka - 9:56am, Czwartek 28 Luty 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/
Sałatka wygląda rewelacyjnie. Dorzuciałabym chętnie kurczaka, ale z tofu też musiała być pyszna:-) Grillowane mandarynki - zaskakujące:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Marzena - 12:12pm, Czwartek 28 Luty 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/