<<Strona główna

Zapiekanka z ziemniaków i selera w sosie borowikowym

Autor: thiessa @ 6:31am, Czwartek 21 Luty 2013.

Zapiekanka z ziemniaków i selera w sosie borowikowym, potato and celeriac gratin with boletus mushrooms sauce

Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes


Zapiekankę robiłam jakiś miesiąc temu a w tym czasie za oknem była mniej więcej taka pogoda jak dzisiaj i człowiek marzył tylko o tym, żeby po pracy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Ci, którzy obserwują moje kulinarne poczynania wiedzą, że ziemniaków niemal w ogóle nie jadam. Nasza trzyosobowa rodzina spożywa może 5 kg rocznie, ale są takie chwile, zwykle zimą, kiedy stają się pożywieniem idealnym i wysoce pożądanym. W tej zapiekance intryguje połączenie ziemniaków z selerem a sos borowikowy smakuje niezwykle kremowo.
Serdecznie polecam i niech zima nie będzie Wam straszna.

Składniki:

20g suszonych borowików,
1 łyżka masła masła,
1 łyżka oliwy,
3 zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
300 ml śmietanki kremówki tortowej,
4 łyżki mleka,
300g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w plastry o grubości pół cm,
550g ziemniaków, pokrojonych w plastry o grubości pół cm,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Borowiki włożyć do małej miski i zalać 100 ml wrzącej wody. Zostawić do namoczenia na 20 min. Po tym czasie grzyby odcedzić i posiekać a wodę z moczenia odstawić.
Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć czosnek, smażyć 1 minutę, mieszając. Dodać borowiki i smażyć kolejną minutę. Dolać wodę z moczenia grzybów, a następnie śmietanę i mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć seler i ziemniaki, wymieszać, żeby obtoczyły się w sosie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i seler będą prawie miękkie. Kontrolować, co się dzieje z sosem, żeby się nie przepalił i żeby kawałki grzybów nie przywarły do dna patelni.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200C. Ziemniaki z selerem przełożyć do naczynia do pieczenia o wymiarach 25x20, piec do momentu, aż wierzch się zrumieni na złoto, a warzywa będą miękkie. Może to potrwać ok. 30 min.
Podawać gorące z dodatkiem surówki. Wierzch można posypać natką pietruszki.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów