
Zapiekanka z ziemniaków i selera w sosie borowikowym
Autor: thiessa @ 6:31am, Czwartek 21 Luty 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Zapiekankę robiłam jakiś miesiąc temu a w tym czasie za oknem była mniej więcej taka pogoda jak dzisiaj i człowiek marzył tylko o tym, żeby po pracy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Ci, którzy obserwują moje kulinarne poczynania wiedzą, że ziemniaków niemal w ogóle nie jadam. Nasza trzyosobowa rodzina spożywa może 5 kg rocznie, ale są takie chwile, zwykle zimą, kiedy stają się pożywieniem idealnym i wysoce pożądanym. W tej zapiekance intryguje połączenie ziemniaków z selerem a sos borowikowy smakuje niezwykle kremowo.
Serdecznie polecam i niech zima nie będzie Wam straszna.
Składniki:
20g suszonych borowików,
1 łyżka masła masła,
1 łyżka oliwy,
3 zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
300 ml śmietanki kremówki tortowej,
4 łyżki mleka,
300g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w plastry o grubości pół cm,
550g ziemniaków, pokrojonych w plastry o grubości pół cm,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Borowiki włożyć do małej miski i zalać 100 ml wrzącej wody. Zostawić do namoczenia na 20 min. Po tym czasie grzyby odcedzić i posiekać a wodę z moczenia odstawić.
Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć czosnek, smażyć 1 minutę, mieszając. Dodać borowiki i smażyć kolejną minutę. Dolać wodę z moczenia grzybów, a następnie śmietanę i mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć seler i ziemniaki, wymieszać, żeby obtoczyły się w sosie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i seler będą prawie miękkie. Kontrolować, co się dzieje z sosem, żeby się nie przepalił i żeby kawałki grzybów nie przywarły do dna patelni.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200C. Ziemniaki z selerem przełożyć do naczynia do pieczenia o wymiarach 25x20, piec do momentu, aż wierzch się zrumieni na złoto, a warzywa będą miękkie. Może to potrwać ok. 30 min.
Podawać gorące z dodatkiem surówki. Wierzch można posypać natką pietruszki.
Komentarze