<<Strona główna

Zupa soczewicowa ze szparagami

Autor: thiessa @ 5:36pm, środa 26 Maj 2010.

Źródło: www.grouprecipes.com


Sezon szparagowy w pełni a u mnie dopiero drugie danie z zastosowaniem szparagów. Jakoś w tym roku nie wyrabiam. Tyle mam rzeczy do zrobienie, że nie wiem, za co najpierw mam się zabrać. Przepis wydał mi się o tyle ciekawy, że zawiera marmoladę pomarańczową. Nie powiem, ma to swój urok, ale tą marmoladę na prawdę w zupie czuć, więc jeśli ktoś ma uprzedzenia odnośnie połączeń strączkowe-pomarańcze, nie jest to zupa dla niego. Jeśli uprzedzeń nie posiada to zje i będzie się cieszył wiosną. Zmieniłam nieco proporcje. Zmodyfikowałam kolejność i sposób przyrządzania. Podaję wykonanie po zmianie.

Składniki:

2 1/2 szklanki zielonej soczewicy (dałam 2 szklanki),
ok. 1 litra rosołu z kurczaka (użyłam wywaru warzywnego w znacznie większej ilości),
1 1/2 dużej marchewki, pokrojonej,
1 duża cebula, posiekana,
1 szklanka główek ze szparagów (pokroiłam w całości, czubki odłożyłam do podania),
1 szklanka groszku,
4 łyżki cukru (pominęłam),
2 łyżki marmolady pomarańczowej,
2 łyżki curry (dałam połowę),
1 szczypta szafranu (dałam odrobinę kurkumy),
3 łyżki oliwy,
1 średnia główka czosnku,
1/4 łyżeczki suszonej bazylii,
1 czerwona papryka,
1 łyżeczka soli,
pieprz do smaku.

Czosnek obrać, położyć na folii do pieczenia, posypać bazylią, skropić oliwą i zawinąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika, razem z papryką. piec około 40 minut. Paprykę wystudzić, obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę, a czosnek podusić widelcem.
W czasie, kiedy papryka i czosnek się pieką podsmażyć cebulę z marchewką, dodać bulion, soczewicę i gotować do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać szparagi, czosnek, paprykę i groszek, marmoladę, curry, szafran(kurkumę), sól, pieprz i cukier, jeśli będzie używany.

Główki szparagów ugotowałam osobno i podałam z zupą.

akcja



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

czytając najpierw przepis moją uwagę zwróciła właśnie marmolada pomarańczowa, której nie bał bym się dodać do reszty składników;-)

grumko - 6:56am, Czwartek 27 Maj 2010.

Ja wlasnie lubie takie zakrecone smaki i nietypowe polaczenia. Wiem, ze niektorzy maja opory. Przepis wpadl mi w oko przy okazji szukania czegos innego. Wydrukowalam sobie wlasnie dla tej marmolady, majac na uwadze sezon szparagowy.

thiessa - 7:05pm, Czwartek 27 Maj 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów