
Zupa soczewicowa ze szparagami
Autor: thiessa @ 5:36pm, środa 26 Maj 2010.
Źródło: www.grouprecipes.com
Sezon szparagowy w pełni a u mnie dopiero drugie danie z zastosowaniem szparagów. Jakoś w tym roku nie wyrabiam. Tyle mam rzeczy do zrobienie, że nie wiem, za co najpierw mam się zabrać. Przepis wydał mi się o tyle ciekawy, że zawiera marmoladę pomarańczową. Nie powiem, ma to swój urok, ale tą marmoladę na prawdę w zupie czuć, więc jeśli ktoś ma uprzedzenia odnośnie połączeń strączkowe-pomarańcze, nie jest to zupa dla niego. Jeśli uprzedzeń nie posiada to zje i będzie się cieszył wiosną. Zmieniłam nieco proporcje. Zmodyfikowałam kolejność i sposób przyrządzania. Podaję wykonanie po zmianie.
Składniki:
2 1/2 szklanki zielonej soczewicy (dałam 2 szklanki),
ok. 1 litra rosołu z kurczaka (użyłam wywaru warzywnego w znacznie większej ilości),
1 1/2 dużej marchewki, pokrojonej,
1 duża cebula, posiekana,
1 szklanka główek ze szparagów (pokroiłam w całości, czubki odłożyłam do podania),
1 szklanka groszku,
4 łyżki cukru (pominęłam),
2 łyżki marmolady pomarańczowej,
2 łyżki curry (dałam połowę),
1 szczypta szafranu (dałam odrobinę kurkumy),
3 łyżki oliwy,
1 średnia główka czosnku,
1/4 łyżeczki suszonej bazylii,
1 czerwona papryka,
1 łyżeczka soli,
pieprz do smaku.
Czosnek obrać, położyć na folii do pieczenia, posypać bazylią, skropić oliwą i zawinąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika, razem z papryką. piec około 40 minut. Paprykę wystudzić, obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę, a czosnek podusić widelcem.
W czasie, kiedy papryka i czosnek się pieką podsmażyć cebulę z marchewką, dodać bulion, soczewicę i gotować do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać szparagi, czosnek, paprykę i groszek, marmoladę, curry, szafran(kurkumę), sól, pieprz i cukier, jeśli będzie używany.
Główki szparagów ugotowałam osobno i podałam z zupą.
Komentarze
czytając najpierw przepis moją uwagę zwróciła właśnie marmolada pomarańczowa, której nie bał bym się dodać do reszty składników;-)
grumko - 6:56am, Czwartek 27 Maj 2010.
Ja wlasnie lubie takie zakrecone smaki i nietypowe polaczenia. Wiem, ze niektorzy maja opory. Przepis wpadl mi w oko przy okazji szukania czegos innego. Wydrukowalam sobie wlasnie dla tej marmolady, majac na uwadze sezon szparagowy.
thiessa - 7:05pm, Czwartek 27 Maj 2010.