
Zupa z kurczaka i migdałów (Sopa de almendras)
Autor: thiessa @ 7:02pm, Niedziela 31 Styczeń 2010.
Źródło: "Season of my heart" Susana Trilling
Przepyszna zupa, w której skład nie wchodzi nic, czego nie byłoby w Polsce. Ciągle jeszcze gdzieś tam w podświadomości czuję jej zapach, chociaż robiłam ją dosyć dawno. Pochodzi z regionu de la Costa.
Składniki:
2 l wywaru z kurczaka,
225g piersi z kurczaka,
4 marchewki, pokrojone w paseczki,
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
3 jajka ugotowane na twardo, białka i żółtka oddzielone,
1/2 szklanki migdałów, zblanszowanych i obranych ze skórki,
sól i biały pieprz do smaku,
5 gałązek natki, drobno posiekane.
Bulion zagotować i dodać do niego piersi z kurczaka, przykryć i gotować przez 25 min. Wyłowić kurczaka, odłożyć do ostygnięcia, następnie podzielić rękami na kawałki.
Do bulionu wrzucić marchewkę i czosnek, gotować pod przykryciem 10 min.
Zmiksować żółtka i migdały z 1 szklanką bulionu. Wlać miksturę do zupy i gotować chwilę na wolnym ogniu. Dodać posiekane białka i kurczaka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką.
Komentarze
zrobiÄ™ to
aż dziw bierze, że jest to I faza SB
Nina - 1:35am, Wtorek 18 Styczeń 2011.