
Sałatka z czerwonej quinoa i szpinaku z pekanami i halloumi
Autor: thiessa @ 6:44am, Wtorek 22 Styczeń 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Kolejny przepis z książki, którą jestem ostatnio zafascynowana. W ostatnim tygodniu zrobiłam z niej sześć potraw. Wszystkie obfitują w ciekawe pomysły na niekonwencjonalne połączenia składników i są naprawdę smaczne. Jedyne zastrzeżenie, jakie mogę mieć do autorki to za mała ilość płynów w przepisach, które go wymagają, ale o tym będzie kiedy indziej.
Ta sałatka to przepis, który wpadł mi w oko jako pierwszy głównie, dlatego że miałam akurat w domu wszystkie składniki, ale również, dlatego że dawno nie jadłam quinoa i miałam na nią (nie?) dużą ochotę.
Składniki:
1 szklanka czerwonej quinoa,
250g sera halloumi, pokrojonego w plastry,
oliwa do smarowania,
2 łyżki ras-el-hanout,
1/2 szklanki połówek orzechów pekan,
4 łyżki pestek dyni,
2 duże garście młodych liści szpinaku,
6 moreli, suszonych bez siarczanów, posiekanych,
1 małą czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sos z granatów:
3 łyżki syropu z granatów,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
1/2 łyżeczki płynnego miodu,
szczypta mielonego kuminu,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Quinoa wsypać do rondla i zalać 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować wolno 10-15 minut, aż będzie miękka. W tym czasie całą woda powinna się wchłonąć. Quinoa odparować i wystudzić.
Orzechy rozłożyć jedną warstwą na suchej patelni na niedużym ogniu, prażyć ok. 2-3 minut, aż lekko się zrumienią, Zdjąć z ognia. W ten sam sposób uprażyć pestki dyni.
Halloumi posmarować oliwą i oprószyć ras-el-hanout. Patelnię grillową mocno nagrzać na dużym ogniu, aż niemal zacznie dymić. Zmniejszyć ogień do średniego, włożyć ser, grillować 3-4 minuty, aż na serze pojawią się ślady przypieczenia, ale ciągle jeszcze będzie trochę miękki, raz odwrócić.
W małym słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu, polać quinoa. Dodać szpinak, morele, cebulę, natkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Rozłożyć na cztery talerze, na każdej porcji położyć prażone orzechy pekan, pestki dyni i halloumi.
Komentarze
Ciekawe, egzotyczne, myślę, że warto bliżej poznać się z quinoa.
kimek - 7:30am, Wtorek 22 Styczeń 2013.http://smak-indii.pl
bardzo ciekawy, oryginalny pomysł na sałatkę.
Droczilka - 8:19am, Wtorek 22 Styczeń 2013.http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
A czy zwykla quinoa tez sie nada? Bo jakos jeszcze na czerwona nie trafilam, a salatka bardzo mi sie podoba.
Maggie - 12:43pm, Wtorek 22 Styczeń 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com
Maggie pewnie, ze sie nada. Przeciez w smaku niczym sie nie rozni.
thiessa - 4:15pm, Wtorek 22 Styczeń 2013.
Bardzo ładnie wygląda. Halloumi świetnie się komponuje z pekanami.
Magda - 11:19pm, Wtorek 22 Styczeń 2013.http://www.kuchniokracja.hanami.pl
Podoba mi sięten przepis. Zdecydowanie do wypróbowania, zwlaszcza, zę u mnie w zakresie quinoa pełen urodzaj: biała, czerwona i czarna:) W smaku może zasadniczo sięnie różnią, ale biala jest zdecydowanie najbardziej miękka, trochę sierozgotowuje dłużej potrzymana, czerwona mniej, czarna pozstaje zamknięta i twardsza przez to lub jędrna brzmi lepiej. Moja NIejadka zdecydowania jest w stanie jeść tylko białą.
Kinga - 4:26pm, środa 30 Styczeń 2013.