<<Strona główna

Imbirowa wieprzowina z porami

Autor: thiessa @ 8:34am, Czwartek 17 Styczeń 2013.

Imbirowa wieprzowina z porami, Ginger pork with leeks

Źródło: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm


Rzadko w tym miejscu pojawiają się potrawy z wieprzowiną a jeżeli już to są to dania azjatyckie. Tak jest i tym razem. Mingowi ufam bezgranicznie. Tylko ktoś, kto ma tak duże wyczucie smaku potrafi lawirować pomiędzy kuchnią europejską a azjatycką tworząc niezwykłe połączenia.
Pory gotowane, lub pieczone mogą nie być ulubionym warzywem, ale smażone zyskują zupełnie inny wymiar smaku. Smażenie wydobywa z nich naturalną słodycz, której nie dają inne metody ich przyrządzania.
Ponoć wieprzowina jest mięsem słodkim i dlatego świetnie łączy się z porami. Ja nie jestem aż takim znawcą smaku mięs, ale skoro Chińczycy doszli do takiego wniosku setki lat temu zapewne musi kryć się za tym jakaś prawda.

Składniki:

2 łyżki sosu worcestershire,
1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
1 łyżka prażonego oleju sezamowego,
2 papryczki chile serrano, 1 drobno posiekana, 1 pokrojona w cienkie plastry do dekoracji,
2 łyżki sosu sojowego,
450g schabu, pokrojonego w jak najcieńsze plastry a następnie paski,
3 łyżki oleju,
2 łyżki imbiru, posiekanego,
3 duże pory, tylko białe części, przepołowione, umyte i pokrojone w paski,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
biały i brązowy ryż pół na pół do podania.

W średniej misce wymieszać sos worcestershire, czosnek olej sezamowy, posiekane chile, imbir oraz sos sojowy. Włożyć wieprzowinę, wymieszać, by marynata pokryła mięso. Marynować 30 minut.
Mięso osączyć z marynaty. Wok sezonować, następnie wlać olej 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, zakręcić wokiem, aby tłuszcz pokrył ścianki. Na rozgrzany olej wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając, aż dobrze się usmaży, 5-6 minut. Mięso przełożyć na talerz i odstawić. Jeśli nie posiadamy woka z idealnie półokrągłym dnem i palnika o naprawdę dużej mocy lepiej mięso smażyć partiami. Wrzucenie całości na raz za bardzo obniży temperaturę oleju i mięso zacznie się gotować we własnych sokach, a chodzi o to, żeby od razu zamknąć w mięsie pory, tak, żeby pozostało w środku soczyste a na zewnątrz się zrumieniło.
Do woka wlać pozostały olej, zakręcić a gdy się rozgrzeje, włożyć imbir. Smażyć mieszając 20 sekund, dodać pory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż pory będą miękkie, około 2 minut. Włożyć usmażone mięso, dobrze podgrzać, 2-3 minuty.
Przełożyć do miski, udekorować plasterkami chile.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo lubię pory w smażonej postaci w połączeniu z mięsem. Danie, które od czasu do czasu powtarzam to schab, por i papryka pokrojone w paseczki, usmażone z dodatkiem przypraw - smaczny i szybki w wykonaniu obiad. Dotychczas dodawałam przyprawy typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie spróbuję z azjatyckimi.

hania-kasia - 5:32pm, Czwartek 17 Styczeń 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Hanmia-kasia ciekawe to co piszesz. A jakie konkretnie przyprawy dajesz do tej srodziemnomorskiej potrawki? Moze ja z kolei sprobuje na odwrot?

thiessa - 4:50pm, Piątek 18 Styczeń 2013.

Właśnie zjadłam- pyszne!. Niestety zabrakło mi chile, ale to i tak najkompletniejszy \"chińczyk\" w moim wykonaniu ;)
Dzięki za przepis i pozdrawiam!

Ola mała - 4:53pm, Niedziela 28 Kwiecień 2013.http://olamalagotuje.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Раздаем битко...
Подробнее: http://bilrix24.ru Спеши...
Jamesserma @ 2:36am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów