
Imbirowa wieprzowina z porami
Autor: thiessa @ 8:34am, Czwartek 17 Styczeń 2013.
Źródło: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm
Rzadko w tym miejscu pojawiają się potrawy z wieprzowiną a jeżeli już to są to dania azjatyckie. Tak jest i tym razem. Mingowi ufam bezgranicznie. Tylko ktoś, kto ma tak duże wyczucie smaku potrafi lawirować pomiędzy kuchnią europejską a azjatycką tworząc niezwykłe połączenia.
Pory gotowane, lub pieczone mogą nie być ulubionym warzywem, ale smażone zyskują zupełnie inny wymiar smaku. Smażenie wydobywa z nich naturalną słodycz, której nie dają inne metody ich przyrządzania.
Ponoć wieprzowina jest mięsem słodkim i dlatego świetnie łączy się z porami. Ja nie jestem aż takim znawcą smaku mięs, ale skoro Chińczycy doszli do takiego wniosku setki lat temu zapewne musi kryć się za tym jakaś prawda.
Składniki:
2 łyżki sosu worcestershire,
1 łyżka drobno posiekanego czosnku,
1 łyżka prażonego oleju sezamowego,
2 papryczki chile serrano, 1 drobno posiekana, 1 pokrojona w cienkie plastry do dekoracji,
2 łyżki sosu sojowego,
450g schabu, pokrojonego w jak najcieńsze plastry a następnie paski,
3 łyżki oleju,
2 łyżki imbiru, posiekanego,
3 duże pory, tylko białe części, przepołowione, umyte i pokrojone w paski,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
biały i brązowy ryż pół na pół do podania.
W średniej misce wymieszać sos worcestershire, czosnek olej sezamowy, posiekane chile, imbir oraz sos sojowy. Włożyć wieprzowinę, wymieszać, by marynata pokryła mięso. Marynować 30 minut.
Mięso osączyć z marynaty. Wok sezonować, następnie wlać olej 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, zakręcić wokiem, aby tłuszcz pokrył ścianki. Na rozgrzany olej wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając, aż dobrze się usmaży, 5-6 minut. Mięso przełożyć na talerz i odstawić. Jeśli nie posiadamy woka z idealnie półokrągłym dnem i palnika o naprawdę dużej mocy lepiej mięso smażyć partiami. Wrzucenie całości na raz za bardzo obniży temperaturę oleju i mięso zacznie się gotować we własnych sokach, a chodzi o to, żeby od razu zamknąć w mięsie pory, tak, żeby pozostało w środku soczyste a na zewnątrz się zrumieniło.
Do woka wlać pozostały olej, zakręcić a gdy się rozgrzeje, włożyć imbir. Smażyć mieszając 20 sekund, dodać pory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż pory będą miękkie, około 2 minut. Włożyć usmażone mięso, dobrze podgrzać, 2-3 minuty.
Przełożyć do miski, udekorować plasterkami chile.
Komentarze
Bardzo lubię pory w smażonej postaci w połączeniu z mięsem. Danie, które od czasu do czasu powtarzam to schab, por i papryka pokrojone w paseczki, usmażone z dodatkiem przypraw - smaczny i szybki w wykonaniu obiad. Dotychczas dodawałam przyprawy typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie spróbuję z azjatyckimi.
hania-kasia - 5:32pm, Czwartek 17 Styczeń 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Hanmia-kasia ciekawe to co piszesz. A jakie konkretnie przyprawy dajesz do tej srodziemnomorskiej potrawki? Moze ja z kolei sprobuje na odwrot?
thiessa - 4:50pm, Piątek 18 Styczeń 2013.
Właśnie zjadłam- pyszne!. Niestety zabrakło mi chile, ale to i tak najkompletniejszy \"chińczyk\" w moim wykonaniu ;)
Dzięki za przepis i pozdrawiam!
Ola mała - 4:53pm, Niedziela 28 Kwiecień 2013.http://olamalagotuje.blogspot.com/
dating a religious guy gay
romeo gay dating
<a href=gayedating.com?>best gay online dating</a>
MichaelDof - 10:02am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayedating.com