<<Strona główna

Cytrynowo-musztardowa soczewica z jajkami zaathar

Autor: thiessa @ 6:33am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.

Cytrynowo-musztardowa soczewica z jajkami zaathar, Mustard and lemon Puy lentils with zaathar eggs

Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes


Tydzień temu korzystając z wyprzedaży w Empiku zamówiłam sobie książkę, która od kilku miesięcy figurowała na mojej liście "must have". Następnego dnia po odbiorze książki przygotowałam z niej dwie potrawy, które wydały mi się idealne na tą porę roku a dzisiaj pierwsza z nich.
Jeśli ktoś nie próbował jeszcze nigdy zaatharu to gorąco go do tego zachęcam. Od dawna nie wyobrażam sobie, żeby tej przyprawy zabrakło w mojej kuchni. Używam jej do pieczywa a latem do posypywania sałatek. Świetnie pasuje do różnego rodzaju strączkowych. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda na chlebkach pitta. Na obtaczanie w zaatharze jajek muszę przyznać nie wpadłam, chociaż zdarzało się, że jajka były częścią składową sałatek, które posypywałam zaatharem.
Sumak, który jest częścią składową zaatharu można kupić w sklepach typu "Kuchnie świata" oraz na allegro. Jest to zioło o bardzo przyjemnym zapachu i tak intensywnym, że po otwarciu słoika zapach roznosi się po całej kuchni. W smaku jest nieco kwaskowaty.

Składniki:

1 szklanka soczewicy puy (może być zielona lub brązowa),
2 listki laurowe,
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, posiekana,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkÄ™,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 puszka pomidorów, posiekanych lub w sezonie 6 pomidorów lima,
100 ml bulionu warzywnego (pominęłam),
starta skórka z 1 cytryny oraz sok z 1/2,
1 łyżeczka musztardy dijon,
4 czubate łyżki śmietany kremówki,
4 łyżki, posiekanej natki pietruszki,
świeżo zmielony czarny pieprz,
sól do smaku (dla mnie w tym daniu zbędna).
4 jajka.

Przyprawa zaathar:

1 łyżka nasion sezamu,
1 łyżka sumaku,
1 łyżka listków tymianku,
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej.

Soczewicę wsypać do garnka, dodać listki laurowe, zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć, wolno gotować 25 minut lub aż soczewica będzie miękka. Nadmiar płynu ewentualnie odcedzić, chociaż w zasadzie nie powinno być to potrzebne. W czasie gotowania niemal cała woda powinna się wchłonąć.
Jajka włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 6 minut, następnie wyjąć i schodzić w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć 10 minut lub aż zmięknie i się zrumieni, od czasu do czasu mieszać. Włożyć seler i czerwoną paprykę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, 2-3 razy zamieszać. Następnie dodać pomidory, sok i skórkę z cytryny, musztardę śmietanę, soczewicę oraz bulion. Ja bulionu nie dodałam z uwagi na użycie pomidorów z puszki, które już i tak zawierają płyn. Gotować 2-3 minuty, aż całość dobrze się podgrzeje, a pomidory zmiękną.
W tym czasie przygotować zaathar: sezam prażyć 2-3 minuty na suchej patelni na średnim ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru, kilka razy zamieszać. Zdjąć z ognia, w małej misce wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jajka obrać, obtoczyć w zaatharze. Resztę przyprawy można przechować w lodówce, w szczelnym pojemniki, do trzech tygodni.

SoczewicÄ™ doprawić solÄ… i pieprzem, dodać natkÄ™, wymieszać. RozÅ‚ożyć na talerze. Jajka przekroić wzdÅ‚uż na pół, na każdej porcji poÅ‚ożyć po dwie połówki, podawać.  

(Warzywa strÄ…czkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mnie wÅ‚aÅ›nie zabrakÅ‚o zaataru i ubolewaÅ‚am dziÅ› nad tym, bo chciaÅ‚am dodać do twarożku, który przygotowaÅ‚am sobie zabrania do pracy. MuszÄ™ koniecznie uzupeÅ‚nić zapasy - bardzo lubiÄ™ tÄ™ przyprawÄ™.

hania-kasia - 7:31am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.http://hania-kasia.blogspot.com

Jajka obtoczone w zaatharze? Toz to objawienie! Danie wyglada naprawde smakowicie, a do tego jest przyjazne dla kieszeni, co w styczniu nie jest bez znaczenia :)

Maggie - 8:29am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com

Hania-kasia a ja jeszcze niegdy nie mialam kupnego zaatharu. Zawsze robie go sama i nawet na predce moge go zaimprowizowac, bo zawsze trzymam w sloiczku troche uprazonego sezamu.

Maggie tak to jest objawienie. Podoba mi sie to okreslenie:-)

thiessa - 4:49pm, Piątek 18 Styczeń 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów