
Cytrynowo-musztardowa soczewica z jajkami zaathar
Autor: thiessa @ 6:33am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
Tydzień temu korzystając z wyprzedaży w Empiku zamówiłam sobie książkę, która od kilku miesięcy figurowała na mojej liście "must have". Następnego dnia po odbiorze książki przygotowałam z niej dwie potrawy, które wydały mi się idealne na tą porę roku a dzisiaj pierwsza z nich.
Jeśli ktoś nie próbował jeszcze nigdy zaatharu to gorąco go do tego zachęcam. Od dawna nie wyobrażam sobie, żeby tej przyprawy zabrakło w mojej kuchni. Używam jej do pieczywa a latem do posypywania sałatek. Świetnie pasuje do różnego rodzaju strączkowych. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda na chlebkach pitta. Na obtaczanie w zaatharze jajek muszę przyznać nie wpadłam, chociaż zdarzało się, że jajka były częścią składową sałatek, które posypywałam zaatharem.
Sumak, który jest częścią składową zaatharu można kupić w sklepach typu "Kuchnie świata" oraz na allegro. Jest to zioło o bardzo przyjemnym zapachu i tak intensywnym, że po otwarciu słoika zapach roznosi się po całej kuchni. W smaku jest nieco kwaskowaty.
Składniki:
1 szklanka soczewicy puy (może być zielona lub brązowa),
2 listki laurowe,
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, posiekana,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkÄ™,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 puszka pomidorów, posiekanych lub w sezonie 6 pomidorów lima,
100 ml bulionu warzywnego (pominęłam),
starta skórka z 1 cytryny oraz sok z 1/2,
1 łyżeczka musztardy dijon,
4 czubate łyżki śmietany kremówki,
4 łyżki, posiekanej natki pietruszki,
świeżo zmielony czarny pieprz,
sól do smaku (dla mnie w tym daniu zbędna).
4 jajka.
Przyprawa zaathar:
1 łyżka nasion sezamu,
1 łyżka sumaku,
1 łyżka listków tymianku,
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej.
Soczewicę wsypać do garnka, dodać listki laurowe, zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć, wolno gotować 25 minut lub aż soczewica będzie miękka. Nadmiar płynu ewentualnie odcedzić, chociaż w zasadzie nie powinno być to potrzebne. W czasie gotowania niemal cała woda powinna się wchłonąć.
Jajka włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 6 minut, następnie wyjąć i schodzić w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć 10 minut lub aż zmięknie i się zrumieni, od czasu do czasu mieszać. Włożyć seler i czerwoną paprykę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, 2-3 razy zamieszać. Następnie dodać pomidory, sok i skórkę z cytryny, musztardę śmietanę, soczewicę oraz bulion. Ja bulionu nie dodałam z uwagi na użycie pomidorów z puszki, które już i tak zawierają płyn. Gotować 2-3 minuty, aż całość dobrze się podgrzeje, a pomidory zmiękną.
W tym czasie przygotować zaathar: sezam prażyć 2-3 minuty na suchej patelni na średnim ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru, kilka razy zamieszać. Zdjąć z ognia, w małej misce wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jajka obrać, obtoczyć w zaatharze. Resztę przyprawy można przechować w lodówce, w szczelnym pojemniki, do trzech tygodni.
Soczewicę doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, wymieszać. Rozłożyć na talerze. Jajka przekroić wzdłuż na pół, na każdej porcji położyć po dwie połówki, podawać.
Komentarze
Mnie wÅ‚aÅ›nie zabrakÅ‚o zaataru i ubolewaÅ‚am dziÅ› nad tym, bo chciaÅ‚am dodać do twarożku, który przygotowaÅ‚am sobie zabrania do pracy. MuszÄ™ koniecznie uzupeÅ‚nić zapasy - bardzo lubiÄ™ tÄ™ przyprawÄ™.
hania-kasia - 7:31am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.http://hania-kasia.blogspot.com
Jajka obtoczone w zaatharze? Toz to objawienie! Danie wyglada naprawde smakowicie, a do tego jest przyjazne dla kieszeni, co w styczniu nie jest bez znaczenia :)
Maggie - 8:29am, Poniedziałek 14 Styczeń 2013.http://maggiegotuje.blogspot.com
Hania-kasia a ja jeszcze niegdy nie mialam kupnego zaatharu. Zawsze robie go sama i nawet na predce moge go zaimprowizowac, bo zawsze trzymam w sloiczku troche uprazonego sezamu.
Maggie tak to jest objawienie. Podoba mi sie to okreslenie:-)
thiessa - 4:49pm, Piątek 18 Styczeń 2013.