
Kurczak w tempurze ze słodkim sosem chilli
Autor: thiessa @ 6:53am, środa 9 Styczeń 2013.
Źródło: noshingwiththenolands.com
Słodki sos chilli wielbię ponad wszystko. Smażę z nim kurczaka i tofu, podaję do satay'ów z kurczaka. Dania te zwykle przygotowuję, kiedy obiad ma być gotowy do pół godziny. Tym razem postanowiłam zaszaleć, nie tylko czasowo, bo danie do dietetycznych nie należy. W oryginalnym przepisie do obtaczania kurczaka używa się gotowej mieszanki do tempury. Jestem przeciwna takim wynalazkom, bo przygotowanie ciasta samodzielnie to żadna filozofia, potrzebujemy tylko trochę czasu. Wodę na ciasto trzeba dobrze schłodzić w lodówce, bądź zamrażarce. Dobrze jest też schłodzić mąkę, pozostawiając ją w lodówce przez parę godzin. Jajka na ogół trzyma się w chłodzie, wiec nie jest to żaden problem.
Sam kurczak smażony w takiej tempurze jest genialny w smaku. Możemy podać go samodzielnie a słodki sos chilli w miseczce obok do maczania. Wegetarianie, jak i na pewno większość mięsożerców będzie zachwycona smakiem tofu usmażonego w tempurze.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa,
ciasto do tempury,*
1 szklanka ogórka pociętego na 1,5 cm kawałki,
1/2 szklanka makaronu chow mein,
1/2 szklanki słodkiego sosu chilli,
olej do głębokiego smażenia,
cebulka dymka do posypania.
*Ciasto na tempurÄ™:
1 szklanka lodowatej wody,
100g mÄ…ki,
1 żółtko,
sól do smaku.
Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Z podanych składników przygotować ciasto na tempurę.
W woku lub szerokim garnku rozgrzać olej. Kiedy będzie gotowy do smażenia wrzucać partiami kurczaka zanurzonego w tempurze. Nie należy wrzucać zbyt wielu kawałków na raz, bo za bardzo obniży się temperatura oleju i ciasto za bardzo nasiąknie tłuszczem. Usmażone kawałki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pochłonął nadmiar tłuszczu. Kiedy wszystkie kawałki będą już usmażone wrzucić je do sporej miski, dorzucić odsączony makaron, wlać słodki sos chilli i całość wymieszać. Podawać posypane cebulką dymką, o której zapomniałam:-)
Komentarze
Uwielbiam takie orientalne smaki :) Piękne zdjęcie.
Jagoda - 12:05pm, środa 9 Styczeń 2013.http://jpgotuje.blogspot.com
O rany, jak to przepysznie wyglÄ…da. I praktycznie wszystko (poza kurczakiem) mam w domu. Trzeba bÄ™dzie wypróbować.
Shinju - 2:11pm, środa 9 Styczeń 2013.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Witaj, czy tofu przed zanurzeniem w tempurze marynujesz jakoś, czy może smażysz takie niczym nie przyprawione?
hajduczek - 6:47pm, środa 9 Styczeń 2013.
Jagoda dziekuje.
Shinju mysle, ze to idzie w kierunku Twoich smakow:-)
Hajduczek jesli chcesz mozesz marynowac. Ja stawialabym na jakas marynate na bazie sosu sojowego i imbiru, ale mysle, ze tofu bez dodatkow tez niezle wyjdzie. Tylko trzeba je wczesniej porzadnie odsaczyc na papierowym reczniku.
thiessa - 8:08pm, środa 9 Styczeń 2013.