
Sałatka z brukselki i daktyli
Autor: thiessa @ 6:51am, Piątek 4 Styczeń 2013.
Źródło: http://www.flyingfourchette.com
Ta sałatka to dobra propozycja dla fanów brukselki. Nie każdy lubi to zimowe warzywo, które bywa gorzkie, co ma oczywiście swój urok dla tych, którzy brukselkę lubią. Dla tych nielubiących jest największą wadą.
Cóż, ta druga grupa dużo traci nie jedząc brukselki, bo zawiera duże ilości błonnika, witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapno, żelazo, magnez, fosfor, miedź, cynk i kwas foliowy. Na dodatek 100g brukselki zawiera tylko 42kcal!
W tym przepisie świetnie sprawdzają się daktyle, bo idealnie tłumią naturalną goryczkę i świetnie się z brukselką komponują. Byłabym skłonna dać ich nawet więcej.
Składniki:
1/2 szklanki pestek dynii,
sól morska,
650g brukselki,
4 łyżki oliwy extra virgine,
3 łyżki soku z cytryny,
1 czubata łyżeczka musztardy dijon,
1 mała szalotka, pokrojona na cienkie plasterki,
świeżo mielony czarny pieprz,
7 daktyli, posiekanych.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni razem z solą morską.
Brukselkę pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Wrzucić do gotującej się wody i gotować do momentu, kiedy brukselka straci posmak surowizny, ale pozostanie nadal zielona i jędrna, po czym odcedzić i wypłukać zimną wodą, żeby zachowała kolor. Idealnym rozwiązaniem byłoby umieszczenie brukselki w rondlu napełnionym zimną wodą z kostkami lodu.
W słoiku umieścić oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz szalotkę. Wymieszać intensywnie potrząsając słoikiem.
Brukselkę dokładnie odsączyć z wody, przełożyć do miski, przyprawić pieprzem i wymieszać z sosem. Posypać pokrojonymi daktylami i prażonymi pestkami dyni. Jeszcze raz wymieszać i podawać.
Komentarze
brukselka już sama w sobie bywa gorzka, a do tego jeszcze gorzka oliwa... nie, to chyba nie dla mnie. Choć oliwę można zastąpić bezsmakowym olejem rzepakowym i już będzie lepiej :)
łabond - 12:00pm, Piątek 4 Styczeń 2013.
Brukselka w duecie z musztardą to coś, co tygryski lubią najbardziej :) Zapowiada się smakowicie!
vegazone - 2:08pm, Piątek 4 Styczeń 2013.http://vegazone.blox.pl
Åabond oczywiscie, ze mozna zastapic, albo uzyc wyjatkowo lagodnej oliwy. Napisalam, ze salatka nie dla kazdego:-)
Vegazone jesli lubisz brukselke to jak najbardziej jest to dobre polaczenie.
thiessa - 7:52pm, Niedziela 6 Styczeń 2013.
Właśnie zrobiłem i polecam też wszystkim nieprzekonanym. ũwietne zestawienie kontrastujących smaków gorzkiego i słodkiego. Ja dodam następnym razem więcej cytryny i musztardy, bo lubię kwaśno-ostre połączenia.
Bartek - 11:35pm, Niedziela 6 Styczeń 2013.
Bardzo fajny pomysł. Już znalazałm ze 2- 3 przepisy na saltkę z brukselki, które szczęśliwie przyjęły się wśród wybrednych domowników, ale nie ustaję w poszukiwaniach. To brzmi nieźle. Wypróbuję, najwyżej podkręcę miodem, gdyby daktyli dla zrównoważenia tej musztardy i cytryny było za mało.
Kinga - 7:43pm, Poniedziałek 7 Styczeń 2013.
Bartek, Kinga na Was zawsze mozna liczyc jako testerów:-)
thiessa - 11:06pm, Wtorek 8 Styczeń 2013.
Grecka oliwa z oliwek nie ma absmaku, brukselka ugotowana w mleku tez nie będzie gorzka.
Anna - 6:52pm, Sobota 30 Listopad 2013.
Anna smak jakis tam zawsze ma, jak to oliwa, moze nie taki intensywny. Jesli komus zalezy na braku smaku, to zawsze mozna uzyc jakiegos neutralnego oleju.
thiessa - 5:05pm, Niedziela 1 Grudzień 2013.