
Zupa z fasoli i chorizo
Autor: thiessa @ 6:55am, środa 2 Styczeń 2013.
Przepis własny
Idealna zimowa zupa. Sycąca rozgrzewająca i aromatyczna. Już nie raz pisałam, że zimą stawiam przede wszystkim na strączkowe. Pojawiają się u mnie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zawsze mam w zamrażarce zapas ugotowanej fasoli i cieciorki. Wychodzi taniej niż użycie puszki i jest zdrowiej, bo do gotowania nie dodaję sody, której używa się w przemysłowym procesie gotowania, a która niszczy witaminy z grupy B. Nie jest jednak jakąś dużą zbrodnią użycie od czasu do czasu fasoli z puszki. Na pewno zagwarantuje szybki posiłek, jeśli ktoś nie ma żelaznego zapasu w zamrażarce.
Dodatek chorizo nie jest w tym przypadku konieczny, można użyć dowolnej kiełbasy, chociaż niewątpliwie chorizo ma swój urok. Tak samo można pominąć paprykę, na którą nie bardzo jest sezon. Ja kupiłam na wyprzedaży kilogram papryki płacąc za nią tylko 2 złote, więc dodaję ją teraz, do czego się da.
Składniki:
125g chorizo, dowolnie pokrojonego,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 marchewka, pokrojona na półplasterki,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 czerwona papryka, pokrojona na małe kawałki,
1 puszka białej fasoli,
1 puszka czarnej fasoli, lub czerwonej fasoli, ciecierzycy, albo następna puszka białej ( u mnie namoczone i ugotowane),
1 puszka pomidorów,
1 l wywaru warzywnego,*
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól i pieprz do smaku.
Rozgrzać patelnię, wrzucić chorizo i smażyć, aż się wytopi trochę tłuszczu. Na tłuszcz ten wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać warzywa: marchewkę, seler i paprykę oraz tymianek oraz kumin. Smażyć przez 3-4 minuty. Zawartość patelni włożyć do garnka, dodać pomidory, fasolę i wlać bulion. Gotować ok. 30 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą smakuje o wiele lepiej.
* Nie gotuję wywaru oddzielnie. Wlewam wodę i wrzucam do zupy warzywa w całości, które gotują się razem z zupą. Po zakończeniu gotowania warzywa wyławiam a zupa zyskuje dodatkowy aromat.
Komentarze
O nie!! Że też wczoraj wciągnęliśmy resztę chorizo do focacci!;)
Ona - 7:55am, środa 2 Styczeń 2013.http://parabuch.blogspot.com
Już jestem wielbicielką tej zupy, wystarczy, że ma chorizo...
Olka - 10:57am, Czwartek 3 Styczeń 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/
Zima tez czesto robie takie straczkowe zupy, bardzo podobne do Twojej, tylko z ciecierzyca. Dodaje jeszcze tureckiego chilli, bo w chlodne dni dodaje je do wszystkiego. :) A chorizo pasuje tu idealnie.
Malgoshka - 12:27am, Piątek 4 Styczeń 2013.
My ostatnio szalejemy z chorizo, ma niesamowitÄ… wÅ‚aÅ›ciwość dosmaczania potraw. Taka fasolówka z chorizo - brzmi kuszÄ…co.
Kinga - 7:45pm, Poniedziałek 7 Styczeń 2013.