<<Strona główna

Zupa z fasoli i chorizo

Autor: thiessa @ 6:55am, środa 2 Styczeń 2013.

Zupa z fasoli i chorizo, Bean and chorizo soup

Przepis własny


Idealna zimowa zupa. Sycąca rozgrzewająca i aromatyczna. Już nie raz pisałam, że zimą stawiam przede wszystkim na strączkowe. Pojawiają się u mnie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zawsze mam w zamrażarce zapas ugotowanej fasoli i cieciorki. Wychodzi taniej niż użycie puszki i jest zdrowiej, bo do gotowania nie dodaję sody, której używa się w przemysłowym procesie gotowania, a która niszczy witaminy z grupy B. Nie jest jednak jakąś dużą zbrodnią użycie od czasu do czasu fasoli z puszki. Na pewno zagwarantuje szybki posiłek, jeśli ktoś nie ma żelaznego zapasu w zamrażarce.
Dodatek chorizo nie jest w tym przypadku konieczny, można użyć dowolnej kiełbasy, chociaż niewątpliwie chorizo ma swój urok. Tak samo można pominąć paprykę, na którą nie bardzo jest sezon. Ja kupiłam na wyprzedaży kilogram papryki płacąc za nią tylko 2 złote, więc dodaję ją teraz, do czego się da.

Składniki:

125g chorizo, dowolnie pokrojonego,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 marchewka, pokrojona na półplasterki,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 czerwona papryka, pokrojona na małe kawałki,
1 puszka białej fasoli,
1 puszka czarnej fasoli, lub czerwonej fasoli, ciecierzycy, albo następna puszka białej ( u mnie namoczone i ugotowane),
1 puszka pomidorów,
1 l wywaru warzywnego,*
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól i pieprz do smaku.

Rozgrzać patelnię, wrzucić chorizo i smażyć, aż się wytopi trochę tłuszczu. Na tłuszcz ten wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać warzywa: marchewkę, seler i paprykę oraz tymianek oraz kumin. Smażyć przez 3-4 minuty. Zawartość patelni włożyć do garnka, dodać pomidory, fasolę i wlać bulion. Gotować ok. 30 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą smakuje o wiele lepiej.

* Nie gotuję wywaru oddzielnie. Wlewam wodę i wrzucam do zupy warzywa w całości, które gotują się razem z zupą. Po zakończeniu gotowania warzywa wyławiam a zupa zyskuje dodatkowy aromat.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

O nie!! Że też wczoraj wciągnęliśmy resztę chorizo do focacci!;)

Ona - 7:55am, środa 2 Styczeń 2013.http://parabuch.blogspot.com

Już jestem wielbicielką tej zupy, wystarczy, że ma chorizo...

Olka - 10:57am, Czwartek 3 Styczeń 2013.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Zima tez czesto robie takie straczkowe zupy, bardzo podobne do Twojej, tylko z ciecierzyca. Dodaje jeszcze tureckiego chilli, bo w chlodne dni dodaje je do wszystkiego. :) A chorizo pasuje tu idealnie.

Malgoshka - 12:27am, Piątek 4 Styczeń 2013.

My ostatnio szalejemy z chorizo, ma niesamowitÄ… wÅ‚aÅ›ciwość dosmaczania potraw. Taka fasolówka z chorizo - brzmi kuszÄ…co.

Kinga - 7:45pm, Poniedziałek 7 Styczeń 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów