
Dip z karczochów i szpinaku
Autor: thiessa @ 6:38am, Poniedziałek 31 Grudzień 2012.
Żródło: "Southwest Slow Cooking" Tammy Biber and Theresa Howell
Na amerykańskich blogach możemy oglądać obecnie ten dip w różnych wydaniach i wariantach. To mi przypomniało, że miałam w planach wypróbowanie tego przepisu jako jednego z pierwszych z mojej amerykańskiej książki o gotowaniu w wolnowarze. Jest to wersja pochodząca z południowego zachodu a więc pikantna za sprawą dodatku chilli i zdecydowanie uproszczona. Inne warianty tego dipu przewidują dodatek śmietany, majonezu oraz sera żółtego a więc do dietetycznych raczej nie należą. Wykorzystałam pomysł, ale proporcje składników pozmieniałam. Wyszedł znakomity, zdecydowanie powyżej moich oczekiwań.
Składniki:
1 puszka karczochów (400g), pokrojonych na ćwiartki,
2 szklanki posiekanego szpinaku,
1,5 łyżeczki suszonego oregano,
350g kremowego serka typu phipadelphia (u mnie "Twój Smak"),
1/2 łyżeczki cayenne (opcjonalnie),
1 ząbek czosnku (zmiażdżony),
1 duże zielone chilli, opieczone na suchej patelni, obrane ze skórki, pozbawione pestek i posiekane.
Wymieszać wszystkie składniki w wolnowarze, przykryć i gotować na ustawieniu high przez 1 godzinę. Wymieszać, przykryć i gotować przez kolejną godzinę na ustawieniu low. Podajemy ciepły.
Tradycyjną metodą można uzyskać taki sam efekt zapiekając dip przez 20 minut w temperaturze 200C.
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA: dip z czarnej fasoli
Komentarze
Ale to świetnie brzmi!
Inspirowane Smakiem - 7:33am, Poniedziałek 31 Grudzień 2012.http://www.inspirowanesmakiem.pl
Świetny dip, wykorzystam na pewno:-) Przy okazji Thiesso wszystkiego naj..., wyjątkowego, szczęśliwego Nowego Roku i mnóstwa inspiracji dla nas:-))
Marzena - 1:30am, Wtorek 1 Styczeń 2013.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Inspirowane Smakiem, dzieki
Marzena jak Ci sie uda kupic tanio karczochy (ja kupilam w Kauflandzie) to polecam.
Ja rowniez zycie Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zeby spelnialy sie Twoja wszystkie marzenia te kulinarne i te niekulinarne:-)
thiessa - 11:15pm, Wtorek 1 Styczeń 2013.