
Pikantne nachos z fasolÄ…
Autor: thiessa @ 6:51am, Piątek 21 Grudzień 2012.
Źródło: "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris
To już ostatni przepis przed Świętami. Tradycyjnie w dni świąteczne nie bloguję:-) Po raz kolejny napiszę dlaczegoo nie ma tutaj potraw Wigilijnych. Otóż nigdy nie planuję menu pod bloga. Jem to, na co mam ochotę a blog odzwierciedla codzienne posiłki, jakie spożywam z rodziną. Dania Wigilijne przygotuję tuż przed Wigilią, żeby je od razu zjeść.
Dlatego dzisiaj proponuję już danie, które można zaserwować na zabawie karnawałowej, chociaż niekoniecznie. U mnie zagościło pewnej niedzieli Wystarczy przygotować wcześniej fasolę i zatrzeć ser, który zabezpieczamy przed wyschnięciem. W trakcie zabawy wystarczy nałożyć do miseczek nachos, przekładając je fasolę. Całość posypać serem i wstawić do piekarnika, żeby się roztopił. Szybkie i sycące.
1 łyżka oleju,
1 średnia cebula, posiekana,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chilli,
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkÄ™,
1 zielona papryka, pokrojona w kostkÄ™,
1 puszka czerwonej fasoli ( u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
1 puszka krojonych pomidorów,
1 papryczka jalapeno, posiekana po uprzednim usunięciu nasion,
1 opakowanie kukurydzianych nachos,
250g świeżo startego żółtego sera,
250g kwaśnej śmietany,
1 awokado,
2 łyżki soku z limonki,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę oraz paprykę i podsmażać do momentu, kiedy cebula lekko się zeszkli. Dodać kumin, kolendrę oraz chilli i podsmażać około 2 minut, aż uwolniła aromaty. Wrzucić, fasolę, dodać pomidory oraz jalapenio. Zmniejszyć ogień do małego i gotować 15-20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Rozłożyć połowę nachos do czterech żaroodpornych misek. Połowę mieszanki z fasoli podzielić na 4 części i rozłożyć na nachos w miseczkach. Posypać porcje startym serem. Rozłożyć na nich drugą połowę nachos, pokryć pozostałą częścią fasoli i posypać tartym serem. Piec około 10 minut, aż ser się roztopi.
Awokado przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ, umieścić go w miseczce. Dodać sok z limonki, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Thiesso, powiedz mi, czy to pasuje na posiÅ‚ek gÅ‚ówny, czy raczej jako przekÄ…ska? Znakomite, bardzo chÄ™tnie spróbujÄ™ odtworzyć ten nachos:-) Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na ÅšwiÄ™ta:-)
Marzena - 9:26am, Niedziela 23 Grudzień 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Marzena na glowny posilek to raczej nie pasuje, ale jest strasznie sycace, wiec nie mialabym nic przeciwko takiej przekasce a potem jeszcze zupa i w zasadzie niczego juz nie bylabyjm w stanie zmiescic.
Wesołych Swiat!
thiessa - 1:06pm, Niedziela 23 Grudzień 2012.
I not to mention my pals happened to be taking note of the excellent secrets on your web page and so before long got a terrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those tips. These women ended up for this reason thrilled to read all of them and have unquestionably been taking advantage of them. Thanks for turning out to be very thoughtful and for using variety of great ideas most people are really desirous to be informed on. Our honest apologies for not expressing gratitude to sooner.
jordan 4 - 9:13pm, Niedziela 4 Czerwiec 2023.http://www.jordan4.us.com
I wanted to write you this little observation to finally give many thanks yet again for your fantastic solutions you have featured at this time. It is tremendously generous of you to allow publicly just what a few people would have offered for sale for an electronic book to end up making some cash for their own end, mostly given that you might well have done it in the event you decided. These concepts likewise worked to be the good way to recognize that many people have the identical zeal the same as mine to grasp lots more in regard to this issue. I think there are millions of more fun periods up front for many who look into your blog.
fear of god - 6:14pm, Wtorek 20 Czerwiec 2023.http://www.fearofgod-clothing.com