<<Strona główna

Krupnik z kalafiorem

Autor: thiessa @ 6:45am, środa 19 Grudzień 2012.

Krupnik z kalafiorem, Barley soup


W dzieciństwie uważałam krupnik za jedną z najgorszych zup i zawsze bardzo mnie dziwiło, że moja sąsiadka twierdziła, że to jej ulubiona zupa. Zmieniłam zdanie, kiedy zaczęłam ją sobie sama gotować. Wtedy też zaczęłam pojmować, dlaczego nie smakuje mi krupnik w stołówce szkolnej ani u obu Babć a smakuje krupnik mojej Mamy. Otóż nie lubię gotowanego na wywarach mięsnych i kościach (wieprzowych,wołowych i baranich, bo i takie były bazą babcinej zupy. Przede wszystkim zaś nie lubię długo gotowanego, kiedy kasza całkowicie się rozkleja a warzywa tracą smak. Z tego też powodu dodaję do zupy kaszę zaraz po zagotowaniu się warzyw i gotuję wszystko tylko tyle, żeby warzywa były miękkie. Krupnik gotuję zwykle na wywarze warzywnym, ale zdarza się, że na rosole z kurczaka.

W moim rodzinnym domu na niedzielnym rosole gotowała się zwykle krupnik, albo grysikową. Pomidorową zawsze na wywarze z cebuli i marchewki z użyciem domowego przecieru.
Bardzo podoba mi się również niekonwencjonalne podejście mojej Mamy do składu krupniku. W lecie wzbogaconego np. o fasolkę szparagową, która akurat rosła na działce a jesienią kalafiorem. W zimie z kolei zdarzało się, że i kalafior i fasolka szparagowa lądowały równocześnie w zupie.

Składniki:

1 l wywaru warzywnego lub rosołu z kurczaka,
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
2 marchewki, pokrojone w kostkę,
1 pietruszka, pokrojona w kostkę,
kawałek selera (ok. 80g), pokrojony w kostkę,
6 cm kawałek pora, posiekany,
2 suszone podgrzybki,
1 mały listek laurowy,
2 ziela angielskie,
kawałek kalafiora,
8 łyżek kaszy jęczmiennej,
sól i pieprz do smaku,
do posypania koperek lub natka pietruszki.

Zagotowujemy rosół, wrzucamy warzywa, razem z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zawartość garnka ponownie się zagotuje wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajny pomysl, tym bardziej, ze nie znam zbyt wielu przepisow z wykorzystaniem kalafiora ;)

belgia od kuchni - 8:58am, środa 19 Grudzień 2012.http://www.belgiaodkuchni.blogspot.com

Uwaga, bedzie wyznanie: jeszcze nigdy nie jadlam krupniku. Moze kiedys sie odwaze...

Maggie - 9:53am, środa 19 Grudzień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Belgia od kuchni polecam. Zobacz tez do Grumkow na krupnik z pieczarkami. Bardzo mi sie ten pomysl podoba.

Maggie na zadnej kolonii, na zadnej stolowce? W sumie nie jestem az tak zdziwiona. Moj Malzonek zyjac w naszym pieknym kraju jakos sie uchowal bez jedzenia zupy ogorkowej. Pierwszy raz zjadl w wieki 33 lat, kiedy ja mu ja zrobnilam. Tesciowa gotuje tylko rosol, jarzynowa i krupnik. Czysty barszcz i grzybowa raz do roku w Wigilie.

thiessa - 9:39pm, Czwartek 20 Grudzień 2012.

Ja od dziecka uwielbiałam krupnik, moja mama gotowała go naprzemiennie z pomidorową i ogórkową. A potem była przerwa. Przez kilka lat po usamodzielnieniu nie gotowałam wcale uważając, że kuchnia to nie miejsce dla mnie. Mąż (wówczas jeszcze chłopak) żywił się tym co do reklamówki w niedzielę zapakowała moja mama. A potem powoli rozkręciłam się w kuchni, jednak zupy zaczęłam gotować nie od razu, a jeśli już to jakieś wymyślne. Ni i kiedy moje dziecko prawie skończyło 5 lat zrobiłam moją pierwszą ogórkową i mój pierwszy krupnik. I jest tak samo pyszny jak ten z dzieciństwa, ale bogatszy w składniki, bo szaleję z warzywami, które akurat mam. Wczoraj był krupnik - z brokułami :). Może następnym razem będzie kalafior.

Kinga - 11:21pm, Niedziela 23 Grudzień 2012.

Kinga ja w okresie studenckim gotowalam wlasnie taki zwyczajne zupy do ktorych skladniki moglam kupic w warzywaniaku za rogiem a wymyslne jak juz studia skonczylam i mialam bardziej zasobny portfel. Krupnik, zurek, ogorkowa, jarzynowa i zupe z soczewicy najczesciej. Pozniej te zwyczajne zupy poszly troche w zapomnienie a teraz znowu do nich wracam.

thiessa - 7:56pm, Niedziela 6 Styczeń 2013.

hello guos 9128738514

buy cialis online cheap - 6:19am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów