<<Strona główna

Chlebek bananowy z żurawiną

Autor: thiessa @ 6:45am, Poniedziałek 17 Grudzień 2012.

Chlebek bananowy z żurawiną, Cranberry banana bread

Źródło: allrecipes.com

Moje dziecko jakiś czas temu wyczytało gdzieś pomiędzy wierszami jakiejś książki o chlebku bananowym. Od tej pory męczyło mnie nieustannie, żeby zrobić taki właśnie chlebek i za każdym razem zjadało banany, które zostawiałam, żeby dojrzały. W końcu postanowiło, że nie zje wszystkiego i wspaniałomyślnie zostawiło aż 2 sztuki. Wszystkie przepisy te, które znalazłam w książkach i w internecie miały w składzie przynajmniej 3 a najczęściej 4 sztuki. Już miałam robić z połowy składników, kiedy natrafiłam na ten przepis. I w sumie dobrze się stało, bo świetnie się sprawdził. Ciasto jest wilgotne, bardzo aromatyczne i długo trzyma świeżość. Chlebek po tygodniu nic nie traci na swojej świeżości. Zdecydowanie wyczuwa się w nim banany, chociaż nie jest ich tak wiele w porównaniu do innych przepisów.
Chociaż w oryginalnym przepisie dodatkiem do chlebka są orzechy pekan ja robiąc go za drugim razem użyłam żurawiny i stwierdzam, że jest to połączenie idealne. Od siebie dodałam też cynamon, żeby było bardziej świątecznie.

Chlebek bananowy z żurawiną, Cranberry banana bread

Składniki:


2 jajka, lekko ubite,
1/3 szklanki maślanki (kefir też się nada wypróbowałam i z jednym i z drugim),
1/2 szklanki oleju,
1 szklanka rozgniecionych bananów (muszą być bardzo dojrzałe),
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka brązowego cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1-2 łyżeczki cynamonu,
50-100g suszonej żurawiny (im więcej tym lepiej, ja niestety miałam tylko resztkę).

Piekarnik rozgrzać do 170C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszać mokre składniki ciasta: jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione banany.
W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, cynamon oraz żurawinę.
Zawartość obu misek połączyć a powstałe ciasto przelać do przygotowanej blaszki. Podczas mieszania suchych i mokrych składników nie można używać miksera, ani długo mieszc ciasta, bo po upieczeniu stanie się gumowe i zakalcowate. Pomieszać tylko tyle, żeby wszystkie składniki się połączył;y. Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.
Piec ok. godziny i 20 min. w temp. 180C bez termoobiegu, albo do suchego patyczka. Jeśli zwiększymy temperaturę pieczenia, czas pieczenia sie skróci. 
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam takie chlebki. Wyglada wspaniale. A z zurawina musi fajnie smakowac :)

Pozdrowienia.

majka - 8:38am, Poniedziałek 17 Grudzień 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

gay bi dating sites
real gay dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>dating gay black silver daddies</a>

MichaelDof - 2:10pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów