
Zupa z makaronem udon
Autor: thiessa @ 6:45am, Piątek 14 Grudzień 2012.
Źródło: "Kuchnia japońska" fk Wydawnictwo Olesiejuk
Zupa wyjątkowo błyskawiczna w oryginale przyrządzana na bazie bulionu dashi w granulkach. Ja nie stosuję takich wynalazków, tak samo jak nie używam kostek bulionowych. Rozumiem jednak, że nie każdemu się chce przygotowywać dashi i nie każdy jest w posiadaniu kombu oraz katsuobushi, więc w razie konieczności należy użyć 3 łyżeczek granulków na 1l wody.
Podobny przepis już kiedyś pojawił się na blogu z tym, że bohaterem był świeży makaron udon . Tym razem dostępny w wielu marketach w kącikach egzotycznych, makaron suszony.
Makaron ten nie może być gotowany za długo, aby nie utracił konsystencji al dente zwanej przez Japończyków koshi.
Składniki:
400g suszonego makaronu udon,
1 l dashi II,
2 pory, tylko białe i jasnozielone części., pokrojone na bardzo cienkie plastry,
200g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plastry,
4 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżki mirinu,
3 dymki, z tego 2 pokrojone na 4 cm odcinki, 1 drobno posiekana,
shichimi togarashi (mieszanka 7 przypraw) do posypania.
W dużym rondlu z lekko osoloną wodą ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i nakryć, żeby pozostał ciepły.
W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia bulion dashi. Dodać pory, zredukować ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać wieprzowinę, shoyu, mirin oraz kawałki dymki, gotować przez kolejne 2 minuty do miękkości polędwiczki.
Rozłożyć makaron do czterech miseczek i zalać bulionem.
Udekorować posiekaną dymką i posypać przyprawą shichimi togarashi.
Komentarze
Czy wspominalam juz, jak bardzo lubie takie orientalne zupy? A dashi jeszcze nigdy nie robilam - przyznaje szczerze, ze korzystalam z gotowcow, ale moze kiedys sie skusze!
Maggie - 7:12am, Piątek 14 Grudzień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
Ciekawa zupa. Myślę, że przypadłaby mi do gustu :) Jeśli chodzi o dashi w proszku to sądzę, że mieszkańcy Japonii mają trochę inne podejście do granulek bulionu dashi niż my do bulionu w kostce. W końcu granulki dashi wykorzystywane są do przygotowania omletu tamago, a klasycznego dashi nie dałoby się do tego omletu wykorzystać. Zupy bym na tych granulkach może nie zdecydowała się ugotować, ale jeśli chodzi o doprawianie wielu potraw to akceptuję :)
Shinju - 3:31pm, Piątek 14 Grudzień 2012.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Maggie nie raz pisalas:-) JA do gotowania dashi zabieralam sie strasznie dlugo, ale jak juz raz ugotowalam to zobaczylam, ze to zaden problem. JAk juz planuje robic to wyszukuje sobie pare przepisow, zeby wszystko od razu zuzyc.
Shinju no wlasnie ja do zupy bym nie uzyla granulkow. Zreszta, granulki mam nawet w domu na stanie, ale posluza do innych celow:-)
thiessa - 8:10pm, Niedziela 16 Grudzień 2012.
gay dating 2021
logo gay dating show
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay dating site free pics</a>
MichaelDof - 8:38pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com