
Kurczak po meksykańsku i limonkowe quinoa z fasolą
Autor: thiessa @ 6:39am, środa 12 Grudzień 2012.
Źródło: www.bbcgoodfood.com
Kiedy zobaczyłam ten przepis u Maggie od razu wiedziałam, że jest to coś, co muszę zrobić natychmiast i to nie tylko, dlatego że miałam w domu niezbędne składniki. To był impuls. Wpis przeczytałam w niedzielę po południu, w poniedziałek rano kupiłam kurczaka i przed południem danie było gotowe. Oczywiście do tak szybkiej realizacji przyczynił się również fakt, iż akurat w tym dniu miałam urlop. Chociaż staram się nie powielać na blogu przepisów, które znalazły się już w polskiej blogosferze to nie mogłam się w tym wypadku oprzeć pokusie, żeby ten post opublikować.
Składniki:
1 łyżka oliwy,
1 cebula, pokrojona na plasterki,
2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki,
2 papryczki chipotle w sosie adobo, drobno posiekane,
2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów,
4 piersi z kurczaka bez skory
140 g quinoa
400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej ( u mnie namoczona i ugotowana),
mały pęczek kolendry, większość posiekana, kilka liści w całości odłożyć do dekoracji,
sok z 1/2-1 limonki
1 łyżka cukru (nie dałam),
jogurt naturalny (u mnie śmietana).
Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni i podsmażyć na niej cebule i paprykę przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać chiles chipotle i smażyć, mieszając, przez minutę, następnie dodać pomidory i tyle wody, ile mieści się w puszce po pomidorach (ja dałam pół puszki). Dodać kurczaka, mięso powinno być całkowicie przykryte i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, od czasu do czasu przewracając kurczaka na druga stronę. Kiedy mięso biedzie gotowe, wyjąć je na deskę do krojenia i porwać na kawałki za pomocą dwóch widelców, a następnie dodać z powrotem do sosu wraz z cukrem, doprawić do smaku i wymieszać
Podawać z potrawka z kurczaka, udekorowana całymi listkami kolendry i odrobina jogurtu naturalnego.
Komentarze
Bardzo pyszny pomysł na kurczaka. Mniam!
Droczilka - 8:27am, środa 12 Grudzień 2012.http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
Szanowni Państwo!
Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Agata Ornafa - 3:53pm, Czwartek 13 Grudzień 2012.
Witam ponownie,
dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :) http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu
Agata - 10:24am, Wtorek 10 Czerwiec 2014.http://mint-media.pl