<<Strona główna

Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem

Autor: thiessa @ 10:52am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem, Salmon and smoked trout chowder

Żródło: "Kukbuk" grudzień-styczeń 2012/2013


Przepis na ten chowder był pierwszym, który postanowiłam wypróbować natychmiast po zakupie magazynu Kukbuk i gdyby nie brak wędzonego pstrąga plan wcieliłabym w życie natychmiast.
Uwielbiam takie gęste, sycące zupy, które mogą stać się daniami jednogarnkowymi. Aby zupa była taka jak lubię zmniejszyłam ilość mleka. W oryginalnym przepisie było go 600 ml. Radzę też nie rozdrabniać się przy zakupie wędzonego pstrąga i darować sobie gotowe filety dostępne na rynku. Są pakowane po 100g, więc będziemy potrzebowali dwóch opakowań. Lepiej kupić od razu dużego osobnika uwędzonego w całości. Po oczyszczeniu zostanie go akurat tyle, co trzeba a koszt będzie prawie o połowę mniejszy.

Składniki:

600 ml lekkiego bulionu warzywnego lub rybnego ( u mnie warzywny),
300g Å‚ososia,
1 wędzony pstrąg, oczyszczony ze skóry i ości,
2 małe cebule, posiekane,
2 pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w plasterki lub półplasterki,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
800g ziemniaków,
2 łyżki oleju,
50g masła,
300 ml mleka,
200g mrożonej kukurydzy,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól, młotkowany pieprz do smaku.

W rondlu doprowadzić bulion do wrzenia. Włożyć do niego łososia oraz wędzonego pstrąga, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut. Zdjąć z palnika i odstawić. Kiedy lekko przestygnie wyjąć ryby i podzielić je na kawałki. Bulion zachorować.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej i stopić masło. Dodać cebulę oraz por i smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć minutę, wrzucić ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut. Zalać warzywa bulionem z gotowania ryb i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko i odlać połowę zupy wraz z połową ziemniaków. Zmiksować w blenderze. Zmiksowaną część wlać z powrotem do rondla. Dodać kukurydzę, kawałki ryby, doprawić i w razie potrzeby podgrzać.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Brzmi smakowicie ;)

Gotuj z Cukiereczkiem - 11:28am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/

No bardzo mi się to podoba, idealne! Przepis drukuję i zdam relację jak zrobię. Zresztą, po moim zeszłorocznym odkryciu, że ryby w zupie fcałkiem się sprawdzają, z przyjemnością wygrzebuję kolejne przepisy na rybno - zupowe obiady. Pozdr.

Kinga - 1:31pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Kinga obledny jest ten chowder. Daj znac jak zwykle, jestem przekonana, ze Ci podejdzie.
Nie wiem czy pamietasz jeszcze o tej zupie:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=230
tez bardzo polecam, chociaz zupelnie inny rodzaj smaku.

thiessa - 6:36pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Jak widzę Twoje przepisy i zdjęcia na dania rybne, to troszkę żałuję, że już nie jem ryb... :-]

bartek - 12:13am, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Bartek ale juz tak na zawsze? Mam za soba kilkuletni epizod wegetarianski i jednak wrocilam i do ryb i do miesa, chociaz nie wiecej niz 3-4 razy w miesiacu, bo doszlam do wniosku, ze za duzo smakow trace.

thiessa - 6:43am, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Zaraz bÄ™dÄ™ miaÅ‚ dziewiÄ…tÄ… rocznicÄ™ niejedzenia miÄ™sa. Z ryb zrezygnowaÅ‚em ostatecznie kilka miesiÄ™cy temu. Raczej już do tego nie wrócÄ™. Ryb i skorupiaków może trochÄ™ żal, ale za miÄ™sem nie tÄ™skniÄ™ - nie pamiÄ™tam już tego smaku i nie mam potrzeby przypominania go sobie, bo mam dostatecznÄ… różnorodność potraw warzywnych, czy uwzglÄ™dniajÄ…cych skÅ‚adniki lakto-owo. :-)

bartek - 10:39pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Ja wrocilam po 12 latach i cenie sobie bardzo ten okres w moim zyciu, bo dzieki niemu poznalam wiele smakow, ktorych pewnie bym nie poznala jako zwyczajny miesozerca. Dlatego obecnie wykorzystuje dla urozmaicenia i tofu i tempeh, robie seitan, jem najprzerozniejsze straczkowe. Oczywiscie z latwoscia moglabym przerobic kazde danie w ten sposob, zeby bylo wegetarianskie, ale stracilabym na autentycznosci na ktorej mi zalezy. Zawsze staram sie odtworzyc autentyczny smak dania.

thiessa - 11:07pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

A wiesz, że miÄ™sne przepisy z Twojego bloga również lubiÄ™ czytać? Czasami podrzucam Mamie coÅ› ciekawego, czasami przerabiam sobie na wege... To naprawdÄ™ fajna lektura.

bartek - 11:16pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Bartek dzieki. Nie wszystko w 100% da sie przerobic, ale wiekszosc na zasadzie dla chcacego nic trudnego na pewno:-)

thiessa - 10:38pm, środa 12 Grudzień 2012.

I must voice my affection for your kind-heartedness giving support to persons that should have assistance with this particular area. Your very own commitment to passing the solution all through appears to be exceptionally interesting and have truly made ladies much like me to realize their dreams. Your new useful tips and hints means so much a person like me and further more to my office workers. Regards; from all of us.

jordan 13 - 4:20am, Poniedziałek 15 Maj 2023.http://www.jordan13.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów