
Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem
Autor: thiessa @ 10:52am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.
Żródło: "Kukbuk" grudzień-styczeń 2012/2013
Przepis na ten chowder był pierwszym, który postanowiłam wypróbować natychmiast po zakupie magazynu Kukbuk i gdyby nie brak wędzonego pstrąga plan wcieliłabym w życie natychmiast.
Uwielbiam takie gęste, sycące zupy, które mogą stać się daniami jednogarnkowymi. Aby zupa była taka jak lubię zmniejszyłam ilość mleka. W oryginalnym przepisie było go 600 ml. Radzę też nie rozdrabniać się przy zakupie wędzonego pstrąga i darować sobie gotowe filety dostępne na rynku. Są pakowane po 100g, więc będziemy potrzebowali dwóch opakowań. Lepiej kupić od razu dużego osobnika uwędzonego w całości. Po oczyszczeniu zostanie go akurat tyle, co trzeba a koszt będzie prawie o połowę mniejszy.
Składniki:
600 ml lekkiego bulionu warzywnego lub rybnego ( u mnie warzywny),
300g łososia,
1 wędzony pstrąg, oczyszczony ze skóry i ości,
2 małe cebule, posiekane,
2 pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w plasterki lub półplasterki,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
800g ziemniaków,
2 łyżki oleju,
50g masła,
300 ml mleka,
200g mrożonej kukurydzy,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól, młotkowany pieprz do smaku.
W rondlu doprowadzić bulion do wrzenia. Włożyć do niego łososia oraz wędzonego pstrąga, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut. Zdjąć z palnika i odstawić. Kiedy lekko przestygnie wyjąć ryby i podzielić je na kawałki. Bulion zachorować.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej i stopić masło. Dodać cebulę oraz por i smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć minutę, wrzucić ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut. Zalać warzywa bulionem z gotowania ryb i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko i odlać połowę zupy wraz z połową ziemniaków. Zmiksować w blenderze. Zmiksowaną część wlać z powrotem do rondla. Dodać kukurydzę, kawałki ryby, doprawić i w razie potrzeby podgrzać.
Komentarze
Brzmi smakowicie ;)
Gotuj z Cukiereczkiem - 11:28am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/
No bardzo mi się to podoba, idealne! Przepis drukuję i zdam relację jak zrobię. Zresztą, po moim zeszłorocznym odkryciu, że ryby w zupie fcałkiem się sprawdzają, z przyjemnością wygrzebuję kolejne przepisy na rybno - zupowe obiady. Pozdr.
Kinga - 1:31pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.
Kinga obledny jest ten chowder. Daj znac jak zwykle, jestem przekonana, ze Ci podejdzie.
Nie wiem czy pamietasz jeszcze o tej zupie:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=230
tez bardzo polecam, chociaz zupelnie inny rodzaj smaku.
thiessa - 6:36pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.
Jak widzę Twoje przepisy i zdjęcia na dania rybne, to troszkę żałuję, że już nie jem ryb... :-]
bartek - 12:13am, Wtorek 11 Grudzień 2012.
Bartek ale juz tak na zawsze? Mam za soba kilkuletni epizod wegetarianski i jednak wrocilam i do ryb i do miesa, chociaz nie wiecej niz 3-4 razy w miesiacu, bo doszlam do wniosku, ze za duzo smakow trace.
thiessa - 6:43am, Wtorek 11 Grudzień 2012.
Zaraz bÄ™dÄ™ miaÅ‚ dziewiÄ…tÄ… rocznicÄ™ niejedzenia miÄ™sa. Z ryb zrezygnowaÅ‚em ostatecznie kilka miesiÄ™cy temu. Raczej już do tego nie wrócÄ™. Ryb i skorupiaków może trochÄ™ żal, ale za miÄ™sem nie tÄ™skniÄ™ - nie pamiÄ™tam już tego smaku i nie mam potrzeby przypominania go sobie, bo mam dostatecznÄ… różnorodność potraw warzywnych, czy uwzglÄ™dniajÄ…cych skÅ‚adniki lakto-owo. :-)
bartek - 10:39pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.
Ja wrocilam po 12 latach i cenie sobie bardzo ten okres w moim zyciu, bo dzieki niemu poznalam wiele smakow, ktorych pewnie bym nie poznala jako zwyczajny miesozerca. Dlatego obecnie wykorzystuje dla urozmaicenia i tofu i tempeh, robie seitan, jem najprzerozniejsze straczkowe. Oczywiscie z latwoscia moglabym przerobic kazde danie w ten sposob, zeby bylo wegetarianskie, ale stracilabym na autentycznosci na ktorej mi zalezy. Zawsze staram sie odtworzyc autentyczny smak dania.
thiessa - 11:07pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.
A wiesz, że miÄ™sne przepisy z Twojego bloga również lubiÄ™ czytać? Czasami podrzucam Mamie coÅ› ciekawego, czasami przerabiam sobie na wege... To naprawdÄ™ fajna lektura.
bartek - 11:16pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.
Bartek dzieki. Nie wszystko w 100% da sie przerobic, ale wiekszosc na zasadzie dla chcacego nic trudnego na pewno:-)
thiessa - 10:38pm, środa 12 Grudzień 2012.
I must voice my affection for your kind-heartedness giving support to persons that should have assistance with this particular area. Your very own commitment to passing the solution all through appears to be exceptionally interesting and have truly made ladies much like me to realize their dreams. Your new useful tips and hints means so much a person like me and further more to my office workers. Regards; from all of us.
jordan 13 - 4:20am, Poniedziałek 15 Maj 2023.http://www.jordan13.us.com