<<Strona główna

Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem

Autor: thiessa @ 10:52am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem, Salmon and smoked trout chowder

Żródło: "Kukbuk" grudzień-styczeń 2012/2013


Przepis na ten chowder był pierwszym, który postanowiłam wypróbować natychmiast po zakupie magazynu Kukbuk i gdyby nie brak wędzonego pstrąga plan wcieliłabym w życie natychmiast.
Uwielbiam takie gęste, sycące zupy, które mogą stać się daniami jednogarnkowymi. Aby zupa była taka jak lubię zmniejszyłam ilość mleka. W oryginalnym przepisie było go 600 ml. Radzę też nie rozdrabniać się przy zakupie wędzonego pstrąga i darować sobie gotowe filety dostępne na rynku. Są pakowane po 100g, więc będziemy potrzebowali dwóch opakowań. Lepiej kupić od razu dużego osobnika uwędzonego w całości. Po oczyszczeniu zostanie go akurat tyle, co trzeba a koszt będzie prawie o połowę mniejszy.

Składniki:

600 ml lekkiego bulionu warzywnego lub rybnego ( u mnie warzywny),
300g łososia,
1 wędzony pstrąg, oczyszczony ze skóry i ości,
2 małe cebule, posiekane,
2 pory (tylko białe i jasnozielone części), pokrojone w plasterki lub półplasterki,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
800g ziemniaków,
2 łyżki oleju,
50g masła,
300 ml mleka,
200g mrożonej kukurydzy,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól, młotkowany pieprz do smaku.

W rondlu doprowadzić bulion do wrzenia. Włożyć do niego łososia oraz wędzonego pstrąga, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut. Zdjąć z palnika i odstawić. Kiedy lekko przestygnie wyjąć ryby i podzielić je na kawałki. Bulion zachorować.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej i stopić masło. Dodać cebulę oraz por i smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć minutę, wrzucić ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut. Zalać warzywa bulionem z gotowania ryb i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko i odlać połowę zupy wraz z połową ziemniaków. Zmiksować w blenderze. Zmiksowaną część wlać z powrotem do rondla. Dodać kukurydzę, kawałki ryby, doprawić i w razie potrzeby podgrzać.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Brzmi smakowicie ;)

Gotuj z Cukiereczkiem - 11:28am, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/

No bardzo mi się to podoba, idealne! Przepis drukuję i zdam relację jak zrobię. Zresztą, po moim zeszłorocznym odkryciu, że ryby w zupie fcałkiem się sprawdzają, z przyjemnością wygrzebuję kolejne przepisy na rybno - zupowe obiady. Pozdr.

Kinga - 1:31pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Kinga obledny jest ten chowder. Daj znac jak zwykle, jestem przekonana, ze Ci podejdzie.
Nie wiem czy pamietasz jeszcze o tej zupie:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=230
tez bardzo polecam, chociaz zupelnie inny rodzaj smaku.

thiessa - 6:36pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.

Jak widzę Twoje przepisy i zdjęcia na dania rybne, to troszkę żałuję, że już nie jem ryb... :-]

bartek - 12:13am, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Bartek ale juz tak na zawsze? Mam za soba kilkuletni epizod wegetarianski i jednak wrocilam i do ryb i do miesa, chociaz nie wiecej niz 3-4 razy w miesiacu, bo doszlam do wniosku, ze za duzo smakow trace.

thiessa - 6:43am, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Zaraz będę miał dziewiątą rocznicę niejedzenia mięsa. Z ryb zrezygnowałem ostatecznie kilka miesięcy temu. Raczej już do tego nie wrócę. Ryb i skorupiaków może trochę żal, ale za mięsem nie tęsknię - nie pamiętam już tego smaku i nie mam potrzeby przypominania go sobie, bo mam dostateczną różnorodność potraw warzywnych, czy uwzględniających składniki lakto-owo. :-)

bartek - 10:39pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Ja wrocilam po 12 latach i cenie sobie bardzo ten okres w moim zyciu, bo dzieki niemu poznalam wiele smakow, ktorych pewnie bym nie poznala jako zwyczajny miesozerca. Dlatego obecnie wykorzystuje dla urozmaicenia i tofu i tempeh, robie seitan, jem najprzerozniejsze straczkowe. Oczywiscie z latwoscia moglabym przerobic kazde danie w ten sposob, zeby bylo wegetarianskie, ale stracilabym na autentycznosci na ktorej mi zalezy. Zawsze staram sie odtworzyc autentyczny smak dania.

thiessa - 11:07pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

A wiesz, że mięsne przepisy z Twojego bloga również lubię czytać? Czasami podrzucam Mamie coś ciekawego, czasami przerabiam sobie na wege... To naprawdę fajna lektura.

bartek - 11:16pm, Wtorek 11 Grudzień 2012.

Bartek dzieki. Nie wszystko w 100% da sie przerobic, ale wiekszosc na zasadzie dla chcacego nic trudnego na pewno:-)

thiessa - 10:38pm, środa 12 Grudzień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów